Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΠάτρα: Πλέον των 100 παιδιών σε κάθε εφημερία στο ΠΓΝΠ – Πότε...

Πάτρα: Πλέον των 100 παιδιών σε κάθε εφημερία στο ΠΓΝΠ – Πότε αναμένεται η κορύφωση της γρίπης

Φόβος για τα κρούσματα που θα ξεσπάσουν το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς η κορύφωση της γρίπης αναμένεται τέλη Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο.

Γεμάτες είναι οι παιδιατρικές κλίνες της περιοχής μας από τις εποχικές ιώσεις και τη γρίπη. Σε κάθε εφημερία του ΠΓΝΠ προσέρχονται πλέον των 100 παιδιών. Τα παιδιά και τα νεογνά που νοσηλεύονται είναι κυρίως με ιώσεις του αναπνευστικού, βρογχιολίτιδες και πνευμονίες.
Φόβος για τα κρούσματα που θα ξεσπάσουν το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς η κορύφωση της γρίπης αναμένεται τέλη Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο.

ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Ωρα 12.00 χθες το μεσημέρι ο διευθυντής της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής, Γαβριήλ Δημητρίου, βρίσκονταν στα εξωτερικά ιατρεία του ΠΓΝΠ όπου δίνονταν πραγματικά μάχη με την αυξημένη προσέλευση παιδιών. «Η προσέλευση είναι πολύ μεγάλη. Τις ημέρες των Χριστουγέννων που εφημερεύαμε ήρθαν στα εξωτερικά ιατρεία περισσότερα από 350 παιδιά. Τώρα τις ημέρες αυτές σε κάθε εφημερία βλέπουμε περίπου 100 παιδιά. Δεν είναι όλα αυτά με γρίπη και σαφώς είναι ελάχιστα αυτά που νοσηλεύουμε» μας είπε ο κ. Δημητρίου και εξηγεί:

«Είναι πάρα πολλά με βρογχιολίτιδες, κάποια με πνευμονίες και αρκετά με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Τα περισσότερα τα αντιμετωπίζουμε επί τόπου και τα στέλνουμε για περαιτέρω νοσηλεία στο σπίτι».

Ωστόσο οι κλινικές της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΠ είναι όλες γεμάτες. «Προσπαθούμε να διακινούμε γρήγορα τα περιστατικά ώστε να καλύπτουμε τις ανάγκες που προκύπτουν για νοσηλείες» μας ανέφερε ο κ. Δημητρίου.

Ερωτηθείς για το αν τον φοβίζει το αυριανό άνοιγμα των σχολείων και εάν εκτιμά ότι πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, μας είπε: «Στην παρούσα φάση τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν κανονικά. Αυτό που ακούστηκε για μία εβδομάδα καθυστέρηση του ανοίγματος δεν έχει νόημα καθώς η κορύφωση της γρίπης και όλων των ιώσεων αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο. Τότε θα δούμε αν θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα όπως είναι η χρήση της μάσκας».

ΣΤΟ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ

Γεμάτες είναι και οι κλίνες του Καραμανδανείου. «Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε 34 παιδιά. Τα περισσότερα είναι με αναπνευστικά προβλήματα. Εχουμε 14 παιδάκια κάτω του έτους και τα 9 είναι νεογνά που χρειάζονται οξυγόνο και για τον λόγο αυτό τα νοσηλεύουμε. Ολα τα παιδιά πάνε καλά και τα νεογνά, ωστόσο ταλαιπωρούνται πάρα πολύ από τα συμπτώματα. Ο μέσος όρος νοσηλείας είναι 5-7 ημέρες» μας είπε η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής, Μαρία Ηλιοπούλου.

Η ίδια σημειώνει ότι «στα τεστ που κάνουμε κυριαρχεί σε ποσοστό 60% η γρίπη, 25% είναι κορονοϊός και τα υπόλοιπα είναι άλλες λοιμώξεις».
Αυτό που ανησυχεί την κ. Ηλιοπούλου είναι το επόμενο χρονικό διάστημα. «Αυτή την εικόνα που έχουμε σήμερα με τη γρίπη και τις άλλες λοιμώξεις την είχαμε προ κορονοϊού, τέλη Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου. Τώρα την εικόνα αυτή την έχουμε ένα μήνα νωρίτερα. Γι’ αυτό και φοβόμαστε τι θα γίνει τον επόμενο μήνα που αναμένεται να υπάρξει έξαρση».

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην υποτιμούν τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά τους. Να αναζητούν έγκαιρα τη βοήθεια του παιδιάτρου τους ώστε να αποφύγουν επιπλοκές που θα οδηγήσουν σε νοσηλεία.

⦁ Τα συμπτώματα εκδηλώνονται κυρίως με αιφνίδια έναρξη υψηλού πυρετού, κεφαλαλγία, έντονη καταβολή και μυαλγίες, βήχα ο οποίος συνήθως είναι ξηρός, πονόλαιμο και ρινική καταρροή.

⦁ Τα περισσότερα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά του κορονοϊού, η διαφορά είναι όμως πως στην γρίπη είναι πιο έντονα και διαρκούν για περισσότερο χρονικό διάστημα.

⦁ Στα μικρότερα παιδιά, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει θορυβώδη αναπνοή και να εξελιχθεί σε βρογχιολίτιδα με συριγμό και δυσκολία στην αναπνοή ή ακόμα και σε πνευμονία.

⦁ Οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές της γρίπης είναι η αφυδάτωση και η έντονη καταβολή, η βρογχίτιδα, η βρογχοπνευμονία ή η πνευμονία, τόσο από τον ίδιο τον ιό ή λόγω βακτηριακής επιμόλυνσης. Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.

⦁ Τα περισσότερα παιδιά συνήθως αναρρώνουν μέσα σε μία εβδομάδα. Η κόπωση όμως μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο.

Με αφορμή τα όσα ακούστηκαν ότι δεν θα ανοίξουν τα σχολεία αύριο αλλά μετά από μία εβδομάδα, λόγω της έξαρσης των ιώσεων, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως διευκρίνισε ότι:

«Τα σχολεία ανοίγουν κανονικά τη Δευτέρα». Η ίδια μιλώντας στον ΣΚΑΪ πρόσθεσε:
«Τα παιδιά θα βρεθούν και πάλι στις τάξεις, οι εκπαιδευτικοί μας επίσης. Ανταποκρινόμενοι και στην αγωνία των γονιών για την εποχική γρίπη, εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες εγκύκλιος, η οποία προβλέπει δυνατότητα απουσιών μέχρι 5 ημέρες για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη. Η περίοδος εφαρμογής είναι από τον περασμένο Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο. Να μην ανησυχούν οι οικογένειες, αν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα», πρόσθεσε η Νίκη Κεραμέως.
Στην ερώτηση αν τα παιδιά θα πρέπει να φορούν μάσκα, η υπουργός Παιδείας απάντησε: «Εάν κάποιο παιδί θέλει να φοράει μάσκα, είναι δικαίωμά του. Δεν υπάρχει όμως καμία συζήτηση για μάσκα ούτε με το υπουργείο Υγείας ούτε με την επιτροπή των ειδικών».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ