Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΜέδουσα 10: Αντιτουρκικό τείχος στη Μεσόγειο

Μέδουσα 10: Αντιτουρκικό τείχος στη Μεσόγειο

Δύναμη πυρός σε θάλασσα, στεριά και αέρα – Απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα, άψογη συνεργασία, άριστη εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση από τις Ένοπλες Δυνάμεις των πέντε χωρών – Έξαλλος ο Ερντογάν, έστειλε φρεγάτα να παρενοχλήσει την άσκηση αλλά… το μετάνιωσε!

Την ώρα που το καθεστώς Ερντογάν να κλιμακώνει καθημερινά τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα ενισχύει συνεχώς τις αμυντικές συνεργασίες στην περιοχή, στέλνοντας με κάθε ευκαιρία μήνυμα ισχύος και αποτροπής.

Η τελευταία απάντηση στον προκλητικό «σουλτάνο» ήρθε μέσα από την μεγάλη διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 10», με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, της Κύπρου, της πανίσχυρης στρατιωτικά Αιγύπτου και για πρώτη φορά της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που συμμετέχουν όλο και πιο ενεργά στην στρατιωτική θωράκιση της περιοχής.

protinews

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των πέντε χωρών απέδειξαν πως είναι σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα, αναπτύσσουν σε εξαιρετικό βαθμό τη συνεργασία τους, επιδεικνύοντας παράλληλα αποφασιστικότητα, ζήλο, άριστο επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.Απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα, άψογη συνεργασία, άριστη εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση από τις Ένοπλες Δυνάμεις των πέντε χωρών

protinews
protinews
protinews
protinews
protinews
protinews

Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, η κοινή αεροναυτική άσκηση αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της θαλάσσιας ασφάλειας στη Μεσόγειο Θάλασσα. Οι επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις και των τριών χωρών υλοποίησαν πλήθος στρατιωτικών γυμνασίων σε όλα τα είδη πολέμου:

  • αμφίβιες επιχειρήσεις,
  • επιχειρήσεις συνεργασίας Ναυτικού με Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων,
  • σενάρια αεράμυνας,
  • ανορθόδοξου πολέμου,
  • απόβασης,
  • πυρών επιφανείας,
  • αεροπορικής προσβολής σε παράκτιους στόχους,
  • επιχειρήσεων νηοψίας,
  • ρίψης αλεξιπτωτιστών ελευθέρας πτώσης με τις Σημαίες των Κρατών που συμμετείχαν
  • άμυνας απέναντι σε ασύμμετρες απειλές.

Δείτε στο βίντεο πλάνα από την άσκηση:https://www.youtube.com/embed/31dm8AKfLsI?feature=oembed

Η άσκηση διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, εντός του FIR ΚΑΪΡΟΥ, η οποία είναι παρόμοια με την περιοχή εκπαιδεύσεως της άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 8», συμπεριλαμβανομένης της Αιγυπτιακής ακτογραμμής. Ξεκίνησε την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί αύριο, Κυριακή 6 Δεκεμβρίου.

protinews

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εντυπωσιακή παρουσία στη «ΜΕΔΟΥΣΑ 10».Σύμφωνα με τη σχεδίαση του ΓΕΕΘΑ, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έδωσαν το «παρών» με 2 Φρεγάτες με τα οργανικά τους Ελικόπτερα, 1 Υποβρύχιο, 1 Αρματαγωγό, 4 Αεροσκάφη F-16 τα οποία θα μετασταθμεύσουν στην Αίγυπτο και 4 Αεροσκάφη F – 16 τα οποία θα επιχειρούν από την έδρα τους, Ιπτάμενο ρανταρ, Ελικόπτερο CHINOOK, 3 Ελικόπτερα AH-64, 1 Αεροσκάφος C-130 και προσωπικό Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων. Η τελευταία απάντηση στον προκλητικό «σουλτάνο» ήρθε μέσα από την μεγάλη διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 10», με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, της Κύπρου, της πανίσχυρης στρατιωτικά Αιγύπτου και για πρώτη φορά της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που συμμετέχουν όλο και πιο ενεργά στην στρατιωτική θωράκιση της περιοχής.

protinews
protinews
protinews
protinews

Παναγιωτόπουλος: Ισχυρό μήνυμα αποτροπής

Όσον αφορά τη γαλλική συμμετοχή, η γαλλική φρεγάτα FS «LA FAYETTE» και το οργανικό της ελικόπτερο, μετέβησαν στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Καΐρου και συμμετέχουν σε πλήθος σεναρίων. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έδωσαν το «παρών» με 4 μαχητικά αεροσκάφη και μία κορβέτα. Από την Κύπρο συμμετείχε ένα πολεμικό πλοίο και επίλεκτοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων.

protinews

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, παρακολούθησε την τελική φάση της κοινής διακλαδικής ασκήσεως στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξάνδρειας.
Την άσκηση παρακολούθησαν επίσης, ο Υπουργός Αμύνης της Αιγύπτου Στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκι (Mohamed Zaki) και ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου Αντιστράτηγος Μοχάμεντ Φαρίντ Χεγκάζι (Mohamed Farid Hegazy).

Μετά το πέρας της ασκήσεως, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω σήμερα μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο από το κατάστρωμα ελικοπτεροφόρου του Αιγυπτιακού Ναυτικού, την τελευταία φάση της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 10».
Είναι μια άσκηση μεγάλης εμβέλειας, που τα τελευταία χρόνια ενισχύεται και διευρύνεται. Φέτος συμμετέχουν εκτός από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου, στοιχεία των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Διαπιστώσαμε από κοντά την άρτια επιχειρησιακή ικανότητα, το εξαιρετικό επίπεδο εκπαίδευσης στοιχείων των Ενόπλων Δυνάμεων και των πέντε χωρών, που με αυτό τον τρόπο έρχονται πιο κοντά και αναπτύσσουν μια πιο στενή και πιο οργανωμένη στρατιωτική συνεργασία.

Θέλω κατ’ αρχήν να συγχαρώ και να ευχαριστήσω για την άρτια οργάνωση και την εξαιρετική φιλοξενία τον ομόλογο μου Υπουργό Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι και ασφαλώς τον Αρχηγό των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω επίσης να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των πέντε χωρών που συμμετείχαν σ’ αυτήν τη μεγάλη αεροναυτική άσκηση, σ’ αυτό το πραγματικά πολύ σημαντικό στρατιωτικό γεγονός.
Ειδικά να ευχαριστήσω για τη συμμετοχή και την άρτια επίδειξη εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ικανότητάς τους, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος.

Όταν πέντε χώρες από την ευρύτερη περιοχή έρχονται πιο κοντά και αναπτύσσουν στενότερες συνεργασίες και συνέργειες, σε επίπεδο κοινών Στρατιωτικών Ασκήσεων, αυτό σηματοδοτεί ένα πολύ ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα εναντίον κάθε απόπειρας αποσταθεροποίησης του επιπέδου σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτό είναι το μεγάλο κέρδος από την «Μέδουσα» η οποία όπως σας είπα, χρόνο με το χρόνο γίνεται πιο σημαντική, διευρύνεται σε εμβέλεια, κύρος και Στρατηγική σημασία».

Η μεγάλη αεροναυτική άσκηση πραγματοποιείται συνήθως με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, ωστόσο, φέτος συμμετέχουν επίσης η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εκδηλώνοντας έτσι και επίσημα τη βούληση για στρατιωτική συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο και μέτωπο κατά των προκλήσεων της Τουρκίας.

Πρόκειται σαφέστατα για ένα ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα, την ώρα που ο ίδιος ο «σουλτάνος» απειλεί τους πάντες και διαμηνύει πως θα συνεχίσει τις έρευνες τόσο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα όσο και στην θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνεται στην ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ.    

πηγή: newsbomb.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ