Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΠαραλίγο «ΡΙΚΟΜΕΞ» …η ΕΒΟ Αιγίου! – Στα συρτάρια 26 χρόνια μελέτη ακαταλληλότητας...

Παραλίγο «ΡΙΚΟΜΕΞ» …η ΕΒΟ Αιγίου! – Στα συρτάρια 26 χρόνια μελέτη ακαταλληλότητας των κτιριών παραγωγής

Απαγόρευση εισόδου από σήμερα στο κτίριο της παραγωγής της ΕΒΟ, ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι Υπουργοί. Ερωτήματα για την επικινδυνότητα από το 1995 έως και σήμερα.

Δεν έχει προηγούμενο και δεν το χωρά ο ανθρώπινος νους, το ριψοκίνδυνο σκηνικό που φαίνεται να στήθηκε από υπουργούς και διοικούντες την Ελληνική Βιομηχανία Οπλων Αιγίου(ΕΒΟ), επί 26 ολόκληρα χρόνια, για να βρεθεί η σημερινή διοίκηση των «Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων», όχι μόνο να το εντοπίσει, αλλά και να επιδείξει υπευθυνότητα και εγρήγορση.

Με τον καταστροφικό σεισμό του 1995, παρότι ελέγχθηκαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΕΒΟ (στον Μεγανίτη) και διαπιστώθηκε πως κάποια κτίρια ήταν επίφοβα για κατάρρευση, στο κεντρικό της παραγωγής οι εργασίες συνεχίστηκαν κανονικά με μεγάλο ρίσκο, μέχρι που το 2007 και τον νέο ισχυρό σεισμό, κρίθηκε αναγκαία η εκπόνηση έκθεσης στατικότητας, η οποία παραδόθηκε το 2008 από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και παρότι αυτή εξέπεμπε σήμα SOS για τη σωματική ακεραιότητα εκατοντάδων εργαζομένων, παρέμεινε επί 13 χρόνια «εγκληματικά» σε κάποια συρτάρια υπευθύνων -των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- παίζοντας «κορώνα – γράμματα» την ανθρώπινη ζωή!

Το 2015 και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ενημερώθηκε για την έκθεση επικινδυνότητας, παράτησε το θέμα στην τύχη του, μέχρι που στις αρχές του 2021 το θέμα «ξέθαψε» ο πρ. υφυπουργός Αμυνας Αλκ. Στεφανής, ενόψει και της διερευνητικής καταλληλότητας αλλά και προετοιμασίας της ΕΒΟ Αιγίου για την παραγωγή του νέου «εθνικού τυφεκίου». Νωρίτερα είχαν, ανεπιτυχώς, αναζητηθεί λύσεις για συνδρομή της Περιφέρειας, που κόντραρε στη νομοθεσία.

Μόλις προ ημερών, για το θέμα ενημερώθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΑΣ Νίκος Κωστόπουλος, ο οποίος δεν πίστευε στα μάτια του μ’ αυτό που συνέβαινε επί τόσα χρόνια και ενημέρωσε αμέσως τους συναρμόδιους υπουργούς Αμυνας και Οικονομικών. Εχοντας στα χέρια του το πόρισμα του Πανεπιστημίου (2008) συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ και ανακοίνωσε τα δυσάρεστα, λαμβάνοντας ομόφωνη απόφαση για το τι θα γίνει από τούδε και στο εξής.

Ο Ν. Κωστόπουλος, μιλώντας αποκλειστικά στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας», δήλωσε: «Η πραγματικότητα είναι μία. Ηρθε στα χέρια μου η μελέτη, η οποία εμπεριέχει στοιχεία που μας προβλημάτισαν. Απευθυνθήκαμε στην Πολεοδομία του Δήμου Αιγιάλειας, ζητήσαμε κι έγινε αυτοψία και περιμένουμε το πόρισμα. Ως διοίκηση που σέβεται τον εαυτό της και τους εργαζόμενους, μέχρι τότε, αποφασίσαμε να μείνει κλειστός ο χώρος παραγωγής και να απαγορεύεται η είσοδος. Στη συνέχεια, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε εκπόνηση στατικής μελέτης και σε ό,τι άλλο χρειαστεί. Αυτό δεν επηρεάζει ούτε τις εργασιακές σχέσεις, ούτε τίποτα».

Στο κτίριο έχουν τοποθετηθεί απαγορευτικές κορδέλες, στους εργαζόμενους θ’ ανατεθούν άλλα καθήκοντα και ασχολίες, αφού ούτως ή άλλως δεν υπάρχει σε εξέλιξη παραγωγή και η επόμενη (όπλα minimi) εκτιμάται ότι θα αρχίσει σε 8 μήνες ίσως κι αργότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr αυτή την ώρα στην ΕΒΟ Αιγίου βρίσκεται ο κ. Κωστόπουλος και αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις στο προσωπικό.

Πηγή:pelop.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ