Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΚορονοϊός – Πάτρα: Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας τα νοσοκομεία – Ξαναγεμίζουν με...

Κορονοϊός – Πάτρα: Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας τα νοσοκομεία – Ξαναγεμίζουν με ασθενείς

Σε κάθε εφημερία γεμίζουν οι διάδρομοι των εξωτερικών ιατρείων. Ανοίγουν νέες 14 κλίνες στο Νοσοκομείο του Ρίου.

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκεται το υγειονομικό σύστημα της περιοχής προκειμένου να ανταποκριθεί στην κορύφωση του 6ου πανδημικού κύματος.

Χθες αποφασίστηκε η διάθεση 14 επιπλέον κλινών στο ΠΓΝΠ προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση που υπάρχει.
Το μόνο καλό στην πανδημική έξαρση που βιώνουμε είναι η ηπιότητα των συμπτωμάτων με αποτέλεσμα τη μειωμένη ζήτηση στις κλίνες ΜΕΘ.

Ωστόσο, οι απλές κλίνες εμφανίζουν ζήτηση, ενώ η προσέλευση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων έχει πολλαπλασιαστεί. Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» παρουσίασε χθες την κατάσταση που επικρατεί στον «Αγιο Ανδρέα», ενώ αντίστοιχη είναι και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. Σε κάθε εφημερία γεμίζουν οι διάδρομοι των ΤΕΠ. Στην προχθεσινή εφημερία του νοσοκομείου προσήλθαν δεκάδες περιστατικά, εκ των οποίων για τα δέκα κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία τους.

Η ΣΥΣΚΕΨΗ
Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΠΓΝΠ υπό τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη. Σε αυτή συμμετείχαν οι επικεφαλείς όλων των κρίσιμων τμημάτων που σχετίζονται με τη διαχείριση της πανδημίας.

«Εξετάσαμε όλα τα δεδομένα που έχουμε σήμερα και αποφασίσαμε να δεσμεύσουμε 14 κλίνες επιπλέον προκειμένου να υπάρχει μία άνεση στη νοσηλεία των περιστατικών κορονοϊού» μας είπε ο κ. Καρβέλης προσθέτοντας:«Οπως επισήμαναν οι καθηγητές τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι τέλος Ιουλίου θα υπάρξει μία αύξηση και κορύφωση του κύματος και στη συνέχεια η καμπύλη θα αρχίσει να πέφτει. Είναι σημαντικό ότι δεν έχουμε βαριά περιστατικά γ’ αυτό και δεν έχουμε ζήτηση στις κλίνες ΜΕΘ».

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Σύμφωνα με τις καταγραφές των περιστατικών που έχουν γίνει στο ΠΓΝΠ και συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης, ο μέσος όρος νοσηλείας των κρουσμάτων είναι 4-5 ημέρες.
Η συγκεκριμένη μετάλλαξη προσβάλλει κυρίως των κάτω αναπνευστικό σύστημα και έχει ως συμπτώματα υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, πονόλαιμο, βήχα, εφίδρωση κατά τις νυχτερινές ώρες και σωματική εξάντληση.

Σε ότι αφορά τις ηλικίες των νοσηλευομένων ανήκουν σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. «Υπάρχουν ασθενείς 19 ετών, 25, 35, 40 κ.ά. Αυτό το επισημαίνουμε, διότι υπάρχει μία λανθασμένη εικόνα, ότι η νοσηλεία αφορά μόνο σε ηλικιωμένα άτομα» αναφέρει ο κ. Καρβέλης.

67 ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟΙ – ΤΡΕΙΣ ΣΕ ΜΕΘ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, χθες στο ΠΓΝΠ νοσηλεύονταν 35 ασθενείς στις απλές κλίνες κορονοϊού και τρεις διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ. Στον «Αγιο Ανδρέα» νοσηλεύονταν 29 ασθενείς στις απλές κλίνες κορονοϊού.

176 ΝΕΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ

Υψηλότατος παραμένει ο αριθμός των νέων διαγνώσεων στην Αχαΐα, γεγονός που σημαίνει ότι η διασπορά στην κοινότητα είναι πολύ μεγάλη.
Μόνο στις δημόσιες δομές της Αχαΐας που διενεργούνται ράπιντ τεστ, χθες διαγνώστηκαν θετικά 176 δείγματα.
Συγκεκριμένα:
⦁ Στο Επιμελητήριο ελήφθησαν 451 δείγματα και τα 56 ήταν θετικά
⦁ Στα Σελιανίτικα διενεργήθηκαν 37 τεστ με 4 θετικά
⦁ Στο Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα διενεργήθηκαν 155 τεστ εκ των οποίων τα 34 ήταν θετικά
⦁ Στο Αίγιο ελήφθησαν 73 δείγματα εκ των οποίων τα 15 ήταν θετικά
⦁ Στο Κέντρο Υγείας Ανω Πόλη στα 88 δείγματα τα 21 ήταν θετικά
⦁ Στο Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα ελήφθησαν 90 δείγματα και τα 38 ήταν θετικά
⦁ Στα Βραχνέικα έγιναν 18 τεστ και τα 8 ήταν θετικά

Αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα

Το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2, καταγράφει τις ημέρες αυτές αυξητικές τάσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα σε έξι από τις 12 περιοχές ανάμεσα στις οποίες και η Πάτρα.

Ειδικότερα τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης, των Ιωαννίνων και της Κέρκυρας.

Την εβδομάδα 4 έως 10 Ιουλίου, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 27 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα.
Καθαρά αυξητικές ήταν οι τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε:
Λάρισα (+132%),
Βόλο (+96%),
Αλεξανδρούπολη (+92%),
Ξάνθη (+85%),
Θεσσαλονίκη (+32%).
Οριακή αύξηση παρατηρήθηκε στην Πάτρα (+12%), ενώ πτωτικές τάσεις διαπιστώθηκαν σε:
Αγιο Νικόλαο (-54%),
Χανιά (-51%).
Οριακή μείωση παρατηρήθηκε στο Ηράκλειο (-27%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-14%).
Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στα Ιωάννινα (+1%) και στην Κέρκυρα (+7%).

Στην Πάτρα την τελευταία εβδομάδα, 04-10/07, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε σταθεροποίηση (+12%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 27/06-03/07. Η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου κινείται σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Τέλος το Moderna στην Αχαϊα

Με το κλείσιμο του Μέγα Εμβολιαστικού Κέντρου τελείωσε και το εμβόλιο της Moderna για τους Αχαιούς.

Οπως αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, σε κανένα άλλο εμβολιαστικό κέντρο του νομού δεν διενεργείται το εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας. «Κάποιος που είναι κάνει την Γ΄ ή την Δ΄ δόση του εμβολίου και έχει κάνει το Moderna θα πρέπει να αναζητήσει σε ποιο νομό γίνεται για να πάει να το κάνει; Το μεταφέρω αυτό, διότι μου το έθεσαν συμπολίτες μας» ο προβληματισμός του κ. Μπονάνου.

Θέσαμε το ερώτημα στον κ. Καρβέλη, ο οποίος μας απάντησε, ότι σε αυτή την περίπτωση η επόμενη δόση μπορεί να γίνει με άλλης εταιρείας εμβόλιο, όπως για παράδειγμα της Pfizer.

pelop.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ