Αχαΐα: Μέδουσες… τώρα και στο φράγμα του Πείρου! Που αλλού εμφανίστηκαν – ΦΩΤΟ

Οι μέδουσες που βρίσκονται στο φράγμα, ανήκουν στο είδος «Craspedacusta sowerbii» και πρόκειται για είδος του γλυκού νερού, που θεωρείται πως είναι ξενικό είδος.

Γέμισε μέδουσες η λίμνη, που έχει δημιουργηθεί από το φράγμα Πείρου-Παραπείρου και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα, τα οποία δημοσιεύει σήμερα η «Πελοπόννησος της Δευτέρας» αποδεικνύουν περίτρανα πως «ζωικό βασίλειο» αναπτύσσεται μέσα σ’ αυτήν.

Σύμφωνα με τον ιχθυολόγο του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας, Χρήστο Τσακνή, οι μέδουσες που βρίσκονται στο φράγμα, ανήκουν στο είδος «Craspedacusta sowerbii» και πρόκειται για είδος του γλυκού νερού, που θεωρείται πως είναι ξενικό είδος.

Οπως δήλωσε στην «ΠτΔ», οι συγκεκριμένες μέδουσες έρχονται μέσω νερών που χύνονται στο φράγμα από άλλα σημεία. Σε σχέση με την επικινδυνότητα μια και το νερό είναι πόσιμο είπε: «Οι μέδουσες σε ένα μικρό μέρος θα μπορούσαν να το επηρεάσουν, αν πηγαίναμε να πιούμε με ποτήρι κατευθείαν από εκεί, χωρίς να το φιλτράρουμε το νερό και άμα είχε και έξαρση μεδουσών. Ομως στην προκειμένη περίπτωση, καθαρίζουν και λίγο το νερό από διάφορους μικρο-οργανισμούς που υπάρχουν. Αρα αυτές οι μέδουσες αποδεικνύονται ευεργετικές».

Σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη κι αυτές οι μέδουσες -οι οποίες δεν είναι μοβ- αν σε αγγίξουν με τα πλοκάμια τους προκαλούν τοξικότητα.

ΣΕ ΠΑΤΡΑΪΚΟ ΚΑΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ… ΜΕ ΣΗΜΑΔΙΑ

Στο μεταξύ τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών σε Πατραϊκό και Κορινθιακό Κόλπο. Μέδουσες του είδους Rhizostoma pulmo εμφανίστηκαν στο Αίγιο. Πρόκειται για ολόλευκες μέδουσες με μοβ χρώμα στο τελείωμα των πλοκαμιών της.

Χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με φωτογραφίες που απέστειλε στην «Π» η Κωνσταντίνα Κοσπέτα, εμφανίστηκαν πολλές μέδουσες και στην παραλία της Ροδινής.

Οπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει η «ΠτΔ», τα σημάδια σε κορίτσι που κολυμπούσε σε θαλάσσια περιοχή της Αχαΐας και την άγγιξε μέδουσα, είναι έντονα.

pelop.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ