Άνοιγμα σχολείων: Αυτές οι δύο είναι οι πιθανές ημερομηνίες – Τι θα γίνει με τους βαθμούς τετραμήνου

692

Την επόμενη εβδομάδα οι ειδικοί θα συνεδριάσουν για να επανεκτιμήσουν την θέση τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα του alfavita.gr, μειοψηφία εντός της επιτροπής ήταν η τοποθέτηση των ειδικών για άνοιγμα των δημοτικών σχολείων στις 14 Δεκεμβρίου.

Οι δύο πιθανότερες ημερομηνίες
Όπως όλα δείχνουν η περίοδος που φαίνεται να “κερδίζει” τους ειδικούς είναι μετά από τις 7 Ιανουαρίου, δηλαδή την Τρίτη 8 Ιανουαρίου όπου έτσι και αλλιώς άνοιγαν παραδοσιακά τα σχολεία. Παρολαυτά υπάρχουν και προτάσεις για άνοιγμα των σχολείων πριν τα Φώτα και συγκεκριμένα στις 4 Ιανουαρίου.

Εκείνη η περιόδος φαίνεται πως θα είναι αισθητή η απόδοση του lockdown για την μείωση της διασποράς του ιού και του ιικού φορτίου στην κοινότητα.

Οι επιστήμονες φαίνονται να είναι αρκετά επιφυλακτικοί και προσεκτικοί σχετικά με την σταδιακή άρση των μέτρων και του lockdown καθώς και με το ζήτημα του ανοίγματος των μονάδων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τι θα γίνει με τους βαθμούς τετραμήνου
Τι θα γίνει με τους βαθμούς τετραμήνου Γυμνασίων και Λυκείων
Στην εκπαιδευτική κοινότητα επικρατεί έντονος προβληματισμός για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σχετικά με την έκδοση των βαθμών τετραμήνου στα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Ακόμη κι αν τα σχολεία ανοίξουν στις 4 Ιανουαρίου -ενδεχόμενο που δεν συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες- ο νόμος προβλέπει ότι το τετράμηνο κανονικά λήγει το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου, οπότε και οι καθηγητές θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει τις βαθμολογίες με βάση τα τεστ, τα διαγωνίσματα και τις προφορικές επιδόσεις των μαθητών. Όμως διαγωνίσματα και τεστ δεν έχουν γίνει, τα σχολεία δεν προβλέπεται να ανοίξουν πριν τον Ιανουάριο και τα μαθήματα γίνονται μόνο με τηλεκπαίδευση.

Τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει το επόμενο διάστημα οδηγία του υπουργείου Παιδείας που θα καθορίζει εναλλακτικούς τρόπους για την έκδοση του τετραμηνιού βαθμού των μαθητών.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κάθε τμήμα μπορεί να εξετάζεται με ωριαία γραπτή δοκιμασία μόνο σε ένα μάθημα την ημέρα και μέχρι σε τρία το πολύ μαθήματα την εβδομάδα. Οι ωριαίες γραπτές δοκιμασίες (τα διαγωνίσματα) από τις οποίες προκύπτει ο βαθμός τετραμήνου είναι:

  • είτε προειδοποιημένες, (αν έπονται μιας ανακεφαλαίωσης και καλύπτουν ευρύτερη διδακτική ενότητα για την οποία έχουν διατεθεί μέχρι τέσσερις διδακτικές ώρες)
  • είτε μη προειδοποιημένες, (αν καλύπτουν την ύλη που διδάχθηκε στο αμέσως προηγούμενο μάθημα).

Τα τεστ πραγματοποιούνται με τους εξής περιορισμούς: α) δεν υπερβαίνουν τις τρεις ανά μάθημα για κάθε τετράμηνο και β) διαρκούν το πολύ δέκα λεπτά.  

πηγή: dete.gr