*Τι πρέπει να προσέχουν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων στα γραπτά τους
Ο ρόλος των βαθμολογητών στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι εξαιρετικά σοβαρός και μπορεί να επηρεάσει το μέλλον των υποψηφίων κατά τη διάρκεια της προσπάθειας που κάνουν να εισαχθούν στα Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Θεμελιώδης στόχος ενός βαθμολογητή είναι η αντικειμενική αξιολόγηση και γι΄αυτό πρέπει να βάζει βαθμούς, σύμφωνα με τις οδηγίες, που έχει και όχι με προσωπικά κριτήρια.
Οι καθηγητές, που διορθώνουν και βαθμολογούν τα γραπτά, έχουν τεράστια ευθύνη καθώς γνωρίζουν ότι κατά κάποιο τρόπο καθορίζουν το μέλλον των παιδιών και γι΄ αυτό είναι συνήθως εξαιρετικά προσεκτικοί ώστε να μην αδικήσουν, ούτε όμως και να ευνοήσουν τους υποψήφιους. Ταυτόχρονα όμως έχουν αυστηρές και αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο βαθμολόγησης, ενώ δια νόμου υπάρχουν πολλές δικλείδες ασφαλείας ώστε να μη γίνουν λάθη όχι μόνο στη βαθμολόγηση αλλά και στην μεταφορά της.
Οι συστάσεις προς τους βαθμολογητές από το υπουργείο Παιδείας
Το υπουργείο Παιδείας κάνει τις ακόλουθες συστάσεις προς τους βαθμολογητές:
• Είναι απόλυτη ανάγκη ο κάθε βαθμολογητής να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της ευθύνης του. Γι’ αυτό η κρίση του πρέπει να μείνει ανεπηρέαστη από τυχόν υποκειμενικά κριτήρια, να διαμορφώνεται με ψυχραιμία, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς εξάρσεις απογοήτευσης ή ενθουσιασμού.
• Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων ότι τόσο η αυστηρότητα, όσο και η επιείκεια απομακρύνουν από την αντικειμενική αξιολόγηση που είναι ο θεμελιώδης στόχος.
• Η πλήρης ενημέρωση του βαθμολογητή στο περιεχόμενο των συγκεκριμένων θεμάτων είναι απαραίτητη για τη σωστή αποτίμηση της απάντησης.
• Είναι αναγκαίο οι βαθμολογητές να έχουν υπόψη τους τις διατάξεις που αναφέρονται στην παραγωγή και επιλογή των θεμάτων, τι ζητείται και πώς αξιολογείται το κάθε θέμα ή ερώτηση.

Τι προσέχουν οι βαθμολογητές
Η διαδικασία της διόρθωσης και βαθμολόγησης είναι δύσκολη και εξαιρετικά κουραστική για τους καθηγητές γιατί και αυτοί δεν θέλουν να αδικήσουν τους μαθητές. Συνεπώς οι υποψήφιοι καλό θα ήταν να σκέφτονται πως θα κατακτήσουν την ύψιστη βαθμολογία ακολουθώντας κανόνες όπως:
• Ένα όμορφο γραπτό, δηλαδή χωρίς απανωτά σβησίματα, ορνιθοσκαλίσματα, και ανορθόγραφο σίγουρα δεν προκαλεί καλή εντύπωση και είναι κουραστικό. Άρα δείξτε μια επιμέλεια όσον αφορά στη γενική εικόνα του γραπτού.
• Στα γλωσσικά μαθήματα είναι σημαντικό ο υποψήφιος να προσέχει την ορθογραφία, τις καταλήξεις, τους κανόνες της γραμματικής, τον συλλαβισμό, τη στίξη. Επίσης καλό είναι να μη χρησιμοποιεί λέξεις εξεζητημένες επειδή φαίνονται εντυπωσιακές αν δεν είναι απολύτως σίγουρος για την ορθή χρήση τους και δεν ταιριάζουν απολύτως με αυτά που εννοεί.
• Επίσης ένα γραπτό στις Πανελλαδικές θα επιτύχει υψηλότερες βαθμολογίες όταν οι απαντήσεις έχουν αναπτυχθεί με πληρότητα, σύμφωνα με το πνεύμα του αντίστοιχου βιβλίου.
• Προφανώς, δεν πρέπει να υπάρχουν επιστημονικά σφάλματα, αλλά να εμφανίζει σαφήνεια και λογικές διεργασίες στην ανάπτυξη των απαντήσεων. Μια άσκηση θα λάβει μεγάλη βαθμολογία εφόσον διαθέτει λογική επεξεργασία, σαφήνεια, επαρκή αιτιολόγηση, πλήρη σχήματα, αν χρειάζονται, και καταλήγει σε σωστό αποτέλεσμα. Μάλιστα, ακόμα κι όταν μια άσκηση δεν ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ο βαθμολογητής θα εκτιμήσει αν υπήρξε σωστή σκέψη στην αρχή της και η επεξεργασία της ακολούθησε με σωστό τρόπο που δείχνει κατανόηση του αντικειμένου.
• Αντίθετα, δεν θα βαθμολογηθεί επαρκώς ένα ορθό μεν αριθμητικό αποτέλεσμα, εφόσον αυτό δεν φαίνεται να προκύπτει με βάση μια λογική επεξεργασία του προβλήματος. Σε μια τέτοια περίπτωση εγείρονται υπόνοιες πρόχειρης αντιγραφής.
• Και για να είσαστε …ήσυχοι θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα γραπτά περνούν από «χίλια μάτια» . Αυτό σημαίνει ότι γίνονται πολλοί επανέλεγχοι και πάντα υπάρχουν οι αναβαθμολογητές όταν εντοπισθεί μεγάλη διαφορά στη βαθμολόγηση μεταξύ των δυο καθηγητών.