Home Δυτική Ελλάδα Κ. Μητσοτάκης:Παρέμβαση της κυβέρνησης υπέρ των συνεπών δανειοληπτών

Κ. Μητσοτάκης:Παρέμβαση της κυβέρνησης υπέρ των συνεπών δανειοληπτών

0

Ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για όλους και για όλα στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης στην Πάτρα

  • «Εξαγγέλλουμε πράγματα τα οποία έχουμε μελετήσει και ξέρουμε ότι είναι ώριμα και για τα οποία έχουμε χρηματοδότηση και για αυτό μιλήσαμε και θέλουμε να βρούμε τρόπο να επεκτείνουμε το δρόμο προς την Τσάκωνα, το Καλό Νερό και φυσικά να φτάσει στην Ολυμπία»
  • «Είχαμε μία καλή αντιπυρική περίοδο, ωστόσο είχαμε πολλές φωτιές στη Δυτική Ελλάδα και ειδικά στην Ηλεία κάτι που μας έχει προβληματίσει και μας προβληματίζει»
  • «Έχω επιφυλάξεις για το ζήτημα του Κατακόλου. Έχω επιφυλάξεις, διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία περίπτωση εξόρυξης που να αφορά το πετρέλαιο και να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος»
  •  «Οι πολίτες θα συγκρίνουν τα 4χρονια ΣΥΡΙΖΑ με Τσίπρα και τα 4 χρόνια ΝΔ με εμένα»

Αποστολή στην Πάτρα:

Άννα Αγγελίδου

anagelidou@yahoo.gr

Ανοιχτό «παράθυρο» για παρέμβαση υπέρ των συνεπών δανειοληπτών σε συνεργασία με τις τράπεζες άφησε χθες κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης από την Πάτρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Επειδή υπάρχει αύξηση του κόστους δανεισμού έχω ζητήσει από το ΥΠΟΙΚ να εξαντλήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για τους συνεπείς δανειολήπτες σε συνεννόηση με τις τράπεζες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ειδικότερα σε ερώτημα της «Πρώτης» σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και κυρίως για τα δάνεια της Ηλείας που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε πολλούς τρόπους και πολλούς μηχανισμούς να βοηθήσουμε δανειολήπτες σε δυσκολίες να κάνουν τις σχετικές ρυθμίσεις έτσι ώστε να μπορούν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους να εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Υπάρχει το πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες που δουλεύουν. Αυτοί οι μηχανισμοί, όμως θέλω να πω, πως όταν πωλείται ένα δάνειο σε ένα fund η κατεύθυνση και το πλαίσιο είναι κοιτάνε να κάνουνε ρυθμίσεις. Ο καθένας θέλει να δει από πού μπορεί να εισπράξει από αυτά τα δάνεια. Ο πλειστηριασμός είναι πάντα το τελευταίο το καταληκτικό εργαλείο που μπορεί να έχει κάποιος στα χέρια του. Θέλουμε στο μετρό του εφικτού. Να μη φτάνουμε μέχρι εκεί. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση έχει απλώσει ένα συνολικό δείκτη προστασίας απέναντι στην κοινωνία, ειδικότερα απέναντι στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Αντιμετωπίζουμε μεγάλες εισαγωγές ακριβείας όχι μόνο εμείς, όλες οι χώρες. Τα τελευταία δείγματα είναι κάπως πιο ενθαρρυντικά. Φαίνεται ότι είμαστε σε μία πορεία σχετικής αποκλιμάκωσης του θέματος, που είναι όμως σε πολύ υψηλά επίπεδα. Έχουμε κάνει όμως μία σειρά από παρεμβάσεις. Το καλάθι του νοικοκυριού, που χλευάστηκε και ειρωνεύτηκε, δουλεύει. Έχει προκαλέσει ένα νέο ανταγωνισμό μεταξύ των αλυσίδων και αυτή η διαφάνεια στις τιμές βοήθησε να πέσουν οι τιμές. Τώρα εάν κάποιος δεν τον αναγνωρίζει μπορεί να μην τον αφορά, αλλά αυτό νομίζω ότι τους πιο πολλούς Έλληνες τους αφορά. Μας έθεσαν ζήτημα οι διαβητικοί ότι χρειαζόμαστε προϊόντα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Ανταποκρινόμαστε. Έχουμε μπροστά μας γιορτές, πρέπει να μπουν νέα προϊόντα. Αυτά αφορούν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, όπως και το πλαίσιο στήριξης στο οποίο παρέχουμε τα 250 ευρώ που θα δώσουμε πριν τα Χριστούγεννα, ένα μικρό βοήθημα απέναντι στην ακρίβεια στους συμπολίτες μας. Τους συμπολίτες μας αφορά η στήριξη στο ρεύμα. Πολλά δισεκατομμύρια, με ένα μηχανισμό έξυπνο που ανακυκλώνει τα υπερκέρδη των παροχών. Δεν υπάρχει Έλληνας σήμερα που να μην βλέπει στο λογαριασμό του τι θα πλήρωνε εάν δεν υπήρχε αυτή η κρατική παρέμβαση. Καταφέραμε και κρατήσαμε τους λογαριασμούς του ρεύματος σε λογικά επίπεδα. Όλα αυτά είναι μέτρα στήριξης της κοινωνίας, μαζί με τη μείωση των φόρων, μαζί με την αύξηση των συντάξεων, που θα τη δουν οι συνταξιούχοι μας από 1/1/23 και θα την δουν όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά. Σχεδόν 8% η αύξηση στις συντάξεις ενώ και αυτοί που έχουν προσωπική διαφορά θα δουν μείωση της προσωπικής διαφοράς, αλλά σίγουρα θα έχουν κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ειδικά αν παίρνουνε μεγάλες και μεσαίες συντάξεις».

Πάτρα- Πύργος- Ολυμπία- Καλό Νερό- Τσακώνα

Ο Κ. Μητσοτάκης ερωτήθεις από την «Πρώτη» και για την συνέχιση του αυτοκινητοδρόμου από το Πύργος έως τη Τσακώνα αλλά και για την σύνδεση με την Αρχαία Ολυμπία όπου επεσήμανε: «Για τις υποδομές ξέρετε ότι είμαστε πάντα πάρα πολύ προσεκτικοί και εξαγγέλλουμε πράγματα τα οποία έχουμε μελετήσει και ξέρουμε ότι είναι ώριμα και για τα οποία έχουμε χρηματοδότηση και για αυτό μιλήσαμε και θέλουμε να βρούμε τρόπο να επεκτείνουμε το δρόμο προς την Τσάκωνα το Καλό Νερό και φυσικά να φτάσει στην Ολυμπία. Ας κρατήσουμε όμως και το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός, ότι ο βασικός δρόμος ολοκληρώνεται. Είναι ένα έργο χειροπιαστό, δεν είναι κάτι για το οποίο μιλάμε απλά θεωρητικά. Αυτοί οι δρόμοι όταν τελειώνουν καταλαβαίνουμε πραγματικά πόσο σημαντικοί είναι για τις περιοχές, καθώς πολλές φορές θεωρούμε δεδομένα και πολύ γρήγορα ξεχνάμε το πόσος κόπος μπήκε στο να γίνει αυτό το έργο, αλλά αυτή είναι η φύση των μεγάλων έργων».

Ανασυγκρότηση της Ηλείας

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την ανασυγκρότηση της Ηλείας με αφορμή ότι το 2023 θα παρουσιαστεί το σχέδιο της ΔιαΝΕΟσις για το ζήτημα αυτό και απάντησε ότι : «Γνωρίζω ότι η ΔιαΝΕΟσις έχει ασχοληθεί με το ζήτημα και αναμένω και εγώ με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα. Κάναμε ένα πείραμα σε μεγάλη έκταση στη Βόρεια Εύβοια, για το πώς μπορούμε να συγκροτήσουν ουσιαστικά μία περιοχή η οποία υποστεί μία καταστροφική πυρκαγιά, πολύ μεγάλη σε έκταση. Έχουμε βγάλει κάποια συμπεράσματα για το τι πήγε καλά και τι μπορούμε να βελτιώσουμε, έτσι ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Ευτυχώς η περίπτωση αυτή είναι μικρότερη. Δεν μιλάμε για παρέμβαση της ίδιας έκτασης. Θέλω να αναφερθώ και στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας και των φωτιών καθώς είναι ένα ζήτημα το οποίο μας απασχολεί πολύ. Είχαμε μία καλή αντιπυρική περίοδο, ωστόσο είχαμε πολλές φωτιές στη Δυτική Ελλάδα και ειδικά στην Ηλεία κάτι που μας έχει προβληματίσει και μας προβληματίζει. Είμαι όμως ικανοποιημένος καθώς και οι προληπτικές δράσεις οι οποίες έγιναν φαίνεται να απέδωσαν και θα ενταθούν και αυτόν το χειμώνα. Είναι πολύ σημαντικό να παρεμβαίνουμε προληπτικά στα δάση μας και στις δασικές εκτάσεις, ειδικά στα κρίσιμα οικοσυστήματα μας και είναι κοινός τόπος ότι η ανταπόκριση στις πυρκαγιές αυτή τη φορά ήταν πολύ ταχύτερη και ως προς τα εναέρια μέσα που ερχόντουσαν πολύ γρηγορότερα, αλλά και ως προς την ανταπόκριση των δυνάμεων, και ελπίζω ότι «το νερό έχει μπει στο αυλάκι». Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε φωτιές, και μπορεί να έχουμε χρονιές χειρότερες αλλά και χρονιές καλύτερες στο μέλλον. Πιστεύω ότι έχουμε βελτιώσει σημαντικά τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες, στα ζητήματα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών».

Επιφυλάξεις για τα κοιτάσματα του Κατακόλου

Ιδιαίτερα επιφυλακτικός για τις εξορύξεις στο Κατάκολο εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης ενώ αναφέρθηκε και στο  έργο του Eastmed, σημειώνοντας: «Για τον Eastmed δεν μπορώ να σας πω κάτι περισσότερο, από το ότι στηρίζουμε το project, αλλά η αγορά θα κρίνει εάν ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη είναι ένας αγωγός ή άλλοι τρόποι. Σε πρώτη φάση αυτό το οποίο κάνουμε, είναι να επενδύουμε στο lng, δημιουργώντας υποδομές έτσι ώστε να μεταφέρουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο που μπορεί να παράγεται μάλιστα και στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο όπου υπάρχουν και ελληνικές εταιρείες μάλιστα που εμπλέκονται σε αυτές τις εξόρυξης και να κάνουμε ένα κέντρο υποδοχής lng, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα Βαλκάνια, την κεντρική Ευρώπη και γιατί όχι και για την Ουκρανία. Έχω επιφυλάξεις για το ζήτημα του Κατακόλου. Έχω επιφυλάξεις, διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία περίπτωση εξόρυξης που να αφορά το πετρέλαιο και να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Για αυτό και οι έρευνες στις οποίες προχωράμε είναι σε πολύ πιο βαθιά νερά και αφορούν φυσικό αέριο».

Θέλουμε ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και απάντησε ότι «αρχικά να πω ότι οι πολίτες αισθάνονται ασφαλείς ως προς τα γεωπολιτικά γιατί η κυβέρνηση ενίσχυσε τις ΕΔ και τις συμμαχίες της. Η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή».

«Ζούμε ωστόσο σε μια περίοδο που έχει ξεσπάσει πόλεμος με έναν γείτονα συχνά εριστικό και επιθετικό. Από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισα τη στρατηγική για την Τουρκία: Θέλουμε ειλικρινή διάλογο για το ένα ζήτημα που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με το παράλογο για παράδειγμα όσον αφορά την κυριαρχία των νησιών. Δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός για το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα. Η Ελλάδα δεν είναι μια αναθεωρητική δύναμη αλλά μια δύναμη σταθερότητας και ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο. Το αν θα αλλάξει ο Ερντογάν δεν θα το κρίνω εγώ. Πολλά που ακούγονται από την ηγεσία της Τουρκίας οφείλονται στην προεκλογική περίοδο αλλά από πίσω υπάρχει ένας δομικός αναθεωρητισμός» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ειδικά, δε, για το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια συνάντηση με τον Ερντογάν απάντησε ότι «δεν ξέρω το πότε και με ποιες συνθήκες θα γίνουν συζητήσει με την Τουρκία αλλά αυτό θα γίνει χωρίς καμία έκπτωση στις εθνικές μας θέσεις».

Δεν θα κλείσει κανένα νοσοκομείο

Για το ζήτημα της υγείας ο πρωθυπουργός είπε ότι «το ΕΣΥ χρειάζεται πιο δομικές παρεμβάσεις: Πώς θα κρατήσουμε του γιατρούς, πώς θα έχουμε όσμωση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πώς θα αναδιατάξουμε τις δυνάμεις χωρίς να κλείσει κανένα νοσοκομείο αλλά να κάνουμε καλύτερη κατανομή ώστε να βοηθάμε καλύτερα τους πολίτες. Το νέο ΕΣΥ είναι μια πρόκληση για την δεύτερη τετραετία».

Σημείωσε, δε, ότι «εντοπίσαμε 3.000 πρώιμους καρκίνους με το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για την αποστολή SMS σε γυναίκες για να προχωρήσουν σε δωρεάν μαστογραφίες».

Δεν ιεραρχούμε τις επιλογές με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το πού θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εθνικές εκλογές χαρακτηρίζοντας τιμή του το να ηγηθεί του ψηφοδελτίου της ΝΔ στην Αχαΐα στις προηγούμενες εκλογές και μιλώντας με καλά λόγια για τους 4 βουλευτές που έχουν εκλεγεί εκεί από το κυβερνών κόμμα. «Προσβλέπω σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στην Αχαΐα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές αλλά σε καμία περίπτωση δεν ιεραρχούμε τις επιλογές μας με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα. Στρέφουμε την προσοχή μας σε όλη την Ελλάδα».

Για τις δημοτικές εκλογές το μόνο που είπε είναι ότι «η ΝΔ παίρνει αποστάσεις στον Α΄ βαθμό από τη λογική των χρισμάτων» ανακοινώνοντας τη στήριξη στον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Το εκλογικό δίλημμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο συνεργασιών μετά τις δεύτερες εκλογές και απάντησε «έχω πει ότι η χώρα είναι δέσμια ενός εκλογικού νόμου που έχει πάρα πολλά μειονεκτήματα την αναλογική που ναρκοθετεί την εκλογική σταθερότητα γι’ αυτό και αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο και είπαμε ότι η αποτύπωση πρέπει να γίνει με δεν σκέφτομαι την δεύτερη εκλογή όποτε γίνουν, στο τέλος της τετραετίας, μην με ρωτήσετε την ημερομηνία γιατί δεν έχω αποφασίσει. Το τι θα γίνει στις δεύτερες εκλογές είναι νωρίς να το συζητήσουμε αν και ο στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία και πιστεύω ότι είναι εφικτός χωρίς αυτό να σημαίνει αλαζονεία γιατί έχουμε δείξει ότι κυβερνάμε με τους καλύτερους με στελέχη που δεν ανήκουν στη ΝΔ.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η τοξικότητα στο πολιτικό κλίμα δεν έχουν αλλάξει τον σχεδιασμό του όσον αφορά το πότε θα γίνουν εκλογές. «Εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση για εκλογές στο τέλος της τετραετίας αλλά δεν έχω αυταπάτες καθώς η αντιπολίτευση δεν έχει παρουσιάσει καμία ουσιαστική πρόταση. Όταν δεν μπορείς να μιλήσεις πολιτικά για τα προβλήματα καταφεύγεις στην τοξικότητα, τα δήθεν σκάνδαλα».

«Από τη μια υπάρχει μια κυβέρνηση που λύνει προβλήματα κάνει προσαρμογές και από την άλλη μια αντιπολίτευση που το μόνο που λέει είναι ότι έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης

Θέτοντας το εκλογικό δίλημμα είπε ότι «οι πολίτες ψηφίζουν κυβέρνηση και πρωθυπουργό και θα συγκρίνουν τα 4 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ με Τσίπιρα και τα 4 χρόνια ΝΔ με εμένα. Θα κρίνουν ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει την Τουρκία καλύτερα, ποιος μπορεί να φέρει επενδύσεις, να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, να προχωρήσει στην ψηφιοποίηση του κράτους, θα προσέλθει στην κάλπη και θα υποκλιθούμε με ευλάβεια στο εκλογικό αποτέλεσμα».

Δεν υποστέλλουμε το όραμα της πράσινης μετάβασης

«Υπάρχει τεράστιο γεωπολιτικό ενδιαφέρον για τα οικόπεδα στα οποία γίνονται έρευνες για φυσικό αέριο. Έχουμε πολύ θετικές ενδείξεις μέχρι να κάνουμε τα σεισμικά και να τρυπήσουμε. Έχουμε μια υποχρέωση ως χώρα για να δούμε αν έχουμε αποθέματα υδρογοανθράκων που είναι αξιοποιήσιμα. Ανεξαρτήτως όμως του τι θα κάνουμε με το φυσικό αέριο δεν υποστέλλουμε το όραμα της πράσινης μετάβασης» απάντησε σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Αυτή η πολιτική θα προχωρά παράλληλα με τις έρευνες. Μακάρι να είμαστε τυχεροί και να κρύβεται κάποιος πλούτος για τη χώρα. Θα είναι σημαντικό για τη χώρα».

Το μήνυμα στη μεσαία τάξη

Ερωτηθείς, τέλος, για το τι θα είχε να πει στη μεσαία τάξη απάντησε ότι «υλοποιήσαμε αυτά που είπαμε. Είπαμε ότι θα κόψουμε τον ΕΝΦΙΑ και τον κόψαμε. Είπαμε και μειώσαμε τις εισφορές, είπαμε και μειώσαμε φόρους. Δεν είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τους φόρους στη γονική παροχή αλλά θα το κάνουμε. Η μεσαία τάξη ξέρει ποιος έσκυψε πάνω στα προβλήματα του νοικοκυριού στηρίζοντας το εισόδημα».

Στενάχωρη η ιστορία της Κιβωτού του Κόσμου

«Στενάχωρη ιστορία αυτή με την Κιβωτό του Κόσμου και δεν είναι δουλειά μας να προκαταλάβουμε το αποτέλεσμα της έρευνας των αρχών. Είχαμε όμως αρκετές ενδείξεις για να αλλάξουμε το ΔΣ. Είναι άτομα με πολύ υψηλό κύρος και γνώση της παιδικής προστασίας ώστε να εξορθολογηθεί η λειτουργία της δομής αυτής» απάντησε σε άλλη ερώτηση ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε «πολιτική της κυβέρνησης και της προηγούμενης ήταν να προχωρήσουμε σε παρέμβαση ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα παιδιά σε δομές αλλά σε οικογένειες και βρήκαμε αντιστάσεις. Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησής μας, μας επιτρέπει αυτές τις κινήσεις. Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε την κοινωνία των πολιτών αλλά θέλουμε όποιος παρέχει ένα τέτοιο κρίσιμο έργο που αφορά παιδιά να πληροί πολύ υψηλές προδιαγραφές».

«Αυτή η κυβέρνηση κατέθεσε ένα συνολικό σχέδιο για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών πριν σκάσουν τα περιστατικά στον Κολωνό και το ζήτημα της Κιβωτού. Μακάρι αυτό το σχέδιο να τύχει οριζόντιας στήριξης ως προς την εφαρμογή του. Θεωρώ αδιανόητο να είμαστε σε μια κομματική αντιπαράθεση για ζητήματα που επηρεάζουν την κοινωνία. Δυστυχώς αυτό έγινε από τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Μακάρι να εισακουστεί η ευχή μου γιατί δεν είναι δυνατόν στον δημόσιο διάλογο να διακινούνται τέτοια χυδαία υπονοούμενα» κατέληξε στην απάντηση για το θέμα της Κιβωτού του Κόσμου.

Exit mobile version