Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΑιτήματα αποφυλάκισης από 19 χρυσαυγίτες – Αναμέσα τους και ο Αιτωλοακαρνάνας Μπαρμπαρούσης...

Αιτήματα αποφυλάκισης από 19 χρυσαυγίτες – Αναμέσα τους και ο Αιτωλοακαρνάνας Μπαρμπαρούσης – Τι ισχυρίζονται

Μεταξύ των καταδικασθέντων πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής που ζητούν την αποφυλάκιση τους είναι και ο Αιτωλοακαρνάνας, Κωνσταντίνος  Μπαρμπαρούσης.

Συνολικά 35 αιτήματα αποφυλάκισης έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών από 19 χρυσαυγίτες, καταδικασμένοι για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

Μεταξύ αυτών που επιδιώκουν να βγουν από τις φυλακές είναι και αρκετοί πρώην βουλευτές του κόμματος.

Εξ αυτών, μέχρι στιγμής το δικαστήριο έχει αποδεχθεί μόλις τα τέσσερα από τα αιτήματα αποφυλάκισης. Στις αιτήσεις τους, οι περισσότεροι από όσους ζητούν να βγουν από τη φυλακή επικαλούνται λόγους υγείας των ιδίων ή ακόμα και οικονομικά ή άλλων ειδών προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη των οικογενειών τους, εξαιτίας της δικής τους απουσίας από τις εστίες τους.

Ωστόσο, το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως σημειώνουν δικαστικές και νομικές πηγές, πρόκειται να υπάρξει ακόμα και «μπαράζ» αποφυλακίσεων καταδικασμένων μελών της εγκληματικής οργάνωσης. Ο λόγος είναι ότι, εκτός από την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, αλλά και τα άτομα που, κυρίως, ενεπλάκησαν στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οι υπόλοιποι έχουν καταδικαστεί σε ποινές που δεν ξεπερνούν συνολικά τα επτά έτη κάθειρξης.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα συμπληρώνουν τον χρόνο που απαιτείται για την υφ’ όρων απόλυση, δηλαδή για την αποφυλάκισή τους μετά την έκτιση των 2/5 της ποινής που τους επιβλήθηκε από το δικαστήριο. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι αναμένεται να αποφυλακιστούν πριν ακόμη ξεκινήσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό. Ετσι, για τους περισσότερους από όσους έχουν κάνει αίτηση αποφυλάκισης, η δίκη σε δεύτερο βαθμό δεν θα έχει πλέον κανένα ενδιαφέρον.

Και αυτό διότι, όπως είναι γνωστό, η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό δεν μπορεί να αυξήσει την ποινή που έχει επιβάλει απόφαση της δίκης σε πρώτο βαθμό. Να σημειωθεί ότι, έστω κι αν έχουν περάσει πάνω από 15 μήνες μετά την ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η απόφαση για την ιστορικής σημασίας δίκη δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί, όπως εκ του νόμου απαιτείται για να μπορέσει να προσδιοριστεί η έναρξη της διαδικασίας στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ενώ ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν παραγραφεί οι πλημμεληματικές πράξεις που βάρυναν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Οι πρώην βουλευτές που ζητούν να αποφυλακιστούν
Οσον αφορά, πάντως, τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, επτά μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αίτημα αποφυλάκισης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, τον Αντώνη Γρέγο, τον Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, τον ΜιχάληΑρβανίτη, τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, τον Νίκο Μίχο, αλλά και τον ΓιάννηΛαγό.

Το δικαστήριο έχει κάνει δεκτά τα αιτήματα μόνο τριών εξ αυτών. Πρόκειται για τον Μ. Αρβανίτη και τον Χρ. Αλεξόπουλο, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι τον Σεπτέμβριο του 2021. Ο τελευταίος αποφυλακισθείς ήταν ο Ν. Μίχος, ο οποίος ήταν καταδικασμένος σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών. Αφού έμεινε 15 μήνες στη φυλακή, μαζί με τα μεροκάματα που έκανε στο σωφρονιστικό ίδρυμα, είχε εν πολλοίς συμπληρωθεί ο χρόνος παραμονής του στη φυλακή, κάτι που επέτρεπε την υφ’ όρων απόλυσή του. Σημειώνεται πως ο Μίχος είχε καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά τους, οι Αρβανίτης και Αλεξόπουλος αφέθηκαν μόλις κατέβαλαν τη χρηματική εγγύηση που τους επέβαλε ως όρο για το ανασταλτικό στην έφεση το πρωτόδικο δικαστήριο. Ο τέταρτος χρυσαυγίτης που έχει αποφυλακιστεί είναι το μέλος της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας, Γιώργος Τσακανίκας. Αντιθέτως, ως πλήρως αβάσιμο και ανυποστήρικτο έχει απορριφθεί για δύο διαδοχικές φορές το αίτημα αποφυλάκισης του Γ. Λαγού.

Ως διευθυντικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης, ο πρώην βουλευτής έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια και οκτώ μήνες φυλάκισης. Μεταξύ των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης που έχουν καταθέσει επίσης σχετικά αιτήματα, χωρίς μέχρι στιγμής να γίνονται δεκτά, είναι ο Αναστάσιος Πανταζής, ο επικεφαλής της οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, που είχε εξαπολύσει επίθεση εναντίον των Αιγύπτιων αλιεργατών, ο οποίος είναι καταδικασμένος σε 10 χρόνια κάθειρξης. Την ίδια ποινή εκτίει και ο Αθανάσιος Τσόρβας, μέλος του τάγματος εφόδου της Νίκαιας, ο οποίος ήταν παρών το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, τον Σεπτέμβριο του 2013.

Υπενθυμίζεται πως και ο επικεφαλής του τάγματος εφόδου της Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης, είχε αποφασιστεί να αποφυλακιστεί τον περασμένο Οκτώβριο, απόφαση ωστόσο την οποία αναίρεσε ο Αρειος Πάγος.

Πηγή: enikos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ