Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΣτο μάτι του κυκλώνα – Πλημμύρες – Απεγκλωβισμοί – Κατολισθήσεις σε Αχαΐα...

Στο μάτι του κυκλώνα – Πλημμύρες – Απεγκλωβισμοί – Κατολισθήσεις σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία

Η Πάτρα και περιοχές της Δυτικής Αχαΐας βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα» κατά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Genesis». Από τις έντονης διάρκειας βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής προκλήθηκαν πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα και σημειώθηκαν πτώσεις δένδρων λόγω των ισχυρών ανέμων.

Στην Πάτρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 10 κλήσεις για απάντληση υδάτων, 6 για κοπές δένδρων και 20 για απεγκλωβισμούς ατόμων από ανελκυστήρες εξαιτίας της διακοπής ρεύματος που σημειώθηκε σε μεγάλο τμήμα της πόλης, όταν εκδηλώθηκε φωτιά σε υποσταθμό της ΔΕΗ στη συμβολή των οδών Σαρανταπόρου και Κωνσταντινουπόλεως. Πυροσβέστες συνέδραμαν για την μεταφορά ατόμων από οχήματα που ακινητοποιήθηκαν σε πλημμυρισμένους δρόμους.

«Κανάλι» θύμιζε η οδός Σουνίου, με το μέλος του συντονιστικού της δημοτικής παράταξης «Ωρα Πατρών» Ηλία Κωνσταντάτο που προ ημερών είχε αναδείξει το θέμα να δηλώνει: «Απ’ ό,τι φαίνεται το πρόβλημα λύθηκε για την κίνηση των οχημάτων.  Πλέον η οδός Σουνίου είναι κανάλι και μπορεί  άνετα κανείς να μετακινηθεί με βαρκάκι, κανό ή κάποιο άλλο πλεούμενο.  Για το θέμα έχει γίνει και ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο και απάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου είναι ότι η οδός είναι τόσο μεγάλη και ίσως δεν μπορούν να βρουν οι υπηρεσίες πού είναι το πρόβλημα…». Από τη σφοδρή νεροποντή καθίζηση υπέστη τμήμα της οδού Λαρισού στα Μποζαΐτικα.

Στην Κάτω Αχαΐα η υπερχείλιση φρεατίων είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 3 υπόγεια και να χρειαστεί η επέμβαση της ΠΥ για απάντληση υδάτων. Στις Πόρτες Δυτικής Αχαΐας, φερτά υλικά «απέκλεισαν» τους δρόμους του χωριού. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε άμεσα από μηχανήματα της πολιτικής προστασίας του Δήμου.

Περιορισμένης έκτασης πλημμύρες σε καλλιέργειες σημειώθηκαν στα Λουσικά. «Κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός, είμαστε σε επιφυλακή» δήλωσε στην «Π» ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Δυτικής Αχαΐας Κώστας Ταπεινός, ο οποίος νωρίς χθες ο πρωί συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του ΣΝΟ.

Υψη βροχόπτωσης στην Αχαΐα

Στην Αχαΐα τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης που σημειώθηκαν, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του ΕΑΑ, ήταν στα Βραχναίικα 53mm, Σαγαίϊκα 48mm και Κάτω Αχαΐα 45mm. Στην πόλη της Πάτρας καταγράφηκαν από 20-40mm με τα μεγαλύτερα ύψη στο νότιο παράκτιο τμήμα της (Παραλία 40,6mm και Νότιος Λιμένας 36,2mm) και τα μικρότερα στο βόρειο και στο ανατολικό αντίστοιχα (Ρίο και Ρωμανός 19-20mm).

Αιτωλοακαρνανία: Σε Αμφιλοχία και Ξηρόμερο τα μεγαλύτερα προβλήματα

Το αποτύπωμα της και στην Αιτωλοακαρνανία άφησε η κακοκαιρία «Genesis». Τα περισσότερα προβλήματα αναφέρθηκαν σε Αμφιλοχία, Ξηρόμερο και λιγότερα στον Δήμο Αγρινίου. Στην Αμφιλοχία, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, θάλασσα και δρόμοι έγιναν ένα από τον μεγάλο όγκο νερού, μικροπροβλήματα αντιμετώπισαν οι πολίτες στους δρόμους της πόλης, σε καταστήματα που μπήκε νερό, ενώ υπήρξαν και διακοπές ρεύματος. Στα ορεινά του δήμου στον Ορεινό Βάλτο σημειώθηκαν κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων στο οδικό δίκτυο και ο Κάμπος Αμπελακίου πλημμύρισε

Στο Ξηρόμερο, ο Βάρνακας αντιμετώπισε μεγάλες ζημιές σύμφωνα όσα έγραψε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λάμπρος Πραμαγκιούλης.

Το Αγρίνιο αντιμετώπισε δυσχέρεια στην κίνηση των οχημάτων καθώς το τέρμα της Χαριλάου Τρικούπη πλημμύρισε για ακόμη μία φορά, ενώ ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις της Παρασκευής για την απελευθέρωση της πόλης. Μεγάλες συγκεντρώσεις υδάτων παρατηρήθηκαν σε Νεάπολη, Καστράκι ενώ στη Νέα Αβώρανη δέντρο ξεριζώθηκε από τους σφοδρούς ανέμους και έπεσε επί της ΕΟ Αγρινίου – Θέρμου. Τέλος, πλημμυρικά φαινόμενα παρατηρήθηκαν για μία ακόμη φορά στο Αιτωλικό.

Αστατος ο καιρός και σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Όσον αφορά τα Νησιά Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο, η πρόβλεψη για τον καιρό σήμερα είναι η εξής:

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ με ενίσχυση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

pelop.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ