Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΠάτρα: Η «ύποπτη» ουσία που βρέθηκε στις τοξικολογικές της Τζωρτζίνας

Πάτρα: Η «ύποπτη» ουσία που βρέθηκε στις τοξικολογικές της Τζωρτζίνας

Κατερινόπουλος: Ο δράστης πρέπει είναι πάνω από ένα πρόσωπο

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί το πανελλήνιο την υπόθεση της Πάτρας με τον θάνατο των τριών παιδιών μέσα σε τρία χρόνια. Δεν αποκλείεται ακόμα και μέσα στην εβδομάδα να έχουμε ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η ολοκλήρωση των τοξικολογικών εξετάσεων που θα έρθουν στην κατοχή του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη, η έκθεση του οποίου θα διαβιβαστεί στα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής.

Μέχρι στιγμής από τις ιστολογικές εξετάσεις, δεν προκύπτει αιτία θανάτου, όμως τα αποτελέσματα θα συνεκτιμηθούν μαζί με τις τοξικολογικές.

Η ύποπτη ουσία
Μια ουσία «που δεν ταιριάζει στο «όλο κάδρο» και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο σε μεγαλύτερη από το κανονικό δοσολογία», έχει προκύψει στα πρώτα στάδια των τοξικολογικών εξετάσεων, σύμφωνα με επιστήμονα που διερευνά το θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας στην Πάτρα.

Επιπλέον, τα φάρμακα αυτά δεν τα λάμβαναν η Μαλένα και η Ίριδα, επομένως οι γιατροί αποκλείουν ότι αυτές οι ουσίες μπορούν να έχουν οποιαδήποτε σχέση με τον αιφνιδιαστικό θάνατο της Τζωρτζίνας.

Συγκεκριμένα, οι ιστοπαθολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας δεν δείχνουν σαφείς παράγοντες ασφυξίας, κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα ή άλλη παθολογική αίτια θανάτου. Ωστόσο δείχνουν μία ουσία που προβληματίζει και θα αναζητηθούν ουσίες που μπορεί να προκάλεσαν τα ευρήματα σε ήπαρ και πνεύμονα και θα ακολουθήσει σύγκριση με τις ουσίες της φαρμακευτικής αγωγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί γνωρίζουν πολύ καλά το πόρισμα που αναμένεται να βγάλει σε λίγες μέρες η επιτροπή των ιατροδικαστών. Η λύση του μυστηρίου βρίσκεται κοντά ενώ την Πέμπτη – εκτός απροόπτου – αναμένεται το αποτέλεσμα για την φαρμακευτική ουσία που βρέθηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας, για την οποία ο ιατροδικαστής ζήτησε περαιτέρω έρευνα από ειδικό εργαστήριο της Θεσσαλονίκης.

Προβληματίζει η ουσία στον οργανισμό της Τζωρτζίνας
Η Τζωρτζίνα φαίνεται πως έπαιρνε φάρμακα μυοχαλαρωτικά και αντιεπιληπτικά που δίνονταν στις ίδιες δόσεις στη ΜΕΘ και την Παιδιατρική Πατρών, καθώς και το Νοσοκομείο Παίδων. Τα φάρμακα αυτά δεν της είχαν προκαλέσει κάποιο πρόβλημα, ενώ γιατροί σημειώνουν πως αυτά τα φάρμακα δεν προκαλούν ανακοπές και τα λαμβάνουν πολλά παιδιά.

Επιπλέον, τα φάρμακα αυτά δεν τα λάμβαναν η Μαλένα και η Ίριδα, επομένως οι γιατροί αποκλείουν ότι αυτές οι ουσίες μπορούν να έχουν οποιαδήποτε σχέση με τον αιφνιδιαστικό θάνατο της Τζωρτζίνας.

Συγκεκριμένα, οι ιστοπαθολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας δεν δείχνουν σαφείς παράγοντες ασφυξίας, κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα ή άλλη παθολογική αίτια θανάτου. Ωστόσο δείχνουν μία ουσία που προβληματίζει και θα αναζητηθούν ουσίες που μπορεί να προκάλεσαν τα ευρήματα σε ήπαρ και πνεύμονα και θα ακολουθήσει σύγκριση με τις ουσίες της φαρμακευτικής αγωγής.

Ακόμα μία σημαντική πληροφορία έρχεται από την παιδίατρο που παρακολουθούσε τα παιδιά, η οποία αναφέρει ότι η Ίριδα είχε εξεταστεί καρδιολογικά δύο μήνες προτού αποβιώσει και δεν είχε εντοπιστεί βραδυκαρδία, πράγμα που θα συνέβαινε εάν είχε αγενεσία φλεβοκόμβου.

Κατερινόπουλος: Ο δράστης πρέπει είναι πάνω από ένα πρόσωπο

Στις εξετάσεις του παιδιού φέρεται να έχει ανιχνευτεί ουσία, η οποία κρίθηκε ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνησης και γι’ αυτό δείγμα εστάλη σε ειδικό εργαστήριο της Βορείου Ελλάδας. Η ουσία αυτή εντοπίζεται σε σκεύασμα που χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία, αλλά μπορεί να την προμηθευτεί κάποιος και σε ένα οποιοδήποτε φαρμακείο. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ουσία δε βρισκόταν στο φαρμακευτικό σχήμα που ακολουθούσε η Τζωρτζίνα.

«Όλες οι μαρτυρίες και οι καταθέσεις συλλέγονται από την αστυνομία και θα αξιολογηθούν. Είναι καλό που κόσμος βγαίνει και μιλάει. Το έχουμε δει ξανά το έργο στο παρελθόν. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των τοξικολογικών εξετάσεων, αυτό αφορά το τρίτο παιδί. Μπορεί να βγουν στοιχεία στην πορεία που να αφορούν τα άλλα παιδιά που θα φτάσουν στους ύποπτους ή ενδεχομένως δράστες», ξεκαθάρισε ο κ. Κατερινόπουλος.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι πρόκειται για εγκληματικές ενέργειες και όχι εγκληματική ενέργεια, γιατί έχουμε τρία νεκρά παιδιά. Ο δράστης πρέπει είναι πάνω από ένα πρόσωπο. Όμως και ένας να είναι, υπάρχουν και άλλοι που γνωρίζουν τη δράση του. Μπορεί να μην είναι συμμέτοχοι, τουλάχιστον, όμως, μπορεί να βρεθούν κατηγορούμενοι για παραπλάνηση ενός ατυχήματος», κατέληξε ο ταξίαρχος εν αποστρατεία.

Οπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο ιατροδικαστής, Σωκράτης Τσαντίρης την ερχόμενη Πέμπτη ο αρμόδιος ιατροδικαστής θα «μιλήσει» με την έκθεσή του. Ο ίδιος σημείωσε ότι η ιατροδικαστική εξέταση πρέπει να στηρίζεται σε αντικειμενικά ευρήματα. «Προφανώς ο θάνατος οφείλεται ή σε ένα κοινό παθολογικό αίτιο που μπορεί να μην έχει εντοπιστεί, αν και είναι εξαιρετικά σπάνιο ή σε εγκληματική ενέργεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν στις προηγούμενες ιατροδικαστικές έρευνες έγιναν λάθη, επισήμανε ότι «μπορεί να έγινε λάθος σε μια εκτίμηση ή σε ένα συμπέρασμα. Και για αυτό δίνεται και η δυνατότητα να ξαναεργαστούν οι ιατροδικαστές». Μάλιστα, διευκρίνισε ότι το πόρισμα που αναμένεται, θα δώσει απαντήσεις μόνο για ένα από τα τέσσερα γεγονότα. «Στην οικογένεια υπάρχουν 2 θάνατοι και στο τρίτο παιδί, μια ανακοπή και έναν θάνατο. Ο ιατροδικαστής με την έκθεσή του θα δώσει τα ευρήματα, τα οποία θα αποτελέσουν πειστήρια, σε σχέση με τον θάνατο του τρίτου παιδιού», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, υπογράμμισε ότι η αστυνομία έχει καταλήξει στο τι έχει συμβεί. «Οι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση είναι πάρα πολύ έμπειροι και μπορούν ακόμα και χωρίς επιστημονικά ευρήματα να σκιαγραφήσουν και να δουν και οι ίδιοι από την εμπειρία τους αν υπάρχει εγκληματική ενέργεια ή είναι από παθολογικά αίτια. Είμαι πεπεισμένος ότι από την έρευνα που έχουν κάνει και τις καταθέσεις που έχουν πάρει, ότι έχουν καταλήξει στο τι έχει συμβεί», δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται οφείλεται στο γεγονός ότι περιμένουν και τα επιστημονικά δεδομένα.

Ο Γρηγόρης Λέων για το θρίλερ της Πάτρας

«Δεν είναι μόνο να βρούμε το τι έχει συμβεί, αλλά να αποκλείσουμε και το τι δεν έχει συμβεί», δήλωσε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, αναφορικά με τους θανάτους των τριών αδελφών στην Πάτρα και ιδιαίτερα για την περίπτωση του τρίτου παιδιού, της Τζωρτζίνας.

«Στο τρίτο περιστατικό προκύπτει από τις τοξικολογικές εξετάσεις ότι δεν υπάρχει κάποια παθολογία, αλλά πάμε να εξαντλήσουμε ότι δεν υπήρχε κάποιο φάρμακο, άρα ψάχνουμε να βρούμε αν κάποια φάρμακα που ήταν παραπάνω από το φυσιολογικό να προκάλεσαν το θάνατο», σημείωσε, εξηγώντας πως «τότε θα πάμε σιγά σιγά στη λύση του μυστηρίου».

Δήλωσε πως, «όλες οι μέχρι τώρα εξετάσεις και στα τρία παιδιά έχουν αποκλείσει να υπάρχει γονιδιακό πρόβλημα» και πρόσθεσε πως «προσπαθούμε να δούμε αν όντως υπάρχει παρέμβαση, αποκλείοντας κάθε ερωτηματικό». Κατέληξε, πάντως, αναφέροντας πως «τα δύο παιδιά έχουν νοσηλευτεί από εξαιρετικά κέντρα, έχουμε δύο γονείς που συνεργάζονται και κυρίως μία μητέρα που μας έχει πει με κάθε λεπτομέρεια».

Εν τω μεταξύ, σε ακόμη μια ανάρτηση για την υπόθεση θανάτου των παιδιών στην Πάτρα προχώρησε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων προτού βγει το τελικό πόρισμα. Στο τελευταίο του tweet ο ιατροδικαστής γράφει τα εξής: «Εύρημα στην πρώτη υπόθεση: Δύο μικροεκδορές στη ρινική χώρα. Εύρημα στη δεύτερη υπόθεση: μικρή λύση της συνέχειας του στοματικού βλεννογόνου».

Ακριβώς κάτω από την ανάρτηση παραθέτει σχετική βιβλιογραφία στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η «πνιγμονή από απόφραξη των αναπνευστικών στομίων περιλαμβάνει κατά κανόνα σχεδόν περιστατικά ανθρωποκτονίας. Πιο συχνά είναι αιτία σε παιδοκτονίες και λιγότερο παρατηρείται σε ανθρωποκτονίες ενηλίκων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ