Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΟι Ρομά των Βραχνεΐκων «πονοκέφαλος» για την Πατρών – Πύργου

Οι Ρομά των Βραχνεΐκων «πονοκέφαλος» για την Πατρών – Πύργου

«Συσπειρώνονται» και καλούν σε βοήθεια ομόφυλους από όλη τη Δυτική Ελλάδα

Ετοιμοπόλεμοι» δηλώνουν οι Ρομά στον καταυλισμό των Βραχνεΐκων σε περίπτωση που η Ολυμπία Οδός τους μετακινήσει από τα σπίτια τους, καθώς με βάση την χάραξη της Πατρών – Πύργου ο δρόμος περνά από εκεί. Ο Μάριος Κ., εκπρόσωπος των Ρομά, μίλησε στην «Πελοπόννησο» και ανέφερε πως θα πρέπει οι κάτοικοι του οικισμού να ενημερωθούν για τα σχέδια της εταιρείας. Ηδη μάλιστα έχουν επικοινωνήσει με τους προέδρους των Οργανώσεων Ρομά σε όλη την Δυτική Ελλάδα, ώστε να συμπαρασταθούν αν χρειαστεί. Προφανώς και θα ζητήσουν αποζημιώσεις για να φύγουν, όμως εγείρεται νομικό ζήτημα αν αυτές μπορούν να δοθούν, καθώς τα κτίσματα εκεί είναι αυθαίρετα.

Είναι αναμενόμενο, όπως σε κάθε μεγάλο κατασκευαστικό έργο, έτσι και στην κατασκευή του οδικού άξονα Πάτρας – Πύργου να προκύπτουν διάφορα απρόοπτα, είτε κατασκευαστικής φύσης, είτε σχετιζόμενα με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής!

Στην Ολυμπία Οδό ο διευθύνων της εταιρείας Παναγιώτης Παπανικόλας, κατά την ανεπίσημη «αυτοψία» που πραγματοποίησε προ ημερών ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, ενημέρωσε πως τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί είναι:

– Ενας καταυλισμός Τσιγγάνων που αρνείται να μετεγκατασταθεί, στο ύψος της Κάτω Αχαΐας. Η ιστορία δεν είναι νέα – οι κάτοικοι έχουν αποζημιωθεί, ο τοπικός δήμος τούς παρείχε κοντέινερ για τη στέγασή τους σε άλλο σημείο, όμως εκείνοι… πούλησαν τα κοντέινερ και παραμένουν στη θέση τους, αρνούμενοι να φύγουν. Το υπουργείο Υποδομών και οι τοπικές αρχές αναζητούν συμβιβαστική λύση, καθώς κανείς δεν θα ήθελε τη βίαιη μετεγκατάσταση των οικογενειών που ζουν εκεί.

– Πέραν των απροόπτων που συνάντησε με την έναρξη των έργων, αυτό που προβληματίζει περισσότερο την «Ολυμπία Οδό» είναι η αύξηση του κόστους των υλικών.

– Στο χωριό Καμίνια, ο δρόμος περνάει δίπλα από το νεκροταφείο, το οποίο πρέπει να μειωθεί κατά εννέα τάφους. Επειτα από διαπραγματεύσεις με τις τοπικές εκκλησιαστικές αρχές, έχει προγραμματιστεί η εκταφή και επαναταφή των σορών σε άλλο σημείο του νεκροταφείου.

– Από το 25ο έως το 40ό χιλιόμετρο του έργου αγρότες της περιοχής εγκατέλειπαν τα προηγούμενα χρόνια απορρίμματα σχετικά με την παραγωγή τους (νάιλον από θερμοκήπια, πλαστικούς σωλήνες, συσκευασίες από φυτοφάρμακα και λιπάσματα). Η κατασκευαστική εταιρεία έχει συλλέξει έως τώρα περίπου 55.000 τόνους, μεγάλο μέρος των οποίων έχει μεταφερθεί σε μονάδα ανακύκλωσης στην περιοχή.

– Τέλος, εκκρεμούν κάποιες απαλλοτριώσεις (κυρίως εκατέρωθεν του δρόμου, σε μήκος 10 χλμ.), οι οποίες σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί από το Δημόσιο έως τον Δεκέμβριο.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως έχουν υπάρξει αντιδράσεις από κάποιους κατοίκους των Καμινίων για την αναγκαστική μεταφορά 9 τάφων από το κοιμητήριο της περιοχής για να «περάσει» η Πατρών Πύργου.
Μεταξύ αυτών και η χήρα του αείμνηστου εκδότη Γιώργου Σπαθαράκη οποίος έχει ταφεί εκεί…

pelop.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ