«Οφείλουμε άμεσα να ανασυνταχθούμε»
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), με τη συμμετοχή του Ευρωπαίου Επιτρόπου Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς, έλαβε μέρος ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.
Η συζήτηση έγινε υπό το πρίσμα των πρόσφατων πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα και επικεντρώθηκε στην διαχείριση κρίσεων, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα η πολυεπίπεδη συνεισφορά των Περιφερειών σε ζητήματα πολιτικής προστασίας.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ευρωπαϊκή βοήθεια. Συγκεκριμένα καταδείχθηκε η ανάγκη συγκρότησης ενός ευρωπαϊκού φορέα που σε μόνιμη βάση θα έχει αποθέματα τεχνικής συμβολής, ώστε να συνδράμει σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Από την πλευρά της ΕΝΠΕ και των συμμετεχόντων Περιφερειαρχών επισημάνθηκε ότι επιβάλλεται ρύθμιση αρμοδιοτήτων τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και μεταξύ των χωρών ώστε να επανακαθοριστούν οι πολιτικές, να προσδιοριστούν εκ νέου οι στρατηγικοί σχεδιασμοί που θα εξασφαλίζουν ευελιξία στην εφαρμογή των όποιων ενεργειών απαιτούνται για τη διαχείριση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, δεδομένου ότι καθίσταται αναγκαία η αλλαγή του μοντέλου αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.
«Ο Ευρωπαίος Επίτροπος μας ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας και τη δομή του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, που ενεργοποιείται σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως αυτές που ζήσαμε. Η συζήτηση μαζί του υπήρξε χρήσιμη κι εποικοδομητική, καθώς και δική του εκτίμηση είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει συλλογική ανταπόκριση απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Σε αυτήν την κατεύθυνση οφείλουμε άμεσα να ανασυνταχθούμε» δήλωσε μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Φαρμάκης.
«Στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλά μέρη της Ευρώπης, μετράμε το οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Απόστολος Τζιτσικώστας.
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Γιάνες Λέναρτσιτς ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα για την πρόσκληση να επισκεφτεί την Ελλάδα και αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τονίζοντας πως 11 συνολικά χώρες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ελλάδας για βοήθεια, στέλνοντας την μεγαλύτερη δυνατή πυροσβεστική δύναμη του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης που αποτελείτο από 1.000 συνολικά πυροσβέστες.
Ο κ. Λέναρτσιτς ανέφερε πως η τρέχουσα περίοδος ήταν η χειρότερη σε επίπεδο πυρκαγιών για όλη την Ευρώπη από το 2007 και συμφώνησε με τον κ.Τζιτζικώστα πως εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις η κατάσταση θα επιδεινωθεί στο μέλλον.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας και τη δομή του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, τονίζοντας πως έχει δημιουργηθεί ένα «τρίτο επίπεδο στον μηχανισμού μας» που ενεργοποιείται σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας.
Ο κ. Λέναρτσιτς αναφέρθηκε και στην χρηματοδότηση, υπογραμμίζοντας πως το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να ενισχύσει την πολιτική προστασία, ενώ υπάρχει σκέψη και για αναδρομολόγηση χρημάτων από το ταμείο αγροτικής ανάπτυξης, που θα βοηθήσει στην δυνατότητα «συλλογικής ανταπόκρισης».