Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΣε συμβιβαστική λύση κατέληξαν οι κάτοικοι του οικισμού Ρομά στα Βραχνέικα και...

Σε συμβιβαστική λύση κατέληξαν οι κάτοικοι του οικισμού Ρομά στα Βραχνέικα και το Ελληνικό Δημόσιο: Τροποποίηση χάραξης στο έργο της Πατρών-Πύργου

Σε συμβιβαστική λύση κατέληξαν οι κάτοικοι του οικισμού Ρομά στα Βραχνέικα και το Ελληνικό Δημόσιο, με τη συμβολή της εταιρείας ΑΒΑΞ που κατασκευάζει το πρώτο τμήμα της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου.

Οι κάτοικοι του οικισμού αρνούνταν σθεναρά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, παρά την απαλλοτρίωση που είχε γίνει εδώ και χρόνια, καθώς δεν είχαν λάβει όλο το ποσό της αποζημίωσης ή και καθόλου χρήματα λόγω άρνησης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Πλέον των 100 ιδιοκτητών δεν είχαν εισπράξει την προσωρινή αποζημίωση του 60% λόγω σφαλμάτων στον κτηματολογικό πίνακα και, μεταξύ αυτών, ήταν και οι κάτοικοι του οικισμού των Ρομά στα Βραχνέικα, φτάνοντας σε σημείο να έχουν παγώσει τις εργασίες για τη διάνοιξη και κατασκευή της Πατρών-Πύργου στο συγκεκριμένο σημείο.

Όπως ανέφερε στον Peloponnisos FM 104,1 ο δικηγόρος τους, Γιώργος Βλάχος, η επιβλέπουσα υπηρεσία των έργων παραχώρησης του υπουργείου Υποδομών, συμφώνησε να υπάρξει μια τοπική ρύθμιση στο έργο με τη σύμφωνη γνώμη και συμβολή της κατασκευάστριας ΑΒΑΞ.

Συγκεκριμένα, οι περίοικοι δέχθηκαν ο παράπλευρος δρόμος της Πατρών-Πύργου να περάσει στο όριο των κατοικιών τους και να μην κατεδαφιστούν, ενώ οι ίδιοι θα συνεχίσουν να μένουν σε αυτές και έτσι, έκαναν πίσω και επέτρεψαν στον εργολάβο να συνεχίσει την εκτέλεση του έργου στο συγκεκριμένο σημείο.

«Μετά από διαπραγματεύσεις, αποφύγαμε την κατεδάφιση των κατοικιών στην περιοχή με μια μικρή τροποποίηση στη μελέτη του δρόμου. Δεν είναι παράκαμψη, αλλά μικρός περιορισμός στο τμήμα που θα καταληφθεί, ώστε ο παράπλευρος δρόμος να φτάσει στο όριο των κατοικιών» είπε ο κ. Βλάχος. «Έτσι, με αυτή τη λύση win-win και με τη βοήθεια της ABAΞ αποκαθίσταται ένα κοινωνικό πρόβλημα, οι κάτοικοι δεν θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, το έργο συνεχίζεται κανονικά και μένουν όλοι ικανοποιημένοι» πρόσθεσε ο κ. Βλάχος.

Πάντως, η αποδοχή του αιτήματος των κατοίκων του οικισμού των Ρομά ενδέχεται να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον τοπικών φορέων για την ικανοποίηση αντίστοιχων αιτημάτων τροποποίησης της μελέτης της Πατρών-Πύργου, καθώς στο παρελθόν είχαν κατατεθεί αιτήματα για να προβλεφθεί η σύνδεση με τη ΒΙΠΕ της Πάτρας και με τοΑεροδρόμιο Αράξου.

Πηγή: «Πελοπόννησος»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ