Συρρικνώνεται δραματικά ο αριθμός των μικρών αγροτών – καλλιεργητών!

0
2
agrotes1

Τι δείχνει η αποκαλυπτική έρευνα της «ΠΡΩΤΗΣ» διαχρονικά για την δραματική κατάσταση που βιώνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες

  • Οι μικροί καλλιεργητές της χώρας και δη της Ηλείας αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης
  • Από το 2000 και μετά προκύπτει δραματική μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στον αγροτικό τομέα

Γράφει ο Θεόδωρος Λάμπρος
([email protected])

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δείχνουν την δραματική συρρίκνωση των μικρομεσαίων αγροτών – καλλιεργητών αλλά και των απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα διαχρονικά σύμφωνα με την αποκαλυπτική έρευνα που σας παρουσιάζει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα η εφημερίδα «ΠΡΩΤΗ».
Ο αριθμός των μικρών αγροτών – καλλιεργητών συρρικνώνεται χρόνο με τον χρόνο απόρροια των μνημονιακών πολιτικών που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένης και της τωρινής αλλά και οι πολιτικές της ΚΑΠ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμά τους.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες – κτηνοτρόφοι της Ηλείας δίνουν τον δικό τους αγώνα προκειμένου να μπορέσουν να παραμείνουν στα χωράφια τους και να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους.
Όπως είναι γνωστό ο νομός Ηλείας είναι ένας κατεξοχήν αγροτικός νομός. Η πλειοψηφία των αγροτών είναι παραγωγοί που κατέχουν μικρό γεωργικό κλήρο και καλλιεργούν διάφορα αγροτικά προϊόντα όπως σταφίδα, εσπεριδοειδή, πατάτες, ντομάτα κ.α.
Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια οι μικροί καλλιεργητές της χώρας και δη του νομού μας αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.
Ας δούμε όμως διαχρονικά την σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους Έλληνες αγρότες.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δείχνουν την δραματική συρρίκνωση των μικρομεσαίων αγροτών – καλλιεργητών αλλά και των απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα διαχρονικά σύμφωνα με την αποκαλυπτική έρευνα που σας παρουσιάζει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα η εφημερίδα «ΠΡΩΤΗ».

Η Διαχρονική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους Έλληνες αγρότες

1) Το 1980, η Ελλάδα είχε πλεόνασμα στο γεωργικό της ισοζύγιο. Η δραματική επιδείνωση στο ισοζύγιο των γεωργικών προϊόντων, συνέπεια της ένταξης στην ΕΟΚ και της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων στην εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, φάνηκε από την πρώτη στιγμή:
Το 1980 η Ελλάδα είχε πλεόνασμα 763 εκατ. δολαρίων στο γεωργικό εμπορικό ισοζύγιο, αλλά το 1981, πρώτη χρονιά της ένταξης, παρουσιάστηκε έλλειμμα ύψους 377 εκατ. δολαρίων. Με βάση τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, η εικόνα καταγράφεται πλέον παραπάνω από δραματική:
Το έλλειμμα του γεωργικού ισοζυγίου έφτασε το 2008 στα 3 δισ. ευρώ, το 2009 στα 2,4 δισ. ευρώ, το 2010 και 2011 στα 2 δισ. ευρώ.
Δηλαδή: Από το 1981 το έλλειμμα στο αγροτικό ισοζύγιο αυξήθηκε μέχρι και πάνω από 900%!
Ενα ακόμα στοιχείο ως προς το γεωργικό ισοζύγιο: Μόνο μέσα στον πρώτο χρόνο εισαγωγής του ευρώ, η Ελλάδα παρουσίασε αύξηση του ελλείμματος του γεωργικού της ισοζυγίου με όλες τις χώρες του κόσμου (κοινοτικές και μη) της τάξης του 74%.
2) Σύμφωνα με την έκθεση του 2002 της Γιούροστατ για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, την πρώτη 20ετία της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ εξαφανίστηκαν από το «χάρτη» 185 χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά στην Ελλάδα. Εκτοτε υπολογίζεται σταθερά ότι στην Ελλάδα ξεκληρίζονται ετησίως περί τα 20.000 αγροτικά νοικοκυριά.
Την ίδια περίοδο, οι αγρότες με γη κάτω των 50 στρεμμάτων λιγόστεψαν κατά 21%, αντίθετα οι εκμεταλλεύσεις από 200 έως 500 στρέμματα αυξήθηκαν κατά 93% και οι εκμεταλλεύσεις από 1.000 έως 1.400 στρέμματα αυξήθηκαν κατά 135%. Η ΕΕ είναι προφανές ότι ευνοεί τους «νεοτσιφλικάδες».
Επίσης: Το 1981 – χρονιά ένταξης στην ΕΟΚ – υπήρχαν στην Ελλάδα 998.876 αγροτικά νοικοκυριά και απασχολούνταν στον αγροτικό τομέα 1.083.000 Ελληνες. Το 1997 έμειναν 821.390 αγροτικά νοικοκυριά και 765.000 απασχολούμενοι. Σύμφωνα με κλαδική μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς (Σεπτέμβρης 2008), το ποσοστό συμμετοχής των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα στο σύνολο των απασχολουμένων στην οικονομία μειώνεται συνεχώς. Ετσι, από 39,8% το 1971 έφτασε σε μόλις 11,5% το 2008.
Οσο για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από το 2000 και μετά επίσης προκύπτει δραματική μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στον αγροτικό τομέα. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, στις αρχές του 2000 ο αριθμός των απασχολουμένων σε γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία ήταν 730.000 και στο τέλος του 2011 ήταν 496.000. Δηλαδή, μειώθηκαν κατά 234.000 μέσα σε έντεκα χρόνια. Με άλλα λόγια διατηρείται η ίδια κατάσταση, δηλαδή να βγαίνουν από τη μέση κάθε χρόνο περίπου 20 – 21 χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά.
3) Οπως προκύπτει από τα ίδια τα στοιχεία της Κομισιόν, το 80% από τα 55 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων που διατίθενται κάθε χρόνο συνολικά στα κράτη – μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο της περιβόητης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), εισπράττεται από τους μεγαλογαιοκτήμονες, δηλαδή από το μεγάλο κεφάλαιο.

Το φαινόμενο δεν είναι μόνο «ελληνικό». Στην Αγγλία, για παράδειγμα, όπως αποκαλύφθηκε το 2007, τις μεγαλύτερες αγροτικές επιδοτήσεις τις μοιράζονται η …βασιλική οικογένεια και διάφοροι άλλοι πάμπλουτοι «ευγενείς».

Η Βασίλισσα Ελισάβετ, ο διάδοχος Κάρολος και ο Δούκας του Μάρλμπορο

Το φαινόμενο δεν είναι μόνο «ελληνικό». Στην Αγγλία, για παράδειγμα, όπως αποκαλύφθηκε το 2007, τις μεγαλύτερες αγροτικές επιδοτήσεις τις μοιράζονται η …βασιλική οικογένεια και διάφοροι άλλοι πάμπλουτοι «ευγενείς». Οπως προέκυψε, η βασίλισσα Ελισάβετ εισέπραττε από (…αγροτικές) επιδοτήσεις 544.000 στερλίνες ετησίως, ο νυν Βασιλιάς Κάρολος 225.000 στερλίνες, ο δούκας του Μάρλμπορο 370.000 στερλίνες, ο δούκας του Ουεστμίνστερ 325.000, ο δούκας του Μπρέντφορντ 380.000, ο κόμης του Λέστερ 250.000 στερλίνες.
4) Σύμφωνα με τη μελέτη για τη «Διαχρονική Εξέλιξη των Μεγεθών του Εξωτερικού Εμπορίου Αγροτικών Προϊόντων στην Ελλάδα την Περίοδο 1994 – 2008» (Πετρόπουλος, Φατούρος, Κυριαζόπουλος, Πασχαλίδης):
α) Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των γεωργικών προϊόντων της Ελλάδας με όλες τις χώρες του κόσμου μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ και συγκεκριμένα για την δεκαπενταετία 1994 – 2008 έχει αυξηθεί κατά 529,12%.
β) Σε ό,τι αφορά στην ανάλυση των εξαγωγών και εισαγωγών γεωργικών προϊόντων της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου των γεωργικών προϊόντων ήταν της τάξης του 213,71%. Συγκεκριμένα, το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων από -800 εκατ. ευρώ έλλειμμα το 1994, διαμορφώθηκε στα -2,512 δισ. ευρώ έλλειμμα το 2008.

Δυναμικές διεκδικήσεις από τους μικρομεσαίους αγρότες – κτηνοτρόφους
Αυτός είναι ο «παράδεισος της ΕΕ» για τους αγρότες και συνολικά για τον ελληνικό λαό. Η απελπιστική δε κατάσταση που βιώνουν θα επιδεινωθεί κι άλλο αν οι μικρομεσαίοι αγρότες – καλλιεργητές δεν συσπειρωθούν και δεν διεκδικήσουν αυτά που τους αναλογούν. Σε διαφορετική περίπτωση είναι βέβαιο ότι η συρρίκνωση των μικρών αγροτών – κτηνοτρόφων θα αυξηθεί δραματικά και σε λίγα χρόνια δεν θα μιλάμε για αγροτικό τομέα αλλά για λίγες μεγάλες εταιρίες γεωργικών προϊόντων και λίγους μεγαλοιδιοκτήτες γης που θα καρπώνονται τα κέρδη των αγροτικών προϊόντων ενώ χιλιάδες μικροί αγρότες καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι θα βιώνουν την ανέχεια, την φτώχεια και την κοινωνική εξαθλίωση αφού θα έχουν εγκαταλείψει τα χωράφια τους και θα έχουν γίνει είτε μετανάστες (στο εσωτερικό και εξωτερικό) είτε θα βιώνουν την ανεργία μη έχοντας εναλλακτικές λύσεις.
Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο εν έτει 2025 αφού ο αριθμός των μικρομεσαίων καλλιεργητών – κτηνοτρόφων συρρικνώνεται δραματικά απόρροια των πολιτικών των εκάστοτε κυβερνήσεων με όλες τις παθογένειες που περιλαμβάνει ο αγροτικός τομέας με τελευταία αυτή του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ.