Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΠάτρα: Πρωτοποριακές κυτταρικές θεραπείες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Πάτρα: Πρωτοποριακές κυτταρικές θεραπείες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Ασθενείς με καρκίνο και συγκεκριμένα με λέμφωμα ή λευχαιμία δεν θα μετακινούνται πλέον σε άλλο νοσοκομείο εντός ή εκτός Ελλάδας, αλλά θα αντιμετωπίζονται στο ΠΓΝΠ και στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών με επικεφαλής τον καθηγητή Αλέξανδρο Σπυριδωνίδη.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας είναι το τρίτο πανελλαδικά νοσοκομείο της χώρας που έχει πάρει την ειδική πιστοποίηση και μπορεί να εφαρμόζει και τις τρεις κυτταρικές θεραπείες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς με καρκίνο και συγκεκριμένα με λέμφωμα ή λευχαιμία δεν θα μετακινούνται σε άλλο νοσοκομείο εντός ή εκτός Ελλάδας, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά θα αντιμετωπίζονται στο ΠΓΝΠ και στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών με επικεφαλής τον καθηγητή Αλέξανδρο Σπυριδωνίδη.

Οπως ανάφερε στην «Π» ο κ. Σπυριδωνίδης ήδη έχει γίνει μία κυτταρική θεραπεία και έχουν προγραμματιστεί άλλες τέσσερις την ερχόμενη εβδομάδα.

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Εξηγώντας μας ο καθηγητής τι είναι η κυτταρική θεραπεία αναλύει: «Είναι μία μορφή ανοσοθεραπείας. Στην ουσία φτιάχνουμε από τον ίδιο τον ασθενή το δικό του ζωντανό φάρμακο. Παίρνουμε κύτταρα από το ανοσοποιητικό του σύστημα και τα εκπαιδεύουμε στο εργαστήριο ώστε να πολεμούν τον καρκίνο (λέμφωμα – λευχαιμία). Αφού τα εκπαιδεύσουμε τα κύτταρα αυτά και τα μετατρέψουμε σε ένα ζωντανό φάρμακο, το δίνουμε στον ασθενή ώστε να καταστρέψουν τα άρρωστα κύτταρα. Μιλάμε για μία εξατομικευμένη ανοσοθεραπεία με ένα ζωντανό φάρμακο».

Στο ερώτημά μας πού γίνεται η εκπαίδευση των κυττάρων ο κ. Σπυριδωνίδης μας απάντησε: «Η εκπαίδευση γίνεται στα εργαστήρια των εταιρειών. Ο μελλοντικός μας στόχος είναι στα επόμενα δύο χρόνια αυτό να το κάνουμε στο δικό μας εργαστήριο ώστε και το κόστος να μειωθεί αρκετά».

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΣΤΟΥΣ 250.000 ΕΥΡΩ

Οι συγκεκριμένες θεραπείες οι οποίες είναι των εταιρειών Gilead και Novartis, είναι ιδιαίτερα υψηλού κόστους και επομένως η έγκρισή τους απαιτεί έναν γραφειοκρατικό μαραθώνιο.

«Στη χώρα μας κυκλοφορούν τρία προϊόντα κυτταρικών θεραπειών τα οποία όμως για να τα χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να έχεις περάσει ειδική πιστοποίηση. Στην Ελλάδα μόλις τρία νοσοκομεία ενηλίκων έχουν πάρει τη συγκεκριμένη πιστοποίηση, ο ”Ευαγγελισμός”, το ”Παπανικολάου” και το δικό μας.  Επίσης  το ”Αττικό” έχει πάρει πιστοποίηση για μία θεραπεία» σημειώνει ο κ. Σπυριδωνίδης, προσθέτοντας ότι της πιστοποίησης προηγείται ένας διαδικαστικός γολγοθάς.

«Λόγω του ψηλού κόστους της κάθε θεραπείας 250.000 ευρώ, υπάρχει απίστευτη γραφειοκρατία κυρίως σε επίπεδο νοσοκομείων. Το ελληνικό κράτος έχει λειτουργήσει άψογα στο θέμα αυτό κι έχει ειδικά κονδύλια για τις κυτταρικές θεραπείες. Από κει και πέρα υπάρχουν οι αρμόδιες επιτροπές που ελέγχουν την κάθε περίπτωση καθώς, όπως επισήμανα, πρόκειται για πανάκριβες θεραπείες, και ακολούθως ο ΕΟΠΥΥ εγκρίνει και χορηγεί».

ΜΠΑΚΟΣ: «ΛΑΜΠΡΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ»

«Είναι μία λαμπρή σελίδα στην ιστορία του Νοσοκομείου μας η πιστοποίηση εφαρμογής κυτταρικών θεραπειών. Είμαστε πλέον ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κέντρα που εφαρμόζουν πρωτοποριακά τις εξατομικευμένες θεραπείες» μας είπε ο διοικητής του Νοσοκομείου, Δημήτρης Μπάκος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες του Νοσοκομείου λειτούργησαν ταχύτατα και έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα. «Τύχαμε άμεσων αξιολογήσεων, δεν μας έγινε καμία παρατήρηση και μάλιστα λάβαμε συγχαρητήρια για την αξιοπιστία και την ταχύτητα των ενεργειών μας» σημειώνει ο κ. Μπάκος.

Ο ίδιος προσθέτει: «Είμαστε ικανοποιημένοι που μπορούμε να προσφέρουμε στους ασθενείς της ευρύτερης Περιφέρειάς μας τις ίδιες ακριβώς κυτταρικές θεραπείες που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό οφείλω να ευχαριστήσω δημοσίως τον κ. Σπυριδωνίδη που τολμά και κάνει όλη αυτή την προσπάθεια και μας κινητοποιεί όλους κι έτσι επιτυγχάνουμε πράγματα που φαίνονται κάποιες φορές ανέφικτα».

Μερίδιο σε αυτή τη θετική εξέλιξη έχει και ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με καρκίνο «ΦΛΟΓΑ» παράρτημα Αχαΐας, που έκανε τις σχετικές παρεμβάσεις για να επισπευστούν οι διαδικασίες. Μάλιστα η πρώτη θεραπεία που θα εφαρμοστεί με προϊόν της εταιρείας Novartis, την ερχόμενη Τρίτη, είναι σε παιδί της «ΦΛΟΓΑΣ».

Ο Σύλλογος ευχαριστεί τον κ. Μπάκο για την ταχύτατη ανταπόκρισή του στο αίτημά του. Είναι ενδεικτικό ότι έδρασε την ίδια μέρα που του τέθηκε το θέμα. Και φυσικά τον καθηγητή, φίλο και συνεργάτη της «ΦΛΟΓΑΣ», Αλέξανδρο Σπυριδωνίδη και όλη την ομάδα του που υπερβάλλουν εαυτόν για να φροντίσουν τους ασθενείς.

pelop.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ