Ξεκινούν τα δίκτυα φυσικού αερίου για χιλιάδες συνδέσεις

Η έναρξη κατασκευής του έργου «Ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης» παρουσιάστηκε χθες  στην Πάτρα

Για την πόλη του Πύργου προβλέπεται η σύνδεση 607 οικιακών χρηστών, καθώς επίσης 51 εμπορικών χρηστών

Με την αρχή μιας νέας εποχής συνέδεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, την έναρξη κατασκευής του έργου «Ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης», που παρουσιάστηκε χθες  Τρίτη 17 Μάϊου 2022 σε ειδική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν στην Πάτρα (πολυχώρος Royal) η ΔΕΔΑ και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Ο Υπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του χαρακτήρισε  σημαντικό βήμα για την περιφερειακή ανάπτυξη την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας, αναφέρθηκε στο στόχο για ισότιμη πρόσβαση όλων των Ελλήνων στο μεγάλο αγαθό της ενέργειας και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αλλαγές που σηματοδοτεί για τη Δυτική Ελλάδα η προμήθεια υγροποιημένου αερίου.

Συγκεκριμένα τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του:

«Με το εμβληματικό αυτό έργο, χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, ενώ θα κινητοποιηθούν μεγάλες επενδύσεις που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας».

Ο Πρόεδρος της  ΔΕΔΑ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Βασίλης Κοτρώνης υπογράμμισε: «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί για την Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο, την έναρξη του μεγαλύτερου ενεργειακού έργου, με άμεσο όφελος στον πολίτη, από την εποχή της ηλεκτροδότησης τους.

Επενδύσεις σε δίκτυα φυσικού αερίου ύψους 42,3 εκατ. ευρώ για τις πόλεις αυτές έως το 2023, έρχονται να αλλάξουν το ενεργειακό αποτύπωμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδα, η οποία μέσω της διοίκησης της και προσωπικά του Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, έτρεξε να ενστερνιστεί το όραμα της εταιρείας μας, συγχρηματοδοτώντας τα έργα από το ΕΣΠΑ και να το κάνει μέρος του δικού της οράματος για τον τόπο σας».

Οι συνδέσεις

Εξάλλου όπως είπε ο κ. Φαρμάκης τα πρώτα νοικοκυριά και οι πρώτες επιχειρήσεις θα μπορούν να συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου, σε λίγους μήνες. Θύμισε πως πρόκειται για ένα έργο που μέσω της Περιφέρειας συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με ποσό περίπου 22,5 εκ. ευρώ και προβλέπει την κατασκευή ενός δικτύου 208 χλμ, που θα συνδέσει χιλιάδες οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς χρήστες με το φυσικό αέριο στις τρεις μεγάλες πόλεις, δηλαδή την Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο.

Συγκεκριμένα, βάσει του σχεδιασμού, προβλέπονται οι εξής συνδέσεις:

•Για την πόλη της Πάτρας προβλέπεται η σύνδεση 5.747 οικιακών χρηστών αντί για 3.747 του παλαιού προγράμματος καθώς επίσης, 178 εμπορικών και 20 βιομηχανικών χρηστών.

•Για την πόλη του Αγρινίου προβλέπεται η σύνδεση 2.824 οικιακών χρηστών αντί για 724,  καθώς επίσης 232 εμπορικών και 3 βιομηχανικών χρηστών.

• Για την πόλη του Πύργου προβλέπεται η σύνδεση 607 οικιακών χρηστών αντί για 347, καθώς επίσης 51 εμπορικών χρηστών.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης τόνισε μεταξύ άλλων ότι Περιφέρεια και ΔΕΔΑ έκαναν τεράστιες προσπάθειες για να φθάσουμε στην υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου και παρατήρησε ότι μία – μία οι εκκρεμότητες της Δυτικής Ελλάδας αντιμετωπίζονται.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυναν οι Δήμαρχοι Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, όπως επίσης οι βουλευτές Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου, Ιάσων Φωτήλας και Άγγελος Τσιγκρής του οποίου αναγνώστηκε μήνυμα. 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ