Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΑχαΐα: Χωρίς Οζεμπίκ οι διαβητικοί – Καταγγελία: «Φάρμακα… ονομαστικά δεν έφτασαν ποτέ...

Αχαΐα: Χωρίς Οζεμπίκ οι διαβητικοί – Καταγγελία: «Φάρμακα… ονομαστικά δεν έφτασαν ποτέ στους ασθενείς»

Εκτός από το Οζεμπίκ έχουν αρχίσει και λείπουν και τα άλλα σκευάσματα με τα οποία οι ασθενείς το είχαν αντικαταστήσει το πλαίσιο της θεραπείας τους

Χωρίς φάρμακα έχουν ξεμείνει ο διαβητολογικοί ασθενείς. Στα φαρμακεία δεν υπάρχει πλέον το πολυσυζητημένο Οζεμπίκ. Δεν υπάρχουν όμως και τα άλλα σκευάσματα, στα οποία είχαν στραφεί οι πάσχοντες προκειμένου να αντικαταστήσουν το Οζεμπίκ.

«Είχαν γίνει παραγγελίες και μάλιστα ονομαστικές για συγκεκριμένους ασθενείς του Οζεμπίκ, αλλά ποτέ τα φάρμακα αυτά δεν έφτασαν στους ασθενείς. Το χειρότερο όμως είναι ότι έχουν αρχίσει και λείπουν και τα άλλα σκευάσματα με τα οποία αντικαταστήσαμε για τη θεραπεία μας το Οζεμπίκ» ανέφερε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» η πρόεδρος του Συλλόγου Πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη «Γλυκιά Ζωή» Αχαΐας, Βασιλική Γούλα.

Συγκεκριμένα η κ. Γούλα αναφέρεται στην έλλειψη «της ντουλαγλουτίδης που είναι ένα φάρμακο που χορηγείται σε εβδομαδιαία βάση. Οσοι έπαιρναν το Οζεμπίκ, παίρνουν αυτό το φάρμακο και δεν το βρίσκουμε πουθενά. Το ίδιο ισχύει και για το λιραγλουτίδι, ενέσιμο καθημερινό σκεύασμα για τον διαβήτη τύπου ΙΙ. Δεν βρίσκουμε τα φάρμακά μας πλέον και ψάχνουμε από φαρμακείο σε φαρμακείο με την ελπίδα ότι θα βρούμε κάποιο σκεύασμα. Υπάρχουν ασθενείς που έχουν μειώσει τη δοσολογία του φαρμάκου τους, ώστε να καλυφθούν περισσότερες ημέρες. Βέβαια η ενέργεια αυτή, όπως αντιλαμβάνεστε, έχει συνέπεια στην υγεία τους και στην πορεία ελέγχου της νόσου».

Η πρόεδρος των πασχόντων σημειώνει ότι «η ομοσπονδία μας έχει κάνει παρεμβάσεις στα αρμόδια όργανα αλλά δεν εισακούγεται. Στείλαμε και στον ΙΦΕΤ διαμαρτυρία και αίτημα να λυθεί το πρόβλημα, αλλά δεν βρήκαμε ανταπόκριση και το πρόβλημα της έλλειψης συνεχίζεται».

Η κ. Γούλα εκφράζει δημοσίως τον προβληματισμό της «γιατί οι παραγγελίες του Οζεμπίκ, που έγιναν για συγκεκριμένους ασθενείς, δεν παραδόθηκαν ποτέ σε αυτούς. Τα σκευάσματα που διατέθηκαν στην αγορά μετά τον θόρυβο που είχε προκληθεί με τη χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου σε πολίτες που ήθελαν να χάσουν βάρος, ήταν ελάχιστα και το σημαντικότερο δεν τα πήραν οι πάσχοντες».

Καταλήγοντας η κ. Γούλα αναφέρει ότι θολές είναι οι απαντήσεις που λαμβάνουν από τις προμηθεύτριες εταιρείες στο ερώτημά τους εάν και πότε θα έρθουν τα φάρμακα. «Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι πολύ δύσκολη. Ο ασθενής θέλει το φάρμακό του κι αυτό είναι κάτι που δεν το διαπραγματευόμαστε. Ζητάμε να δοθεί οριστική λύση».

pelop.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ