Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαLockdown: Παγώνει το click away, κλειστά καταστήματα και κομμωτήρια

Lockdown: Παγώνει το click away, κλειστά καταστήματα και κομμωτήρια

Ο κύβος ερρίφθη… Η κυβέρνηση έκανε αποδεκτή την εισήγηση των λοιμωξιολόγων και κρατά κλειστό το λιανεμπόριο τουλάχιστον μέχρι και τα ξημερώματα της 18ης Ιανουαρίου. Οπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, παρατείνεται το lockdown μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, ενώ τα καταστήματα διατηρούν κατεβασμένα τα ρολά τους, μέχρι να ξανανοίξουν με το click away.

Κλειστά παραμένουν τα κομμωτήριαβιβλιοπωλεία, καταστήματα μανικιούρ πεντικιούρεκκλησίες, ενώ παραμένει η απαγόρευση κυνηγιού και ψαρέματος. Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα γίνεται εβδομαδιαία αξιολόγηση της κατάστασης και βάσει αυτής θα αποφασίζεται τι θα ανοίξει και τι θα παραμείνει κλειστό. 

Παράλληλα, ξεκαθαρίστηκε για μία ακόμα φορά, από την κα Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, ότι τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου θα ανοίξουν για τη δια ζώσης εκπαίδευση τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία, τα σχολεία ειδικής αγωγής, οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί.

Ολα τα παραπάνω, δηλαδή το άνοιγμα από τις 18 του μήνα και ύστερα, θα ισχύσουν στην περίπτωση που δεν παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού, μιας κι όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν, εν μέσω πανδημίας, οι ημερομηνίες άρσης των μέτρων μεταβάλλονται ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, πρώτα αναμένεται να επανέλθει το click away και θα ακολουθήσει το άνοιγμα των κομμωτηρίων καθώς επίσης και άλλων δραστηριοτήτων. Επίσης θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν την ερχόμενη εβδομάδα, τα Γυμνάσια και Λύκεια, αλλά και τα Πανεπιστήμια, βάσει πάντα των επιδημιολογικών στοιχείων.

Επιπλέον, για τους χώρους λατρείας παρατείνεται το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς, δηλαδή τέλεση λειτουργιών και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής χωρίς την παρουσία πιστών. Η ατομική λατρεία είναι δυνατή παρεμπιπτόντως, δηλαδή στο πλαίσιο άλλης επιτρεπόμενης μετακίνησης. Ενώ ως προς τις κηδείες υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η συμμετοχή α’ βαθμού συγγενών και έως 9 ατόμων.  https://www.facebook.com/v9.0/plugins/video.php?app_id=&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fx%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2F%3Fversion%3D46%23cb%3Df137580bae6972%26domain%3Dwww.ethnos.gr%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.ethnos.gr%252Ff3e02160a0fbd8%26relation%3Dparent.parent&container_width=647&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fethnosonline%2Fvideos%2F630093524351581&locale=en_US&sdk=joey

Υποχρεωτική τηλεργασία

Σχετικά με τις εταιρείες, συνεχίζεται η υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, καθώς και η εξυπηρέτηση του κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, με τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.

Όσον αφορά τη λειτουργία των δικαστηρίων, εξακολουθούν να λειτουργούν με πολύ περιορισμένες δραστηριότητες, με ορισμένες επιπλέον δίκες, ιδίως εκούσιας δικαιοδοσίας. Την ίδια στιγμή, παραμένουν σε ισχύ τα υφιστάμενα μέτρα, που μεταξύ άλλων προβλέπουν ανώτατο όριο 15 ατόμων στην αίθουσα, καθώς και τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Επίσης, από το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, 16-17 Ιανουαρίου, ξεκινούν οι αγώνες της SuperLeague 2 και της Volley League με όλα τα υγειονομικά αυστηρά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στη SuperLeague1 και χωρίς παρουσία κοινού.

Όσον αφορά στους προς κατάταξη υπόχρεους Στρατιωτικής Θητείας με την 2021 Α’ ΕΣΣΟ, οι νεοσύλλεκτοι μπορούν κατά τη μετάβασή τους στα σημεία κατάταξης να συνοδεύονται από τους γονείς τους και μόνο. Κατά τη μετάβαση, θα πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλλο πορείας τους. Για την επιστροφή τους, οι γονείς πρέπει να έχουν βεβαίωση που θα χορηγείται από τις πύλες των κέντρων κατάταξης. Ολοι οι νεοσύλλεκτοι θα υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου για Covid-19 για προφανείς προληπτικούς επιδημιολογικούς λόγους.

Αφίξεις από εξωτερικό

Σχετικά με τις αφίξεις από το εξωτερικό, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην χώρα μας έως και την 21η Ιανουαρίου 2021 από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, για επτά ημέρες, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρηση τους. Στους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form (PLF).

Ειδικά για τους εισερχόμενους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνεται σε όλους και rapid test κατά την άφιξη. Παράλληλα, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα μας πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους και να έχουν συμπληρώσει τη φόρμα PLF.

Ανοιγμα σχολείων

https://0c4f13d29c90da1589e38625c55cd152.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

Όσον αφορά στη λειτουργία των σχολείων, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι ανοίγουν από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων. Παράλληλα τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν και στις περιοχές που ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.   

πηγή: ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ