Αχαΐα: Παθαίνουν σοκ με την κτηματογράφηση – Βλέπουν την περιουσία τους να «ανήκει» στο Δημόσιο

383

Στις τέσσερις επιτροπές της Διεύθυνσης Δασών Αχαΐας είχαν κατατεθεί πάνω από 12.000 ενστάσεις ιδιοκτητών καλλιεργήσιμων εκτάσεων και δομημένης γης

Μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι ιδιοκτήτες πολλών ορεινών και ημιορεινών ακινήτων της Αχαΐας, που καλούνται από το Κτηματολόγιο να ελέγξουν την προανάρτιση των κτηματολογικών πινάκων.

Η προανάρτιση είναι ένα βοηθητικό στάδιο της κτηματογράφησης, που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη και στους πέντε δήμους της Αχαΐας, στο οποίο οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία των ιδιοκτησιών τους, όπως έχουν προκύψει από την επεξεργασία της δήλωσής τους.

Ωστόσο, όπως πληροφορείται η «Πελοπόννησος», αρκετοί ενδιαφερόμενοι που ψάχνουν για ελλείψεις ή σφάλματα στους αναρτημένους πίνακες, διαπιστώνουν σοκαρισμένοι ότι η ακίνητη περιουσία τους εμφανίζεται να ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο.

Το παράδειγμα του Καλαβρυτινού

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του Μ.Ν., κατοίκου Αθηνών, με καταγωγή από τα Καλάβρυτα. Ο ίδιος, σε επικοινωνία που είχε με την «Πελοπόννησο» ανέφερε ότι κάνοντας έλεγχο στα κτηματολογικά διαγράμματα δύο ακινήτων (αγροκτήματα) που διαθέτει κληρονομιά λίγο έξω από την πόλη των Καλαβρύτων, αυτά εμφανίζονται ως δασικά, αν και ποτέ δεν ήταν τέτοια.

Εξηγεί ο καταγγέλλων: «Η σύζυγός μου έχει στα Καλάβρυτα ένα οικόπεδο με σπίτι και ένα αμπέλι που κληρονόμησε από τον πατέρα της. Το ένα έχει τίτλο αγοράς του ΄53 και το αμπέλι είναι με τίτλο του ΄43. Εχει δε κάποια ξερά κλίματα και μερικές καρυδιές. Κάναμε τον έλεγχο και τώρα τα βλέπουμε ως δασικά. Το ένα, μάλιστα, αναφέρεται ότι διεκδικείται από το Δημόσιο και το δεύτερο ότι είναι του Δημοσίου. Δεν είχαμε ιδέα, ούτε πιστεύαμε ότι κτήματα σχεδόν μέσα στην πόλη, θα τα έκαναν δασικά, αλλά ούτε και ξέραμε ότι έγινε ανάρτηση δασικών χαρτών. Ξαφνικά διαπιστώσαμε πως είμαστε εγκλωβισμένοι. Και τώρα πρέπει να κάνουμε αίτηση διόρθωσης του δασικού χάρτη για να διορθώσουμε στη συνέχεια και τους πίνακες του Κτηματολογίου, αλλά μας είπαν ότι πρέπει να συγκεντρώσουν πολλές αιτήσεις και αν κάποια στιγμή κρίνουν ότι είναι αναγκαίο, τότε θα κάνουν αναθεώρηση του δασικού χάρτη. Τρέχουμε τώρα για να αποδείξουμε ότι αυτά τα δύο ακίνητα είναι ιδιοκτησίας μας» είπε με απόγνωση στην «Π» ο καταγγέλλων.

Η απάντηση που δόθηκε

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το γραφείο κτηματογράφησης, του ανέφεραν πως θα έπρεπε την περίοδο που έγινε η ανάρτηση των δασικών χαρτών να κάνει έλεγχο και ένσταση, ωστόσο ο ίδιος επικαλείται την καραντίνα του κορονοϊού το 2021. «Τώρα κινδυνεύουμε να χάσουμε τα πάντα. Τρέχουμε για να αποδείξουμε ότι αυτά τα δύο ακίνητα είναι ιδιοκτησίας μας» ανέφερε στην «Π» ο καταγγέλλων, καθώς δεν βρίσκει τρόπο απεμπλοκής της περιουσίας του.

Σε πολλές περιπτώσεις, κάποια τμήματα κτημάτων ή και ολόκληρα, εμφανίζονται στην προανάρτηση των κτηματολογικών διαγραμμάτων ως δασικά. Υπολογίζεται ότι χιλιάδες δικαιώματα στην Αχαΐα που δηλώνονται τώρα στο Κτηματολόγιο θα έχουν σοβαρότατο πρόβλημα έως και απώλεια της ιδιοκτησίας, λόγω των δασικών χαρτών, αδυναμία εντοπισμού του ακινήτου στις ορεινές περιοχές, αδυναμία απόδειξης κυριότητας (χρησικτησία) και άλλα.

Πάνω από 12.000 ενστάσεις

Στη διάρκεια της ανάρτησης των δασικών χαρτών, στις τέσσερις επιτροπές της Διεύθυνσης Δασών Αχαΐας είχαν κατατεθεί πάνω από 12.000 ενστάσεις ιδιοκτητών καλλιεργήσιμων εκτάσεων και δομημένης γης, που εμφανίζονταν ως δασικά ακίνητα.

Σε περίπτωση που υπάρχει εμπλοκή και στο Κτηματολόγιο, θα πρέπει ο πολίτης να ελέγξει το τμήμα του γεωτεμαχίου που διεκδικεί το ελληνικό Δημόσιο και να υποβάλει αίτημα–ένσταση στο Κτηματολόγιο. Μαζί με την αίτηση θα πρέπει να υποβάλλει συμπληρωματικά όλα τα στοιχεία που διαθέτει, όπως: την αντίρρηση, παλιά συμβόλαια, μισθωτήρια, αποφάσεις της διοίκησης με τις οποίες παραχωρήθηκε το αγροτεμάχιο, οικοδομικές άδειες, δηλώσεις ΟΣΔΕ κ.λπ. Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει αντίρρηση στην περίοδο ανάρτησης των δασικών χαρτών, θα πρέπει να υποβάλει αίτημα αντίρρησης.

https://pelop.gr/