Δυτική Ελλάδα: Οι νέοι οδικοί άξονες φέρνουν προοπτικές – Παύει η αποξένωση της περιοχής με την υπόλοιπη χώρα

56

Το Πάτρα-Πύργος έφτασε στο 26% το Ακτιο – Αμβρακία παραδίδεται τέλη του 2023, το Μπράλος – Αμφισσα – Αντίρριο επισκέπεται ο Μητσοτάκης.

Ο οδικός άξονας Πάτρα-Πύργος, είναι κομβικής σημασίας για την περιοχήν και αποτελεί το «όραμα» για ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου της Ολυμπίας, που μαζί με της Ιόνια Οδό, που βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη, συμπληρώνει το παζλ των μεγάλων οδικών αξόνων.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, δηλώνει πως οι εργασίες βρίσκονται σε ποσοστό ολοκλήρωσης 26%. Το έργο, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός, θα ολοκληρωθεί εντός του 2025. Ο όμιλος ΑΒΑΞ έχει αναλάβει το πρώτο, μήκους 21 χλμ., από το Μιντιλόγλι έως τα Καραίικα. Λογίζεται ως το πιο απαιτητικό, δεδομένου ότι αφορά σε διαπλάτυνση της εθνικής οδού με παράλληλη κυκλοφορία. Το τμήμα από Καραίικα έως Γαστούνη κατασκευάζεται από την ΑΚΤΩΡ, ενώ το τμήμα από Γαστούνη έως Πύργο από την ΤΕΡΝΑ.

Ο αυτοκινητόδρομος Ακτιο – Αμβρακία με μήκος 48,5 χλμ. εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμος μέχρι τα τέλη του 2023, καθώς εκτελούνται εργασίες ασφαλτόστρωσης σε όλο το μήκος του τελευταίου υπό κατασκευή τμήματος που θα συνδέσει την Παράκαμψη Αμφιλοχίας με την περιοχή της Βόνιτσας. Ο δρόμος αυτός, που ξεκινά από τον κόμβο Αμβρακίας της Ιόνιας Οδού και καταλήγει στην υποθαλάσσια σήραγγα Πρέβεζας-Ακτίου, παρακάμπτει το δύσκολο οδικό τμήμα μεταξύ Αμφιλοχίας και Βόνιτσας και κάνει πολύ πιο γρήγορο και ασφαλές το ταξίδι. Το έργο εκτιμάται ότι θα εκτοξεύσει την τουριστική κίνηση σε αυτή περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, που τα τελευταία χρόνια προσελκύει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Το μοναδικό εμπόδιο είναι στο ύψος του Δρυμού, όπου υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα και πρέπει να γίνουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Τα έργα στον δρόμο έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και το έργο θα παραδοθεί σύντομα.

Ο άξονας Μπράλος – Αμφισσα – Αντίρριο, τυο τρίτο μεγάλο οδικό έργο που έχει μπει σε φάση υλοποίησης, είναι αυτό που πρόκειται να επισκεφθεί, εντός των προσεχών ημερών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Γεγονός είναι τα πρώτα έργα για την αναβάθμιση του τμήματος Μπράλος-Αμφισσα έχουν αρχίσει. Η ΑΒΑΞ «τρέχει» την ενεργοποίηση του εργοταξίου, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε Μπράλο και Γραβιά. Το τμήμα Μπράλος-Αμφισσα αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα τμήματα του διαγώνιου άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο και η υλοποίησή του ενώνει τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης και τον Ε65 (Λαμία-Καρδίτσα-Εγνατία), με την Ιόνια Οδό (Αντίρριο-Ιωάννινα), τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και κατ` επέκταση την Ολυμπία Οδό (Ελευσίνα-Πάτρα-Πύργος).

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής, δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι το «Μπράλος-Αμφισσα είναι μια διεκδίκηση που είχε προτείνει εδώ και χρόνια το ΤΕΕ, ως παράλληλη διαδρομή του Ε65, για να συνδέει τη Δυτική Ελλάδα με τον ανατολικό οδικό άξονα της χώρας Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Χαιρετίζουμε την έναρξη της κατασκευής του εν λόγω οδικού άξονα, ο οποίος προσδίδει με την ολοκλήρωσή του ενεργό ρόλο στην περιοχή, δημιουργώντας μια νέα προοπτική για περαιτέρω ανάπτυξή της».

Οσον αφορά το Πάτρα-Πύργος, ο κ. Αϊβαλής τόνισε ότι η πρόοδος υλοποίησης στο 26%, χωρίς να είναι ιδιαίτερα σημαντική, μετά από τόσα χρόνια δείχνει ότι το έργο βαδίζει σε ασφαλή τροχιά υλοποίησης. Προβλήματα που σχετίζονται με τις αποχωρήσεις κατοίκων από απαλλοτριωμένες εκτάσεις στην περιοχή των Βραχνεΐκων, πρέπει άμεσα να επιλυθούν και σε κάθε περίπτωση να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση αυτού του οδικού άξονα, ο οποίος είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόοδο και ευημερία της Δυτικής Ελλάδας, δήλωσε. Παράλληλα, ανέφερε πως η Πάτρα μέσα σε αυτές τις συνθήκες, μαζί με τις άλλες μεγάλες διεκδικήσεις της, όπως το νέο εμπορικό λιμάνι, το σιδηροδρομικό δίκτυο, το φυσικό αέριο, κ.ά., μπορεί να ανακτήσει την παλιά της αίγλη, ως κόμβος του μεταφορικού δικτύου της χώρας και να αποτελέσει πύλη προς την Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

pelop.gr