
*Προβληματισμοί και διαφωνίες στην ημερίδα της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ
- Μόνο 168 από τους 332 διαθέτουν δική τους υπηρεσία δόμησης»
*Πρόεδρος ΤΕΕ: «Για να επιλυθούν τα προβλήματα των ΥΔΟΜ πρέπει να γίνει μεταφορά της αρμοδιότητας λειτουργίας τους από τους Δήμους στο υπουργείο Περιβάλλοντος»
Του Θεόδωρου Λάμπρου
([email protected])
Την ανάγκη μεταφοράς της αρμοδιότητας των ΥΔΟΜ στο υπουργείο Περιβάλλοντος για να δοθούν μόνιμες και συνολικές λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται από τη λειτουργία τους στους Δήμους τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σε ημερίδα της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, στη διάρκεια της οποίας από τους διοργανωτές και το σύνολο των εκπροσώπων φορέων υπογραμμίστηκε η αδυναμία των ΥΔΟΜ να ανταποκριθούν στο έργο τους και η τραγική υποστέλεχωση τους. «Η άποψη του ΤΕΕ να φύγουνε οι ΥΔΟΜ από την τοπική αυτοδιοίκηση και να πάνε στο υπουργείο έχει γίνει και άποψη του ιδίου του πρωθυπουργού», τόνισε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, εκφράζοντας έντονη διαφωνία για μία τέτοια εξέλιξη.
ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ:
«Μετά τη μεταφορά των ΥΔΟΜ στους Δήμους τίποτε δεν πήγε σωστά»
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Μηχανικών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), που διοργάνωσε μαζί με την ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής την ημερίδα με τίτλο «Υπηρεσίες Δόμησης: Πως φτάσαμε ως εδώ – Τι πρέπει να γίνει», διαπιστώνει ότι:
– «15 χρόνια μετά τη μεταφορά μέσω «Καλλικράτη» των τότε Πολεοδομιών από τις καταργούμενες Νομαρχίες στους Δήμους, τίποτε δεν πήγε σωστά και η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά». Και με τη διοργάνωση της ημερίδας «πήρε την πρωτοβουλία, ως συλλογικός φορέας των διπλωματούχων μηχανικών που σηκώνουν το βάρος της λειτουργίας τους, να θέσει ερωτήματα στους υπευθύνους και να προταθούν λύσεις επ’ ωφελεία της κοινωνίας και του Περι¬βάλλοντος», όπως σημειώνει «σε μια εποχή, που ανοίγει ξανά η συζήτηση για το μέλλον των Υπηρεσιών Δόμησης». Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν στην ημερίδα πολλές και ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις τόσο από εκπροσώπους φορέων, συλλόγων, ανεξάρτητων αρχών, όσο και σημαντικές εισηγήσεις από μηχανικούς που υπηρετούν σε Υπηρεσίες Δόμησης και γνωρίζουν από πρώ¬το χέρι τα προβλήματα.
«Μόνο 168 από τους 332 διαθέτουν δική τους υπηρεσία δόμησης»
Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ, Δημήτρης Πετρόπουλος, έδωσε αναλυτικά στοιχεία για την υποστελέχωση των ΥΔΟΜ που χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο. Μόνον 168 από τους 332 δήμους διαθέτουν δική τους Υπηρεσία Δόμησης, και από αυτές τις ΥΔΟΜ οι 16 υπολειτουργούν με υποστήριξη από άλλους δήμους, 4 δεν διαθέτουν καθόλου προσωπικό, 22 δεν έχουν καθόλου μηχανικό Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και στις 98 το προσωπικό είναι λιγότερο από τα ελάχιστα κριτήρια του νόμου. Με το νόμο 5021/23, η στελέχωση μειώνεται περαιτέρω ενώ, παρά τις θριαμβολογίες για 936 προσλήψεις από την προκήρυξη 13Κ του 2021, από τους 430 επιτυχόντες έχουν τοποθετηθεί μόνον οι μισοί (216), χωρίς να έχει γίνει έως τώρα κατανομή τους και χωρίς να έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες για την πλήρωση επιπλέον 257 θέσεων.
Την ίδια στιγμή, ανατίθενται στις ΥΔΟΜ πρόσθετα και παράλληλα καθήκοντα (επιτροπές, συμβούλια, ΣΥΠΟΘΑ Β, αυθαίρετα) με ασφυκτικές προθεσμίες, με συνέπεια οι υπάλληλοι να απαγορεύεται να απουσιάσουν αφού δεν υπάρχει αντικαταστάτης.
Ο κ. Πετρόπουλος υπενθύμισε ότι μετά το 2017 έχουν εκδοθεί χιλιάδες οικοδομικές άδειες μέσω του συστήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος χωρίς προέγκριση από την ΥΔΟΜ. Ο νόμος προέβλεπε δειγματοληπτικό έλεγχο στο 30% των αδειών όπως και στο 10% των αυθαιρέτων που τακτοποιήθηκαν, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί, με κίνδυνο να δημιουργηθεί νέα γενιά αυθαιρέτων.
TEE:
Μεταφορά των ΥΔΟΜ στο υπουργείο Περιβάλλοντος για να δοθούν μόνιμες και συνολικές λύσεις στα προβλήματα
«Οι ΥΔΟΜ ανήκουν αυτή τη στιγμή στους Δήμους. Μπορεί να μετακινήσει τους υπαλλήλους ο δήμαρχος σε οποιαδήποτε υπηρεσία με αποτέλεσμα να υποστελεχώνονται. Ό,τι προσπάθεια μπορεί να γίνεται προκειμένου να στελεχωθούν οι ΥΔΟΜ, πολύ εύκολα ένας δήμαρχος μετακινεί τους υπαλλήλους και μετά πάλι λέμε ότι είναι υποστελεχωμένες. Επομένως ή λειτουργία τους δεν είναι αυτή που θέλουμε και επίσης δεν μπορεί να δοθεί μόνιμη λύση εφόσον υπάρχει αυτό το πλαίσιο. Άρα όπως το χω πει πολλές φορές οι ΥΔΟΜ πρέπει να μετακινηθούμε στο κεντρικό κράτος, στο υπουργείο. Και επίσης όσοι υπάλληλοι είναι στις ΥΔΟΜ θα πρέπει να μην μετακινούνται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Και επίσης θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα να μείνουν στις ΥΔΟΜ, κίνητρα τα οποία μπορεί να είναι οικονομικά και άλλα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ τονίζοντας την ανάγκη μεταφοράς της αρμοδιότητας των ΥΔΟΜ στο υπουργείο Περιβάλλοντος για να δοθούν μόνιμες και συνολικές λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται από τη λειτουργία τους στους Δήμους
Παράλληλα ο Γιώργος Στασινός ζήτησε να υπάρξει σύμπνοια και συνεννόηση, όλων των παραγόντων του τεχνικών κλάδου και των φορέων υπαλλήλων στις ΥΔΟΜ, ώστε να διαμορφωθεί μια ενιαία στρατηγική για δέκα βασικά ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των ΥΔΟΜ και τις διεκδικήσεις των υπαλλήλων μηχανικών στις ΥΔΟΜ, ώστε να επιτευχθούν λύσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι:
-«Όταν λέμε σαν κλάδος διαφορετικά πράγματα, αυτό δεν θα μας βοηθήσει ποτέ να πετύχουμε τους στόχους μας, γιατί κάποιοι βολεύονται με την κατάσταση που υπάρχει και αυτοί που βολεύονται δεν είμαστε εμείς».
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έδωσε έμφαση στην ανάγκη αναβάθμισης των αμοιβών των μηχανικών, λέγοντας ότι «πρέπει να έχουμε αυξημένες αμοιβές γιατί οι ανάγκες διαβίωσης είναι συνεχώς περισσότερες και ασκούμε ένα δύσκολο επάγγελμα με πολλές ευθύνες είτε είναι κάποιος στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα». Επιφύλαξε ιδιαίτερη αναφορά στη ρύθμιση που νομοθετήθηκε με παρέμβαση του ΤΕΕ προς την κυβέρνηση να δοθούν κίνητρα στους μηχανικούς τους δημοσίου για την συμβολή τους στην υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Αναπτύσσοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι με τη ψηφιοποίηση των αρχείων των πολεοδομιών που προχωρά θα αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό θέματα, όπως αυτά της Χαλκιδικής και της Ρόδου. Τόνισε ειδικά για το θέμα των καθυστερήσεων ότι «όσο μπορούμε και αυτό να το βελτιώσουμε μόνοι μας, τόσο θα ελαττωθούν και αυτά που λέγονται για τις ΥΔΟΜ». Και υπογράμμισε ότι οι διεκδικήσεις μισθολογικής αναβάθμισης και εφαρμογής κινήτρων για τους υπαλλήλους των ΥΔΟΜ πρέπει να συνδυαστούν με προτάσεις αναμόρφωση της λειτουργίας των ΥΔΟΜ που θα αντιμετωπίζουν και τις υπάρχουσες παθογένειες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι:
-«Πρέπει να παρουσιάσουμε μία συνολική λύση, που να λέμε ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα έχουμε ούτε θέματα διαφοράς ούτε θέματα καθυστερήσεων αλλά παράλληλα και εσείς πρέπει να εξασφαλίσετε να πάρουν περισσότερα χρήματα οι άνθρωποι των ΥΔΟΜ».
ΣΑΔΑΣ -ΠΕΑ:
«δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε Υπηρεσίες Δόμησης διαφόρων ταχυτήτων»
«Έτσι όπως φάνηκε από την πορεία που είχαν μέχρι σήμερα οι Υπηρεσίες Δόμησης στους δήμους θέλω να τονίσω ότι θα πρέπει αυτό το πείραμα να σταματήσει πλέον. Είναι καλό να επανέλθουν οι Υπηρεσίες Δόμησης στο υπουργείο στην αρμοδιότητα του κράτους δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε Υπηρεσίες Δόμησης διαφόρων ταχυτήτων», τόνισε κατά την ομιλία του στην ημερίδα ο Δημήτρης Ξυνομηλάκης πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.
Σημείωσε ότι από την μεταφορά της αρμοδιότητας των ΥΔΟΜ στο υπουργείο είναι εύλογο να εξαιρεθούν τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, τα οποία πρέπει να λειτουργούν σε επίπεδο Περιφερειών, εξηγώντας ότι σε επίπεδο γνωμοδοτικών οργάνων αρχιτεκτονικής δεν μπορεί να εξετάζονται στην Αθήνα θέματα της Θεσσαλονίκης της Πελοποννήσου η των νησιών.
Ο πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ είπε ακόμη ότι παράλληλα με το συνολικό πρόβλημα της υποστελέχωσης των ΥΔΟΜ, «απουσιάζει εκκωφαντικά» και η ειδικότητα των αρχιτεκτόνων από τις Υπηρεσίες Δόμησης. Και ακόμη ότι σε συμβούλια αρχαιολογικά, τα οποία ωστόσο ασχολούνται με θέματα αρχιτεκτονικού έργου συμμετέχουν και αποφασίζουν ως επί το πλείστον από άλλες ειδικότητες. Ο κος Ξυνομηλάκης συντάχθηκε με τα μισθολογικά αιτήματα της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να έχουν τόσο χαμηλές αμοιβές διπλωματούχοι μηχανικοί που έχουν την ευθύνη ελέγχων και αποφάσεων για τεχνικά έργα εκατοντάδων η και εκατομμυρίων ευρώ.
Παράλληλα όμως ο πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ επισήμανε κραυγαλέες περιπτώσεις υπαλλήλων σε μεγάλες ΥΔΟΜ Δήμων της Αττικής, οι οποίοι απουσιάζουν συνεχώς από τα καθήκοντα τους. Όπως τόνισε τους αναζητούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και κανείς δεν ξέρει πότε έρχονται και «είσαι τυχερός αν καταφέρεις να τον βρεις και μπορέσεις να συνεννοηθείς».
Επίσης ο κος Ξυνομηλάκης έθεσε το θέμα: «ποιος νομοθετεί στην Ελλάδα». Είπε ότι «όλοι μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι νομοθετεί η κυβέρνηση και η Βουλή. Πλέον μαθαίνουμε ότι νομοθετεί το Συμβούλιο της Επικρατείας, νομοθετούν τα Δημοτικά Συμβούλια», προσθέτοντας ότι «αυτό είναι ένα χάος που έχει αρχίσει να δημιουργείται, μία απόλυτη ανασφάλεια δικαίου και δεν νομίζω ότι θα υπάρχει καλό αποτέλεσμα».
ΕλΕΜ:
κοινό μέτωπο ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών και μηχανικών του δημοσίου
«Οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί ήμασταν οι πρώτοι και μόνοι που είχαμε διαφωνήσει καθολικά με τη μεταφορά της αρμοδιότητας των ΥΔΟΜ στους Δήμους όταν έγινε, διότι πιστεύαμε ότι έτσι θα προστεθεί ένα ακόμα τεράστιο πρόβλημα στην ανασφάλεια δικαίου» και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε», τόνισε ο Γιάννης Κυριακόπουλος επικεφαλής της ΕλΕΜ.
Σημείωσε ότι σήμερα έχει πλέον κορυφωθεί η ανασφάλεια δικαίου στα πολεοδομικά θέματα τόσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες όσο και τους μηχανικούς τους δημοσίου, τονίζοντας παράλληλα ότι η υπογραφή του έλληνα διπλωματούχου μηχανικού συνδέεται με βαρύτατες ευθύνες. Τέτοιες ευθύνες που δεν έχουν άλλοι επιστημονικοί κλάδοι. Και ο κος Κυριακόπουλος πρότεινε και ζήτησε να υπάρξει συνεργασία και κοινό μέτωπο ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών και μηχανικών του δημοσίου στα βασικά θέματα που τους ενώνουν.
ΚΕΔΕ:
Η μεταφορά αρμοδιοτήτων των ΥΔΟΜ στο υπουργείο προωθείται μέσω του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης
-«Έχουμε προειδοποιήσει όλους τους εμπλεκομένους, ότι εάν επιχειρηθεί η άποψη του κυρίου Στασινού και του ΤΕΕ, που ουσιαστικά έχει μεταφερθεί και έχει γίνει και άποψη του ιδίου του πρωθυπουργού ότι πρέπει Υπηρεσίες Δόμησης να φύγουν από την τοπική αυτοδιοίκηση και να πάνε στο σύνολο τους ή μέρος αυτών στο υπουργείο προφανώς θα είναι ένα αιτία σοβαρή τριβής και αντιπαράθεσης, καθότι θεωρούμε ότι οι Υπηρεσίες Δόμησης είναι εργαλεία των πόλεων για να μπορούν οι Δήμοι να ρυθμίζουν αλλά και να εποπτεύουν την πόλη τους από σειρά παρανομιών και αυθαιρεσιών που συμβαίνουν. Και αυτό να γίνεται τώρα. Οι Δήμοι είμαστε εκεί είναι οι μηχανικοί μας εκεί για να μπορούν να επεμβαίνουν και να παρεμβαίνουν σε πρώτο χρόνο στις ποελοδομικές αυθαιρεσίες και όχι σε επόμενο χρόνο όταν πλέον έχει ολοκληρωθεί η αυθαίρετη κατασκευή», τόνισε από την πλευρά του ο Γρηγόρης Κωνστατέλλος αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, δίνοντας το μήνυμα ότι η μεταφορά της αρμοδιότητας των ΥΔΟΜ από τους Δήμους στο υπουργείο είναι ήδη δρομολογημένη και θα είναι «αιτία πολέμου», ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αναφέρθηκε στο νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης, για τον οποίο έχει ξεκινήσει διάλογος της αυτοδιοίκησης με το υπουργείο Εσωτερικών.
– «Ένα από τα τέσσερα μεγάλα κεφάλαια του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, μιας μεταρρύθμισης που ακούγεται μάλλον σαν απορρύθμιση, είναι και οι αρμοδιότητες που θα μετακινηθούν από βαθμό σε βαθμό δηλαδή από τον πρώτο βαθμό στο δεύτερο βαθμό από το δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης στο κεντρικό κράτος» είπε ο ίδιος, και σημείωσε ότι:
-«Ξαφνικά στην συγκεκριμένη επιτροπή για την μεταφορά των αρμοδιοτήτων συμμετέχει και ο κος Ευθύμης Μπακογιάννης γενικός γραμματέας χωρικού σχεδιασμού και αστικού περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ», δίνοντας την εξήγηση ότι:
-«Μετέχει ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ γιατί απλά στο πίσω μέρος κεφαλιού τους τώρα σε αυτήν την μεταρρύθμιση, ο Θεός να την κάνει, επιθυμούν να αφαιρέσουν από τους δήμους την αρμοδιότητα που έχουν για τις υπηρεσίες δόμησης».
Ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ τάχθηκε κατά της δημιουργίας των μητρώων μηχανικών για πολεοδομικούς ελέγχους και του πρόσφατου νομοθετικού πλαισίου που μεταφέρει την αρμοδιότητα αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης σε κεντρικό σχήμα του υπουργείου, σημειώνοντας ότι είχε ζητήσει από το ΥΠΕΝ να υπάρχει τουλάχιστον συναρμοδιότητα των Δήμων και δεν εισκαούστηκε Σημείωσε δε ότι η μεταφορά της αρμοδιότητας των ΥΔΟΜ στο υπουργείο γίνεται λόγω των προσφυγών στο ΣτΕ και των αντιδράσεων των Δήμων στην εφαρμογή των κινήτρων του ΝΟΚ.

