Νέα μέτρα ανεμβολίαστοι – Επιστρατεύονται 8.000 αστυνομικοί – Επι ποδός οι ένστολοι και στην Αχαΐα

Aποφασίστηκε στην περιφέρεια, τους ελέγχους να κάνουν αστυνομικοί από άλλες περιοχές, με στόχο να αποφευχθεί η ελαστικότητα που παρατηρείται σε τέτοιες περιπτώσεις λόγω εντοπιότητας.

Στους δρόμους αναμένεται να βρεθούν το επόμενο διάστημα χιλιάδες αστυνομικοί και άλλα στελέχη εποπτικών φορέων, πραγματοποιώντας σαρωτικούς ελέγχους για τους ανεμβολίαστους και για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

8.000 αστυνομικοί στους δρόμους

Έτσι, επιστρατεύονται 8.000 αστυνομικοί με 1.900 κλιμάκια και 400 στελέχη της Αρχής Διαφάνειας που θα κάνουν ελέγχους από το Σάββατο σε όλη τη χώρα, σε μεικτά κλιμάκια των 10-15 ατόμων. Επιπλέον, αποφασίστηκε στην περιφέρεια τους ελέγχους να κάνουν αστυνομικοί από άλλες περιοχές, με στόχο να αποφευχθεί η ελαστικότητα που παρατηρείται σε τέτοιες περιπτώσεις λόγω εντοπιότητας.

Στο «στόχαστρο» των αρχών εκτός από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που δεν θα τηρούν τα μέτρα, θα μπαίνουν και οι πολίτες. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Οι παραβάσεις των πελατών που θα τιμωρούνται με πρόστιμο θα είναι η κατοχή πλαστού πιστοποιητικού, η προσπάθεια για παραπλάνηση με πιστοποιητικό άλλου ατόμου και φυσικά η… μη ύπαρξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

Τα πρόστιμα για τα καταστήματα ξεκινούσαν από τα 2.000 ευρώ και έφταναν μέχρι και τις 10.000 ευρώ ανάλογα με τα τ.μ, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, αυτά αναμένεται να διπλασιαστούν. Από την άλλη, προβληματισμός επικρατεί στον εμπορικό κόσμο και στην εστίαση για τα νέα μέτρα και τους ελέγχους που θα πρέπει να γίνονται σε εμπορικά και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Πρόστιμα για εργαζόμενους

Το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους που δεν θα κάνουν το τεστ και θα μπουν στην ΕΡΓΑΝΗ σαν παραβάτες, θα είναι 300 για κάθε τεστ, άρα 600 ευρώ εβδομαδιαίως. Οι ανεμβολίαστοι μερικής απασχόλησης θα επιβαρύνονται με πρόστιμο 150/τεστ, άρα 300 ευρώ την εβδομάδα.

Πρόστιμα για εργοδότες

Για τους εργοδότες που απασχολούν ανεμβολίαστους εργαζόμενους που δεν έχουν προσκομίσει αρνητικά rapid test, θα έχουν ως εξής:

2.000 αν δεν έχουν υποβάλλει την Υπεύθυνη Δήλωση.
10.000 αν έχουν υποβάλλει ψευδή δήλωση
1.500 αν απασχολούν εργαζόμενο με θετικό rapid test
300 αν δεν ενημερώσει τον εργαζόμενο για την υποχρέωση να κάνει rapid test.
Έτοιμη και η «μαύρη λίστα» καταστημάτων
Επίσης, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται από το υπουργείο Ανάπτυξης η μαύρη λίστα των επιχειρήσεων, μια πλατφόρμα στην οποία θα αναρτώνται οι παραβάτες των μέτρων για την πανδημία. Με αυτό τον τρόπο, πέραν του προστίμου και της αναστολής λειτουργίας ως και 15 ημέρες, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα βρίσκονται αντιμέτωποι και με το «στίγμα».

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει περισσότερους πολίτες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους. Παρότι δεν τίθεται θέμα επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, όπως επισήμανε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, το ισχυρό μήνυμα που θα προβάλλεται και το αμέσως προσεχές διάστημα είναι το «όπλο» του εμβολιασμού.

Πηγή: dnews.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ