
*Έφτασε η ώρα του Εισαγγελέα για όσους δήλωναν μαϊμού καλλιέργειες, βοσκοτόπια και πλαστά καρτελάκια σπορομερίδων
Του Θεόδωρου Λάμπρου
([email protected])
Έφτασε η ώρα του Εισαγγελέα για όσους δήλωναν μαϊμού καλλιέργειες, βοσκοτόπια και πλαστά καρτελάκια σπορομερίδων για να εισπράξουν τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ.
Από χθες (19/5) στον ΟΠΕΚΕΠΕ γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι ΑΦΜ για όσους έχουν εισπράξει παράνομα επιδοτήσεις από το 2017 έως τα τελευταία χρόνια. Στελέχη των εσωτερικών υποθέσεων κάνουν έρευνα μετά από κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) για παράνομες επιδοτήσεις σε ζωική και φυτική παραγωγή. Στόχος είναι η συλλογή στοιχείων ατόμων που εισέπραξαν παράνομα χρήματα από την ΚΑΠ και αν υπάρχουν στελέχη του δημοσίου που εμπλέκονται στις παράνομες δραστηριότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, κατασχέθηκαν 5 ηλεκτρονικοί υπολογιστές του Οργανισμού.
Στην συνέχεια θα κληθούν όσοι εισέπραξαν χρήματα για εικονικές καλλιέργειες και βοσκοτόπια, καθώς και πλαστά πιστοποιητικά αλλά και όσοι βοήθησαν το παράνομο κύκλωμα να απολογηθούν στους αρμόδιους εισαγγελείς.
Θυμίζουμε ότι μετά από παρέμβαση των Ευρωπαίων Εισαγγελέων και από τον έλεγχο και την διασταύρωση στοιχείων που έκαναν, προέκυψε πως για να λάβουν κάποιοι επιτήδειοι συνδεδεμένη ενίσχυση χρησιμοποιούσαν «πλαστές» καρτέλες πιστοποιητικών σπορομερίδων (επίσημες ετικέτες). Αυτό γινόταν σε συνδιασμό με καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων (αγροτεμάχια και βοσκοτόπια), που μέσω της ειδικής πλατφόρμας του ΟΣΔΕ, δηλώνονταν με «πλαστά» χειρόγραφα ενοικιαστήρια.
Επιχειρήσεις με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν και μοίραζαν ενισχύσεις από την ΚΑΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2023 όταν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος συνέλαβαν ημεδαπό κατηγορούμενο για κατάρτιση και διακίνηση πλαστών ετικετών πιστοποίησης σπόρων βαμβακιού, σιταριού και κριθαριού. Όπως προέκυψε από την έρευνα, εξέδιδε τιμολόγια πώλησης μέσω της εταιρίας και προμήθευε σε αγρότες τις πλαστές ετικέτες πιστοποίησης σπόρων, οι οποίοι τις υπέβαλαν στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), προκειμένου να λάβουν οικονομική ενίσχυση.
Οπότε και για τα δυο αυτά σοβαρά ζητήματα αναμένονται εξελίξεις γιατί οι διαδικασίες από την πλευρά των Εισαγγελέων φαίνεται να κινούνται με γρήγορους ρυθμούς.
Ήδη όσοι εισέπραξαν παράνομα επιδοτήσεις τους καλούν τώρα να επιστρέψουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Παράλληλα προχωρούν και σε δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών τους μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.
Ο έλεγχος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για απάτη 2,9 εκατ. ευρώ
Δεκάδες περιπτώσεις στις οποίες Έλληνες πολίτες λάμβαναν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αγροτικές επιδοτήσεις της ΕΕ από το 2017 έως το 2020 για βοσκοτόπια που δεν τους ανήκαν ή δεν είχαν μισθώσει ποτέ, ή για αγροτικές δραστηριότητες που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, ήδη έχει ερευνήσει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO).
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) μέχρι σήμερα έχει εντοπίσει και οδηγεί στο δικαστήριο 100 ύποπτες υποθέσεις για απάτη συνολικού ύψους 2,9 εκατ. ευρώ, για τις οποίες ήδη κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
Στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής έρευνας, οι οποίες υποστηρίχθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, βρέθηκαν τρεις κατηγορίες που κατατέθηκαν τους τελευταίους μήνες, μετά από έρευνες για προγράμματα εξαπάτησης της ΕΕ για επιδοτήσεις για τη χρήση βοσκοτόπων.
Μεταξύ 2017 και 2020, κτηνοτρόφοι, κυρίως από την Κρήτη, έκαναν αίτηση, η οποία και έγινε δεκτή, σε κοινοτικά γεωργικά ταμεία που προορίζονταν να βοηθήσουν τον κλάδο, τα οποία καταβλήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την Ελληνική Αρχή Πληρωμών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (CAP) Aid Schemes, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων και το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Εγγυητικό Ταμείο (RDEA).
Σύμφωνα με την έρευνα, οι ύποπτοι υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις ιδιοκτησίας ή πλαστά συμβόλαια μίσθωσης οικοπέδων που στην πραγματικότητα δεν κατείχαν ή δεν είχαν μισθώσει. Η πλειονότητα των υπόπτων ζούσε σε διαφορετικά μέρη της χώρας από αυτά που είχαν δηλώσει στις αιτήσεις τους.
Σε 64 άτομα (56 ύποπτοι δράστες και οκτώ κατηγορούμενοι ως συνεργοί) απαγγέλθηκαν κατηγορίες στις 18 Φεβρουαρίου 2025, σε υπόθεση που είχε προγραμματιστεί να εκδικαστεί ενώπιον του αρμόδιου εθνικού δικαστηρίου στις 16 Μαΐου 2025.
Άλλα 22 άτομα (16 ύποπτοι δράστες και έξι συνεργοί) κατηγορήθηκαν τον Ιανουάριο του 2025, σε υπόθεση που είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί ενώπιον του αρμόδιου εθνικού δικαστηρίου στις 24 Μαρτίου 2025.
Τέλος, άλλοι 14 ύποπτοι (οκτώ κατηγορούμενοι ως δράστες και έξι ως συνεργοί) κατηγορήθηκαν πέρυσι, σε υπόθεση που θα εκδικαστεί ενώπιον του αρμόδιου εθνικού δικαστηρίου στις 30 Μαΐου 2025.
Η εκτιμώμενη συνολική ζημία στα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ που προκλήθηκαν από τη συμπεριφορά των κατηγορουμένων υπερβαίνει τα 2,9 εκατομμύρια ευρώ.
Να σημειωθεί ότι εάν κριθούν ένοχοι, οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών και πρόστιμο.
