Ψηφιακή λεία 22,6 εκατ. ευρώ σε ένα χρόνο 398.723 απάτες με κάρτα το 2024

0
17
apati

Αυξητική τάση στις απάτες με κάρτα στο Διαδίκτυο και στα ATM, μικρή μείωση κατά τις αγορές μέσω τερματικών POS

Τις 349.000 έφτασαν το 2024 τα περιστατικά απάτης με κάρτες στο Διαδίκτυο, αριθμός αυξημένος κατά 4% σε σχέση με το 2023. Εκτός από την προφανή περίπτωση απώλειας της κάρτας και χρήσης της από τρίτο, η υποκλοπή των στοιχείων κατά τις συναλλαγές στο Διαδίκτυο αποτελεί τον πιο διαδεδομένο τρόπο απάτης σε ό,τι αφορά τις κάρτες και η λεία των απατεώνων έφτασε το 2024 στα 17,7 εκατ. ευρώ.
Αυτό προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, βάσει των οποίων, σε αντίθεση με τις αγορές στο Διαδίκτυο, οι απάτες με κάρτες μειώθηκαν στα φυσικά σημεία, δηλαδή κατά τις αγορές μέσω τερματικών POS. Αυξητική ωστόσο ήταν η τάση στις απάτες στα ATM, ο αριθμός των οποίων αν και αυξήθηκε οριακά μόλις κατά 2%, η αξία τους αυξήθηκε κατά 22% στα 2,4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, συνολικά το 2024 εντοπίστηκαν 398.723 περιστατικά απάτης με κάρτες, καταγράφοντας μικρή μείωση του αριθμού τους κατά 3% σε σχέση με το 2023, ενώ τα ποσά που υπεκλάπησαν ανήλθαν σε 22,6 εκατ. ευρώ καταγράφοντας μείωση κατά 5% σε σχέση με το 2023. Τα νούμερα αυτά αντιστοιχούν σε 1 συναλλαγή απάτης ανά 6.300 συναλλαγές, ποσοστό μειωμένο κατά 14% συγκριτικά με το 2023.

Online αγορές
Η αύξηση της απάτης χωρίς τη φυσική κάρτα (card not present) που αναφέρεται κυρίως στις συναλλαγές μέσω Διαδικτύου έχει να κάνει με την εκτίναξη των online αγορών. Αυτό γιατί σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες ο πιο διαδεδομένος τρόπος υποκλοπής των στοιχείων της κάρτας ή ακόμη και των στοιχείων ενός τραπεζικού λογαριασμού είναι οι ψεύτικες ιστοσελίδες (fake sites). Το δέλεαρ σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κατά κανόνα η εξαιρετικά φθηνή τιμή ενός προϊόντος έτσι ώστε ο υποψήφιος αγοραστής να «τσιμπήσει» και να επισκεφθεί τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα για να πραγματοποιήσει μια αγορά. Η διαδικασία υποκλοπής από εκεί και πέρα είναι σχετικά απλή, καθώς ο απατεώνας είναι πλέον σε θέση να υποκλέψει τα στοιχεία της κάρτας σας καθώς τα πληκτρολογείτε στο τελικό στάδιο της αγοράς του προϊόντος.
Οι τράπεζες είναι σε θέση να απορρίπτουν πολλές συναλλαγές αμφιβόλου αξιοπιστίας σε ό,τι αφορά την ιστοσελίδα του εμπόρου, αλλά πολλές φορές αυτό δεν είναι αυτονόητο όταν τέτοιες ιστοσελίδες μπορούν να «ανέβουν» και να «κλείσουν» ανά πάσα στιγμή. Για αυτό οι χρήστες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κυρίως σε ό,τι αφορά τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται για την αγορά προϊόντων.
Σε ορισμένες περιπτώσεις οι χάκερ εγκαθιστούν κακόβουλο λογισμικό στις σελίδες πληρωμών σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτό είναι αόρατο για τον χρήστη, αλλά υποκλέπτει τα στοιχεία της κάρτας καθώς κάποιος τα πληκτρολογεί. Και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν οι χρήστες για να παραμείνουν ασφαλείς, εκτός από το να ψωνίζουν μόνο από γνωστές εταιρείες και ιστοσελίδες, οι οποίες είναι κατά κανόνα πιο ασφαλείς.

Κρυφή κάμερα
Όσον αφορά την υποκλοπή των στοιχείων της κάρτας κατά τη χρήση της στο ΑΤΜ, ο συνήθης τρόπος είναι η μέθοδος του skimming, η τοποθέτηση δηλαδή στη σχισμή στην οποία βάζουμε την κάρτα στο ΑΤΜ ενός μηχανισμού αναγνώρισης που υποκλέπτει τα στοιχεία της κάρτας. Η τοποθέτηση κρυφής κάμερας για την υποκλοπή του PIN είναι το κερασάκι στην τούρτα.
Κόντρα μάλιστα στην εδραιωμένη αντίληψη ότι οι μεγαλύτερες γενιές είναι πιο ευάλωτες στις διαδικτυακές απάτες μέσω καρτών, είναι τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας της Revolut, που αποκαλύπτει ότι τα περιστατικά απάτης που διαπιστώνονται με κάρτες, έχουν κυρίως ως στόχο τους νέους ανθρώπους και συγκεκριμένα την ηλικιακή κατηγορία που ανήκει στην Gen Z (18-27 ετών). Αυτή η κατηγορία αποτέλεσε το 32% των περιστατικών απάτης που αναφέρθηκαν κατά το τελευταίο έτος και μαζί με τους Millennials, δηλαδή αυτούς από 28 έως 43 ετών, αντιπροσωπεύουν το 53% των περιπτώσεων εξαπάτησης που αναφέρθηκαν στη Revolut τους τελευταίους 12 μήνες στη χώρα μας. Οι μεγαλύτερες γενιές (Gen X και Boomers) αντιπροσώπευαν το 42% των περιστατικών απάτης. Οπως μάλιστα σημειώνει η Revolut, κοινός παρονομαστής στις απάτες που αντιμετώπισαν όλες οι ηλικιακές ομάδες ήταν η προέλευση. Οι απάτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστοσελίδες αποτέλεσαν τη συχνότερη πηγή.
Οι απάτες μέσω ιστοσελίδων και οι τηλεφωνικές κλήσεις ήταν κοινές σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με έμφαση ωστόσο στη γενιά Χ, όπου η εξαπάτηση σε ιστοσελίδα διαπιστώθηκε σε ποσοστό 60%, ενώ οι Millennials είναι πιο ευάλωτοι στις απάτες μέσω social media σε ποσοστό 75%.
Στη διεθνή πρακτική των κυβερνοαπατεώνων δεν λείπουν και οι περιπτώσεις υποκλοπής των στοιχείων καρτών απευθείας από τις εταιρείες, όπως ένα μεγάλο ή μικρότερο κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου, ένα ταξιδιωτικό γραφείο κ.ά., που έχουν αποθηκεύσει τα στοιχεία των πελατών τους. Πλέον όμως οι μεγάλες εταιρείες αποθηκεύουν αυτά τα στοιχεία σε μορφή tokenization, χωρίς δηλαδή να αποκαλύπτονται τα πλήρη στοιχεία της κάρτας καθιστώντας αυτή τη μορφή απάτης λιγότερο αποτελεσματική.
Καθώς η ζωή μας και η επικοινωνία με κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα γίνεται πλέον ψηφιακά και οι συναλλαγές εκτελούνται ηλεκτρονικά, εμπλουτίζεται καθημερινά και η φαντασία των επιτήδειων, που χρησιμοποιούν κάθε ευφάνταστη μέθοδο για να παραπλανήσουν τον κάτοχο της κάρτας ή του τραπεζικού λογαριασμού. Εκτός από τα μηνύματα των ΕΛΤΑ ή άλλων εταιρειών αποστολής δεμάτων, θραύση κάνουν και τα μηνύματα από δημοφιλείς εταιρείες παροχής υπηρεσιών, όπως η συνδρομητική τηλεόραση, που ενημερώνουν ότι τα χρήματα της μηνιαίας συνδρομής δεν έχουν πληρωθεί και ζητούν από τον πελάτη να μπει σε έναν σύνδεσμο προκειμένου να τακτοποιήσει την οφειλή του.


Δήθεν επιστροφή χρημάτων
Αντίστοιχα διαδεδομένα είναι τα μηνύματα από την ΑΑΔΑΕ ή τον ΕΦΚΑ, που ενημερώνουν τους ασφαλισμένους για το δικαίωμά τους σε επιστροφή χρημάτων, έχοντας πετύχει σε πολλές περιπτώσεις να υπεξαιρέσουν μεγάλα ποσά, ενώ κλασική μέθοδος παραπλάνησης είναι και η περίπτωση που ο απατεώνας προσποιείται τον λογιστή και προσφέρεται να βοηθήσει στην υποβολή αίτησης για ένα επίδομα που κάποιος δικαιούται να λάβει. Στα αναρίθμητα περιστατικά που καταγράφονται από την καθημερινή εμπειρία πελατών και τραπεζών, δεν λείπουν φυσικά και τα παραπλανητικά μηνύματα από τις τράπεζες, που ζητούν από τον κάτοχο του λογαριασμού να πιστοποιήσει τα στοιχεία του.

ΠΗΓΗ: ¨Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”