Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΠροειδοποίηση Γώγου: Εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση να μην ανοίξει τίποτα έως...

Προειδοποίηση Γώγου: Εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση να μην ανοίξει τίποτα έως τις γιορτές

Επιμένει ο κορονοϊός με τους θανάτους να επιστρέφουν σε τριψήφιο νούμερο, ξεπέρασαν συνολικά τους 3.000 στη χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας με τα Χριστούγεννα να βρίσκονται προ των πυλών και την ανησυχία να μεγαλώνει. 

Μπορεί μετά από περίπου 40 μέρες στη χώρα μας τα κρούσματα να κατέβηκαν κάτω από τα 1000 (904 συγκεκριμένα), ήρθε όμως το σοκ των 101 νεκρών για να μας προσγειώσει απότομα. Παράλληλα οι διασωληνωμένοι παραμένουν στα ύψη με τον κορονοϊό να μην κάνει διακρίσεις στους νέους. Το Σάββατο οι διασωληνωμένοι στις ηλικίες 18-39 ήταν 12 και την Κυριακή ανέβηκαν στους 16. Παράλληλα τις τελευταίες έξι μέρες η Ελλάδα θρηνεί 597 θύματα από τη φονική πανδημία.

Την ίδια ώρα υψηλό παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με τη χώρα να κλείνει ένα μήνα lockdown και την κατάσταση να συνεχίζει να είναι εξαιρετικά δύσκολη.about:blank

Το ποσοστό θετικότητας την Κυριακή ήταν υψηλό φτάνοντας στο 9,8%, καθώς τις τελευταίες 24 ώρες έγιναν 9.214 μοριακοί έλεγχοι και 3.754 rapid test.

Ο προβληματισμός του καθηγητή Γώγου

Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν κάτι το οποίο ανησυχεί πολύ ειδικούς. Δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν ότι ενδεχομένη χαλάρωση ίσως αποδειχθεί καταστροφική.

«Εάν τα υπάρχοντα δεδομένα δεν βελτιωθούν μετά τις 15 του μηνός, ούτε τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε άνοιγμα και θα πρέπει να περιμένουμε κάνοντας πολύ προσεκτικά βήματα», τονίζει ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

«Με αυτά τα δεδομένα, μέχρι τις 15 του μηνός δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, δεν μπορούμε να αποφασίσουμε να ανοίξουμε καταστήματα και λιανεμπόριο γιατί πρέπει να υπάρχει ένα μαξιλάρι για τους νοσηλευόμενους στο Σύστημα Υγείας. Το να ανοίξουμε ξαφνικά δεν γίνεται, θα είναι πάρα πολύ βαρύ για το Σύστημα Υγείας, δεν το αντέχουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γώγος μίλησε με ένα συγκεκριμένο παράδειγμα επισημαίνοντας πως αυτή τη στιγμή ανοίγουν συνεχώς καινούριες μονάδες οι οποίοι γεμίζουν. «Αυτή την στιγμή είναι γεμάτο το ποτήρι, εάν θα το πιέσουμε θα ξεχειλίσει, κι όταν ξεχειλίσει το ποτήρι αυτό θα θρηνήσουμε θύματα».

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος  την πολυπλοκότητα του προβλήματος αναφορικά με την νόσο του κορονοιού δείχνει και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νόσων, το οποίο επισημαίνει μελλοντικούς κινδύνους τόσο από ένα πρόωρο όσο και από ένα μεταγενέστερο άνοιγμα.

Ο κορονοϊός ανέφερε ο καθηγητής πέραν των υγειονομικών του επιδράσεων έχει σοβαρότατες κοινωνικοοικονομικές επιδράσεις. «Η ζωή του κόσμου έχει αλλάξει, το βλέπουμε όλοι μέχρι και σε κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει», σχολίασε χαρακτηριστικά.

πηγή: newsit.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ