Ανοικτοί οι «φάκελοι» εκατοντάδων θανάτων!

101
[wpv-post-body][wpv-post-title][wpv-post-shortcode]

Από τον Σεπτέμβριο του  2022 μέχρι και σήμερα

* Η Αθήνα αρνείται να κάνει ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις, δημιουργώντας πρόβλημα στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών

Πάνω από 70 ιατροδικαστικές εκθέσεις στην Πάτρα και περισσότερες από 300 σε όλη την Πελοπόννησο παραμένουν «ανοικτές» και δεν διαφαίνεται ότι θα κλείσουν κάποτε, αφού έχουν ανασταλεί όλες οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις από τις δύο αντίστοιχες σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών!

Πρόκειται για μια ομολογουμένως απίστευτη πραγματικότητα που επιβεβαιώνει ότι εξακολουθούμε να ζούμε στο κράτος της φαιδράς πορτοκαλέας. Η άρνηση του Παθολογοαντομικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών να παραλαμβάνει παρασκευάσματα (δηλαδή δείγματα οργάνων) για να γίνουν ιστολογικές εξετάσεις δεν είναι τωρινή.

Η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας της Πάτρας Αγγελική Τσιόλα αποκαλύπτει ότι το απαγορευτικό από την Αθήνα ισχύει από τον Σεπτέμβριο του 2022! Στο διάστημα των 13 μηνών από τότε φυλάσσονται στα ψυγεία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας δείγματα οργάνων από 70 συνανθρώπους μας που εγκατέλειψαν τα εγκόσμια. Σημειωτέον ότι πιο οξύ είναι το πρόβλημα της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Ναυπλίου, όπου οι εκκρεμείς ιστολογικές εξετάσεις υπερβαίνουν τις 250.

Οι συγγενείς των πεθαμένων περιμένουν μάταια να πληροφορηθούν την αιτία που έχασαν τον άνθρωπό τους. Την ίδια στιγμή, όπως είναι φυσικό, δεν ολοκληρώνονται οι ιατροδικαστικές εκθέσεις και συνακόλουθα δεν έχουν ενημέρωση οι αστυνομικές και δικαστικές Αρχές. Αναπόφευκτα δε, στις περιπτώσεις που υπάρχουν υπόνοιες για εγκληματικές ενέργειες, οι δράστες μένουν στο απυρόβλητο!

Τίθεται το ερώτημα: Αφού η Αθήνα αρνείται, δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις; Η κ. Τσιόλα εξηγεί: «Θεωρητικά υπάρχει η λύση της Θεσσαλονίκης. Εστειλα εκεί δύο περιστατικά, αλλά αυτή δεν είναι λύση, γιατί κάθε μέρα χρειάζεται να γίνεται η αποστολή των παρασκευασμάτων με περιπολικά της Αστυνομίας. Το κόστος είναι υπέρογκο. Και ύστερα, ο φόρτος του Εργαστηρίου της συμπρωτεύουσας είναι μεγάλος, αφού δέχεται πλέον και όλα τα παρασκευάσματα της Θεσσαλίας.

Αλλη εναλλακτική λύση είναι το εργαστήριο της Κρήτης, όμως είναι πρακτικά αδύνατη η συνεργασία. Φανταστείτε, δεκάδες φορές να μεταφέρουν περιπολικά από την Πάτρα έως το Ηράκλειο –και μέσα στα πλοία– τα παρασκευάσματα. Δεν περισσεύουν οχήματα στην ΕΛΑΣ, αλλά και το κόστος είναι τεράστιο. Μόνο η Αθήνα βολεύει, ωστόσο η πόρτα της είναι κλειστή εδώ και 13 μήνες…»

Και σαν να μην έφθανε ο ιστολογικός αποκλεισμός των εξετάσεων από το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο της Αθήνας, την περασμένη εβδομάδα απεστάλη έγγραφο στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Πάτρας από το Τοξικολογικό Εργαστήριο του ίδιου Πανεπιστημίου. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι «αναστέλλονται όλες οι εξετάσεις μέχρι νεοτέρας». Γεγονός που σημαίνει ότι καθίσταται καθολική πια η αδυναμία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας της Πάτρας να διεκπεραιώσει τις δεκάδες εκκρεμείς νεκροψιακές και νεκροτομικές ανάγκες της.

Από την πλευρά της πατρινής υπηρεσίας έχουν γίνει αλλεπάλληλες προφορικές οχλήσεις, ενώ έχουν αποσταλεί και e-mail, ζητώντας να ομαλοποιηθεί η ροή των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων, αλλά ο κόπος της έχει αποδειχθεί μάταιος…

ΠΗΓΗ: Πελοπόννησος