Η εικόνα που επικρατούσε το πρωί της Δευτέρας στο ΤΕΠ
Με την «επιστράτευση» των ειδικευομένων γενικής ιατρικής να εφημερεύουν στο ιατρείο (triage) – αξιολόγησης των ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, επιχειρείται η αντιμετώπιση της πολεμικής κατάστασης που διαμορφώνεται στον χώρο αυτό, όπως συνέβη το περασμένο σαββατοκύριακο.
Οπως ανέδειξε η «Π» με το προχθεσινό της πρωτοσέλιδο, η εφημερία της Δευτέρας ξεκίνησε με 35 νοσηλευόμενους στον χώρο των επειγόντων περιστατικών. Το προσωπικό του ΤΕΠ (ιατρικό, νοσηλευτικό, τραυματιοφορείς κ.ά.), όπως μας μετέφεραν ασθενείς και συνοδοί, έδωσε πολύ δύσκολη μάχη για να προσφέρει την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους προσερχόμενους, χωρίς να υπολογίζει την ψυχοσωματική του εξάντληση. Το θέμα ανέδειξε ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ) Χρήστος Δάβουλος ζητώντας τη λήψη μέτρων.
Η κατάσταση κινητοποίησε τον διοικητικό μηχανισμό και τα επιστημονικά όργανα του νοσοκομείου, τα οποία στο πλαίσιο έκτακτης σύσκεψης αναζήτησαν λύση.
Η απόφαση που ελήφθη ήταν η ενίσχυση της ιατρικής ομάδας που κάνει τη διαλογή, δηλαδή την αξιολόγηση των περιστατικών, με βάση τη βαρύτητά τους, με εφημερίες τριών ειδικευομένων της γενικής ιατρικής. Η κοινοποίηση της απόφασης προκάλεσε ενστάσεις από την πλευρά των ειδικευομένων και της συντονίστριας Εκπαίδευσης ειδικευομένων Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής Χαραλαμπίας Σαμπαζιώτη, υπό την έννοια ότι το βάρος της αξιολόγησης δεν μπορούν να το σηκώσουν μόνοι τους οι ειδικευόμενοι.
Υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να είναι επικεφαλής της ομάδας ειδικευμένος γιατρός που θα εφημερεύει αποκλειστικά στη διαλογή, πλαισιωμένος από τους ειδικευόμενους. Η κ. Σαμπαζιώτη, με το σχετικό της έγγραφο προς τη διοίκηση του νοσοκομείου και τον διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής και πρόεδρο του επιστημονικού συμβουλίου καθηγητή Μάρκο Μαραγκό, συναινεί στη συμμετοχή των ειδικευομένων γενικής ιατρικής στις εφημερίες στον χώρο της αξιολόγησης των ασθενών, αρκεί να τηρηθούν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις από τον νόμο, με κυρίαρχη αυτή της αποκλειστικής παρουσίας ειδικευμένου γιατρού που θα έχει και την ευθύνη.
Η ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑ
Το θέμα ανέδειξαν με ανακοίνωσή τους και τα μέλη της Τριμελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑ στο ΠΓΝΠ, Κατερίνα Ψαρομυάλου, Παναγιώτα (Πένυ) Τάγαρη, Διονυσία (Σίσσυ) Κασσάρα. Οπως αναφέρουν, η απόφαση αυτή «οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση του τρόπου λειτουργίας του ΤΕΠ. Δόθηκε οδηγία να αναλάβουν τη λειτουργία του Ιατρείου Διαλογής (που θεωρείται παγκοσμίως καίριας σημασίας για την αρχική εκτίμηση, αντιμετώπιση και κατηγοριοποίηση βάσει βαρύτητας των επειγόντων περιστατικών) κατά τη διάρκεια της εφημερίας ειδικευόμενοι (!) ιατροί, χωρίς να αποσαφηνίζεται ποιος από τους ειδικευμένους ιατρούς που εφημερεύουν στο ΤΕΠ θα έχει την επίβλεψη του εν λόγω ιατρείου, δεδομένου ότι δεν θα βρίσκεται πλέον στον χώρο αυτό, αλλά θα καλύπτει τα ιατρεία εντός του χώρου του ΤΕΠ. Είναι δεδομένο ότι αυτές οι πρόχειρες αποφάσεις μόνο σε κίνδυνο βάζουν τους ασθενείς, αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους που μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με προβλήματα νομικής φύσης». Η ΕΙΝΑ ζητάει «την άμεση ανάκληση της ανωτέρω απόφασης και την εκ νέου οργάνωση του τρόπου λειτουργίας του Ιατρείου Διαλογής, καθώς και των υπολοίπων Τμημάτων του ΤΕΠ σε συνεννόηση με τη διευθύντρια και τους μόνιμους ιατρούς του ΤΕΠ».
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
Ερωτηθείς από την «Π», ο διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Μπάκος απάντησε: «Η κατάσταση που επικρατεί στο ΤΕΠ είναι πολλές φορές πολεμική. Αυτό που ζήσαμε το περασμένο σαββατοκύριακο με τις 89 εισαγωγές ήταν πρωτοφανές για την εποχή. Πήραμε την απόφαση αυτή με σκοπό την καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων που έχουμε. Σε πρώτη φάση κρίναμε ότι είναι καλύτερα να βάλουμε τους ειδικευόμενους στη διαλογή με τη συνδρομή φυσικά ενός επιμελητή και οι άλλοι ειδικευμένοι να είναι πίσω στην αντιμετώπιση των ασθενών».
Ο διοικητής αναγνωρίζει ότι με τον τρόπο αυτό δεν λύνεται το πρόβλημα, αλλά όπως ανέφερε «είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα και συνεργασία με όλους, ώστε να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Εμείς τους ασθενείς δεν μπορούμε να μην τους δεχόμαστε. Θα πρέπει και τα περιφερειακά νοσοκομεία να παίξουν τον ρόλο τους, ώστε να μην έχουμε τόσες πολλές διακομιδές. Το Τμήμα Επειγόντων είναι ένας απρόβλεπτος χώρος. Αυτό σημαίνει ότι διαρκώς θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα. Απαιτείται ψυχραιμία και οργάνωση και φυσικά κατανόηση από τους πολίτες. Το προσωπικό που εφημερεύει εκεί κάνει τα πάντα και αυτό ευτυχώς το αναγνωρίζουν οι πολίτες».