Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΠάτρα: Η Εισαγγελία σπάει την «σιωπή»! – Πανελλήνιος σάλος με την ταπείνωση...

Πάτρα: Η Εισαγγελία σπάει την «σιωπή»! – Πανελλήνιος σάλος με την ταπείνωση ρομά – Μαρτυρία αποκάλυψη για τον 35χρονο

Από την κατάθεση του 35χρονου φαίνεται πως επισκεπτόταν τακτικά την εν λόγω επιχείρηση, για να παίρνει σίδερα, έδειξε να έχει «σώας τας φρένας του» και υποστήριξε πως του έδωσαν οι παριστάμενοι 20 ευρώ!

«Αν του δώσεις 1 ευρώ, θα κάνει κωλοτούμπες» δήλωσε στην  «Πελοπόννησο», ο εκπρόσωπος των Ρομά στην Πάτρα, Μάριος Κουτρουμπάνος, σχετικά με τα όσα συνέβησαν σε βάρος του 35χρονου, Σταύρου Κρητικού, ο οποίος – όπως αποκάλυψε η «Π»- υποχρεώθηκε, από κάποιους σε επιχείρηση του Γλαύκου, να γονατίσει για να πει τα κάλαντα, να πάρει χρήματα, και στη συνέχεια του έβαλαν φωτιά!

Ο Σ. Κρητικός, μιλώντας σε δημοσιογράφους (χθες) παραδέχθηκε ότι του έβαλαν φωτιά, ρίχνοντας στο παντελόνι του εύφλεκτο υλικό, αλλά το απέδωσε… σε πλάκα!
Από την κατάθεση του 35χρονου φαίνεται πως επισκεπτόταν τακτικά την εν λόγω επιχείρηση, για να παίρνει σίδερα, έδειξε να έχει «σώας τας φρένας του» και υποστήριξε πως του έδωσαν οι παριστάμενοι 20 ευρώ!

ΑΛΛΑ ΕΛΕΓΕ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΕΣ…

Ωστόσο, σύμφωνα με άλλους Ρομά της γειτονιάς του, άλλα έλεγε την ημέρα του ρατσιστικού και απάνθρωπου περιστατικού (παραμονή Πρωτοχρονιάς), μετά το συμβάν!

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Χθες το πρωί, και μετά τον πανελλήνιο σάλο που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις της «Π», ο Ρομά προσήχθη στην Ασφάλεια Πάτρας, όπου φέρεται να είπε: «Πήγα να πω τα κάλαντα και ήθελα εγώ να τα πω καθισμένος στα γόνατα. Δεν μου είπαν οι άνθρωποι , κάτι. Εγώ το ήθελα κι επειδή με γνωρίζουν , από καλαμπούρι, έπαιξα. Τα παιδιά μετά μου έβαλαν φωτιά για το καλαμπούρι. Κι αυτοί έκαναν καλαμπούρι κι εγώ. Τα πόδια μου δεν έχουν καεί καθόλου. Η φωτιά έσβησε απότομα κι όλο αυτό έγινε για πλάκα. Τους ανθρώπους τους ξέρω πολλά χρόνια»! Τώρα, κατά πόσο είναι «καλαμπούρι» το να πετάς εύφλεκτο υλικό σε έναν άνθρωπο, αυτό είναι κάτι που θα διερευνηθεί αρμοδίως.

ΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΣ

Σε ανακοίνωσή του το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, ξεκαθάρισε: «Το άτομο ταυτοποιήθηκε και προσήλθε αυτοβούλως στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, η οποία χειρίστηκε προανακριτικά την υπόθεση. Το υλικό, που συγκεντρώθηκε, υπεβλήθη στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών».

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Η κινητοποίηση της τοπικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για το περιστατικό, ήταν πάντως άμεση, με τον ίδιο τον υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο, να δίνει εντολή για διερεύνηση. Μάλιστα  εκπρόσωπος Τύπου του αρχηγείου της ΕΛΑΣ επικοινώνησε αμέσως με την «Π», ζητώντας στοιχεία για το θέμα.

ΗΞΕΡΑΝ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ

Στο βίντεο, που ανέβασε ένας από τους δράστες στο Instagram, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι νεαροί χλευάζουν τον Ρομά. Στο «στόρι» έχουν κάνει και ένα σχόλιο. Γράφουν… «κάτσε όπως είσαι» κι έχουν βάλει και ένα emoji με φατσούλα που… κλαίει από τα γέλια! Και μόνο από αυτό, ο οποιοσδήποτε καταλαβαίνει ποιος ήταν ο σκοπός τους.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος των Ρομά, Μάριος Κουτρουμπάνος μαζί με άλλους, συναντήθηκαν με τους «βιντεολήπτες» στο κατάστημα του συμβάντος, και όταν ζήτησε εξηγήσεις εκείνοι του απάντησαν: «Τί σε ενδιαφέρει από την στιγμή που ο Σταύρος λέει πως, δεν μας κάνει μήνυση και πως το όλο σκηνικό ήταν πλάκα»!

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Οι ισχυρισμοί του και τα όσα δήλωσε, με εμφανή σκοπό να μην αποκαλυφθούν οι πρωταγωνιστές του περιστατικού, δεν έπεισαν όμως τις Δικαστικές Αρχές της Πάτρας. Ετσι, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών, Γιώργος Μπισμπίκης, έδωσε εντολή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, για διενέργεια Κατεπείγουσας Προκαταρκτικής Εξέτασης. Πηγές του pelop.gr ανέφεραν ότι ανεξάρτητα από τα δημοσιεύματα και τη φερόμενη ως κατάθεση του 35χρονου, – που είδε το φως της δημοσιότητας – από την πλευρά της Εισαγγελίας Πατρών θα διερευνηθεί η όλη υπόθεση σε βάθος, τόσο ως προς τη διάσταση της επικίνδυνης σωματικής βλάβης στον 35χρονο, όσο και ως προς το ενδεχόμενο ρατσιστικής συμπεριφοράς.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ»

Η Συνοσπονδία ρομ στην Ελλάδα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, καταδίκασε το γεγονός και ανέφερε: «Φρικτή η είδηση. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την οργή και τον αποτροπιασμό που νιώθουμε, όπως κανείς δεν μπορεί πλέον αδάπανα να αρνηθεί βαθιές ρίζες του αντιτσιγγανισμού που τροφοδοτούν πράξεις όπως αυτή του βασανισμού του άτυχου Ρομ. Στεκόμαστε δίπλα στον 35χρονο,με όλες μας τις δυνάμεις. Για όσα αδιανόητα υπέστη αναμένουμε από τη Δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα, λαμβάνοντας αυτή τη φορά υπόψη το αδιαμφισβήτητο ρατσιστικό κίνητρο των αποτρόπαιων αυτών πράξεων. Εχουμε πολλές φορές καταγγείλει απαράδεκτα περιστατικά ρατσιστικής βίας κατά ατόμων της κοινότητας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, στηρίζοντας όσες κι όσους υπήρξαν θύματα ανάλογης βίας».

ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ: «ΠΑΡΑΚΜΗ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ»

Αμεση ήταν και η αντίδραση της δημοτικής αρχής, με τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη να δηλώνει: «Το ρατσιστικό περιστατικό, δείχνει ότι ένα σύστημα που βρίσκεται σε σήψη και παρακμή, γεννά τους δράστες τέτοιου είδους εγκλημάτων. Η πολιτική που υπαγορεύει, πως πρέπει να υπάρχουν ομάδες πληθυσμού στο περιθώριο, ώστε αφενός να στοχοποιούνται και αφετέρου να αξιοποιούνται ποικιλοτρόπως, τους καθιστά ευάλωτους σε κάθε είδους εκμετάλλευση. Χρειάζεται ριζική ανατροπή του συστήματος και των σάπιων αξιών του. Το 2023 να κάνουμε την αρχή»!

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΣΙΑ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
Για ακραία ρατσιστική πράξη έκανε λόγο η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, που επισκέφθηκε την Αστυνομία, προκειμένου να ενημερωθεί λεπτομερώς. Ακολούθως, δήλωσε για το περιστατικό: «Δεν θα πρέπει να μείνει χωρίς διερεύνηση από τις αρχές, ακόμη κι αν ο Ρομά δεν θέλει να καταθέσει μήνυση»

Ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, αργότερα με ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε «αποτρόπαιο ρατσιστικό» το συμβάν. Ειδικότερα ανέφερε: «Οι αρχές του νέου χρόνου έφεραν στο φως της δημοσιότητας μια καταδικαστέα ρατσιστική ενέργεια. Δείχνει ότι ο κοινωνικός εκφασισμός είναι παρών και παράγει κτηνωδία σε βάρος Ρομά, του αδύναμου, του διαφορετικού. Η εικόνα, που τον βάζουν να γονατίσει και του βάζουν φωτιά “για πλάκα”, δείχνει με σκληρό τρόπο ότι η ανθρωπιά χάνεται πια ανάμεσα μας. Χρέος μας είναι να σταματήσουμε, με την συμπεριφορά μας, τον εκφασισμό, τον ρατσισμό, απέναντι σε συνανθρώπους μας. Το 2023 να είναι μια ευκαιρία να βάλουμε τέλος σε αυτά που δηλητηριάζουν και πληγώνουν τις ανθρώπινες σχέσεις. Είναι απαραίτητο η Δικαιοσύνη να προχωρήσει όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να καταδικαστεί αυτή η πράξη».

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ – ΠΑΡΕΝΕΒΗ Ο ΣΚΑΝΔΑΜΗΣ

«Ο εξευτελισμός και η κακοποίηση του 35 χρόνου Ρομά, με νοητική αναπηρία, στην Πάτρα, είναι πράξη ακραία ρατσιστική και απάνθρωπη. Η δικαστική διερεύνηση πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική, όμως πολύ περισσότερο πρέπει να εκλείψουν στερεότυπα και προκαταλήψεις. Οσο η Πολιτεία κωφεύει στην ανάγκη μακρόπνοης πολιτικής αποδοχής και κοινωνικής συμπερίληψης των Ρομά, ο σε βάρος τους ρατσισμός εδραιώνεται» ανέφερε το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του.

Με δήλωσή του ο Μαρίνος Σκανδάμης (τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη ΠΑΣΟΚ) ζήτησε τις άμεσες ενέργειες των Αρχών.«Οι πραγματικά αποτρόπαιες σκηνές βίντεο, αποδεικνύουν ότι ο ρατσισμός υφέρπει παντού. Μεγάλη σημασία έχει να δίδεται το στίγμα από την Πολιτεία, ότι οι ρατσιστικές συμπεριφορές δεν είναι με οποιοδήποτε τρόπο ανεκτές, θα εντοπίζονται και καταδικάζονται άμεσα και αποτελεσματικά. Γι’ αυτό οφείλει να κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να αποδοθεί δικαιοσύνη» , δήλωσε.

pelop.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ