Έρχεται το Μητρώο Παροχών

0
2
mitroo paroxon

Το νέο πακέτο μέτρων για ακίνητα και νοικοκυριά

  • Η διαδικασία θα ξεκινήσει με τα βασικά επιδόματα, όπως αυτά του ΟΠΕΚΑ, του Υπουργείου Εργασίας και επίδομα θέρμανσης

Η ενεργοποίηση του νέου Μητρώου Παροχών αναμένεται να περιληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ενσωμάτωση των νέων δημοσιονομικών κανόνων στο εθνικό δίκαιο.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σχεδιάζεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες και θα περιλαμβάνει επίσης τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για συνταξιούχους και ενοικιαστές, την παράταση της έκπτωσης φόρου έως 16.000 ευρώ για ανακαίνιση ακινήτων για το 2025 & 2026 αλλά και την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Όπως δήλωσε στην εκπομπή του Ertnews “Πυξίδα στην οικονομία» ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διάταξη για την ενεργοποίηση του Νέου Μητρώου Παροχών.
Στην πρώτη λειτουργία και έως τον Ιούνιο του 2026 η διαδικασία θα ξεκινήσει με τα βασικά επιδόματα, ΟΠΕΚΑ, Υπουργείο Εργασίας, επίδομα θέρμανσης ενώ μετά τα υπόλοιπα επιδόματα.
Βασικός στόχος είναι μέσω του νέου αυτού μηχανισμού να διασφαλιστεί ότι τα επιδόματα καταλήγουν σε εκείνους που πραγματικά τα δικαιούνται και να υπάρξει συνολική εποπτεία της σχετικής διαδικασίας. Η νέα πλατφόρμα θα συγκεντρώνει δεδομένα από όλα τα υπουργεία και φορείς, προσφέροντας πλήρη εικόνα για τους δικαιούχους, τα ποσά που λαμβάνονται ανά ΑΦΜ, καθώς και τα κριτήρια χορήγησης. Σκοπός είναι να επιτευχθεί μεγαλύτερη διαφάνεια και μια πιο ορθολογική κατανομή των κοινωνικών ενισχύσεων.

Διασταύρωση στοιχείων με ΑΑΔΕ
Το σύστημα θα λειτουργεί διαλειτουργικά με τις πλατφόρμες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), επιτρέποντας τη διασταύρωση εισοδηματικών και οικογενειακών στοιχείων για την εξασφάλιση ότι τα επιδόματα κατευθύνονται σε όσους πραγματικά τα χρειάζονται.
Πρόκειται για το πρώτο από τα τρία νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο βασικός κορμός του αφορά τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες βάσει των οποίων η δημοσιονομική εποπτεία των χωρών δεν γίνεται πλέον με βάση τα πρωτογενή πλεονάσματα που παράγουν αλλά με το ρυθμό αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών. Για την Ελλάδα η αύξηση αυτή για το 2026 έχει οριστεί στο 3,6%.
Στο εν λόγω νομοσχέδιο θα περιληφθούν και τα μόνιμα μέτρα στήριξης για χαμηλοσυνταξιούχους και ενοικιαστές. Με βάση και τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει ήδη από την κυβέρνηση, από αυτό τον Νοέμβριο και κάθε χρόνο τον ίδιο μήνα :

• Περίπου 1,28 εκατ. πολίτες θα λαμβάνουν επιστροφή ενός ενοικίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις, εκτιμάται ότι περίπου το 80% των νοικοκυριών που νοικιάζουν θα ενταχθούν στους δικαιούχους.
• Η επιστροφή αντιστοιχεί στο 1/12 της δαπάνης που δηλώνεται για ενοίκιο. Το μέγιστο ποσό επιστροφής για πρώτη κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε παιδί. Το μέτρο αφορά και το ενοίκιο της φοιτητικής κατοικίας με πλαφόν επίσης 800 ευρώ.
• Οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ισχύουν για το πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2». Δηλαδή το εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 20.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 28.000 ευρώ για τον έγγαμο προσαυξημένο κατά 4.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος. Όσον αφορά τα περιουσιακά κριτήρια, το σύνολο της αξίας της οικογενειακής περιουσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό προσαυξανόμενο κατά 20.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
• Οι χαμηλοσυνταξιούχοι, με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, στο τέλος Νοεμβρίου θα λάβουν οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με άλλες οφειλές. Δικαιούχοι είναι οι συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα έως 14.000 ευρώ για άγαμο και έως 26.000 ευρώ για έγγαμο, και περιουσία αξίας έως 200.000 ευρώ για άγαμο και έως 300.000 ευρώ για τον έγγαμο. Επιπλέον, καλύπτονται ανασφάλιστοι υπερήλικες και δικαιούχοι των επιδομάτων αναπηρίας που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ, τον e-ΕΦΚΑ και το Δημόσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν ένα νοικοκυριό έχει περισσότερα του ενός μέλη με αναπηρία, όλα δικαιούνται τη μόνιμη ενίσχυση. Οι αποδέκτες της ενίσχυσης υπολογίζονται σε 1,44 εκατομμύρια πολίτες.
• Επεκτείνεται για το 2025 και το 2026 η έκπτωση φόρου που φτάνει έως τις 16.000 ευρώ σε όσους προχωρήσουν στην ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του ακινήτου τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το κόστος να έχει καταβληθεί με ηλεκτρονικό τρόπο. Ο φορολογούμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει το ποσό που προκύπτει στο φόρο εισοδήματος μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών. Επίσης, οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν πρέπει να έχουν ήδη ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα όπως το «Εξοικονομώ», να έχουν πραγματοποιηθεί εντός του 2025, το ακίνητο να είναι στην Ελλάδα και οι παροχές να προέρχονται από επιχειρήσεις με φορολογική κατοικία ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Οι δημόσιες επενδύσεις
Επιπλέον, προβλέπεται και η αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ με στόχο να επιταχυνθούν όλα τα μεγάλα έργα υποδομών αλλά και να αυξηθούν οι επενδύσεις απέναντι στην αναμενόμενη διεθνή οικονομική επιβράδυνση που προκαλούν οι περιορισμοί στο διεθνές εμπόριο.


ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr