Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΠάτρα: Ανησυχεί το τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε φοιτητή – Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ...

Πάτρα: Ανησυχεί το τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε φοιτητή – Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σήμερα στην πόλη

Το τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε 20χρονο φοιτητή στην Πάτρα, έσπειρε ανησυχία σε γονείς που ζητούν υπεύθυνη ενημέρωση.

Η καταγραφή και τρίτου κρούσματος μικροβιακής μηνιγγίτιδας σε 20χρονο φοιτητή την Πάτρα φέρνει σήμερα Πέμπτη 7/03/2024 στην πόλη μας κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Στόχος είναι η ενημέρωση και παράλληλα ο συντονισμός της πιθανής αναγκαιότητας λήψης περαιτέρω μέτρων.

Το τρίτο κρούσμα αφορά σε φοιτητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που εδρεύει στις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ στο Κουκούλι. Ο φοιτητής νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας και διευθύντριας της Μονάδας Φωτεινής Φλίγκου, η οποία πλαισιώνεται από όλες τις ιατρικές ειδικότητες που παρακολουθούν και ελέγχουν τη λειτουργία των ζωτικών του οργάνων. Η ίδια ομάδα περιέθαλψε το δεύτερο κρούσμα που αφορούσε 20χρονη φοιτήτρια του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία εξήλθε προχθές από τη ΜΕΘ και νοσηλεύεται πλέον στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου.

Σε ό,τι αφορά τον 20χρονο φοιτητή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκε σε λιπόθυμη κατάσταση μέσα στο σπίτι που διέμενε, από τους γονείς του, οι οποίοι είχαν ανησυχήσει, επειδή δεν απαντούσε σε τηλεφωνικές κλήσεις που του έκαναν.
Αμέσως διακομίστηκε στον «Αγιο Ανδρέα», όπου διαγνώστηκε η μηνιγγίτιδα και διασωληνώθηκε με ταυτόχρονη ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Ακολούθως αποφασίστηκε η διακομιδή του στο ΠΓΝΠ.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης ήρθε σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ κι έτσι αποφασίστηκε η κάθοδος κλιμακίου σήμερα στην Πάτρα. Παράλληλα, ο κ. Καρβέλης ανέφερε ότι «Ελήφθησαν όλα τα απαιτούμενα μέτρα που προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο».

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αννα Μαστοράκου δήλωσε σχετικά: «Για το περιστατικό μικροβιακής μηνιγγίτιδας στον 20χρονο φοιτητή ολοκληρώθηκε επιτυχώς η ιχνηλάτηση και η χημειοπροφύλαξη με αντιβίωση σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου». Η ίδια διευκρινίζει ότι «Δεν σχετίζεται με το περιστατικό της φοιτήτριας με εξ επαφής μετάδοση, η οποία πλέον ξεπέρασε τον κίνδυνο και νοσηλεύεται στην Παθολογική Κλινική. Στέλνουμε τις ευχές μας για καλή ανάρρωση και από την πλευρά μας συνεχίζουμε τη συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, όπως και την επιτήρηση».

Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο περιστατικό μηνιγγίτιδας σε φοιτητή του Πανεπιστημίου Πατρών είχε διαγνωστεί στα μέσα Ιανουαρίου. Η επίσκεψη του κλιμακίου του ΕΟΔΥ θα ξεκινήσει σήμερα με σύσκεψη στο γραφείο του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ αναφέρει: «Από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τις αρμόδιες αρχές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Απέστειλε οδηγίες σχετικά με τη διερεύνηση των επαφών των κρουσμάτων και την άμεση χορήγηση χημειοπροφύλαξης. Επιπλέον, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και εντολής από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, θα πραγματοποιήσει (σήμερα) επί τόπου παρέμβαση με τη μετάβαση κλιμακίου και τη συμμετοχή των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ στην Πάτρα.

Το κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει ενημερώσεις των φοιτητών που φοιτούν στα τμήματα όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα και θα χορηγήσει χημειοπροφύλαξη στις στενές αλλά και τις ευρύτερες επαφές των κρουσμάτων, ενώ συστήνεται στοχευμένος εμβολιασμός των στενών επαφών, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ)».

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ιδιαίτερα τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Οι πολίτες και κυρίως νεαρά άτομα που έχουν κλινικά συμπτώματα συμβατά με τη νόσο (Πυρετό και εξάνθημα) πρέπει άμεσα να απευθύνονται σε Ιατρό. Οι Ιατροί επί υποψίας μηνιγγίτιδας πρέπει άμεσα να χορηγούν θεραπεία και να παραπέμπουν σε νοσοκομείο.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΟΝΕΩΝ

Το τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε φοιτητή έσπειρε ανησυχία σε γονείς. Ενδεικτικό είναι το μήνυμα που έφτασε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της «Πελοποννήσου». «Πόσα είναι αλήθεια τα κρούσματα σε όλη την πόλη; Γιατί αφήνετε στο σκοτάδι τους πάντες χωρίς ενημέρωση, χωρίς τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων; Υπάρχει επιδημία ναι ή όχι στην πόλη; Να μην πληγεί το Πατρινό Καρναβάλι έχει σημασία ή οι φοιτητές που ζουν μόνιμα εδώ και ρίχνουν χρήμα; Ποιος θα πληροφορήσει εμάς τους γονείς; Το Πανεπιστήμιο σιωπά, οι φορείς επίσης. Το υπουργείο Υγείας θα απαντήσει ίσως;».

pelop.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ