Ο Νίκος Θεοδοσόπουλος για την έλευση του «Μπάλλου» – Θα πέσουν τόνοι νερού στην Hλεία και την Αχαΐα

Ο Πατρινός προγνώστης – μετεωρολόγος Νίκος Θεοδοσόπουλος κι εξηγεί τί έχουμε να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες. Θα είναι όντως τόσο ακραία τα φαινόμενα, όπως παρουσιάζονται σε γενικές γραμμές ή η Δυτική Ελλάδα θα τη «γλυτώσει»;

Η κακοκαιρία «Αθηνά» μας άφησε ευτυχώς με ανεπαίσθητες καταστροφικές συνέπειες στην Αχαΐα, όμως ο «Μπάλλος» -όπως ονοματίστηκε το νέο καιρικό φαινόμενο- έρχεται με διάθεση να «χορέψει» τη χώρα, με την περιοχή μας για μία ακόμα φορά να φαίνεται ότι θα «ξεφύγει» από τις άγριες διαθέσεις του καιρού.

Στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» μίλησε ο πατρινός προγνώστης – μετεωρολόγος Νίκος Θεοδοσόπουλος κι εξηγει τί έχουμε να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες. Θα είναι όντως τόσο ακραία τα φαινόμενα, όπως παρουσιάζονται σε γενικές γραμμές ή η Δυτική Ελλάδα θα τη «γλυτώσει»;

ΠΟΣΟΤΗΤΑ

Αναμφίβολα, ο «Μπάλλος» θα αγγίξει την Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα. Οπως τονίζει ο κ. Θεοδοσόπουλος: «Στην Αχαΐα αυτά που έχω δει είναι πως οι βροχοπτώσεις θα φτάσουν τα 30-40 χιλιοστά νερού. Ενώ, νοτιότερα, προς τον Πύργο η στάθμη του νερού θα αγγίξει τα 50 χιλιοστά και απέναντι στο Μεσολόγγι θα είναι πιο λίγα τα χιλιοστά, δηλαδή από 30 και κάτω. Οσο βορειότερα τόσο λιγότερος ο όγκος νερού».

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Οι βροχοπτώσεις θα ξεκινήσουν να «χτυπούν» την Αχαΐα από αύριο (Πέμπτη) και αναμένεται να σταματήσουν τα φαινόμενα από το μεσημέρι της Παρασκευής. Το ότι θα βρέχει για τόσο μεγάλο διάστημα πάντως, σημαίνει ότι στην Αχαΐα, που δεν θα δεχθεί μεγάλο όγκο βροχής, το νερό θα πέφτει σταδιακά, επομένως θα προλαβαίνει να το απορροφήσει το έδαφος και τα δίκτυα ομβρίων υδάτων. Χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Θεοδοσόπουλος: «Για την Πάτρα η ποσότητα των 40 χιλιοστών βροχής που περιμένουμε, μεταφράζεται σε 40 τόνους νερού ανά στρέμμα. Λόγω της μεγάλης διάρκειας της βροχόπτωσης όμως, δεν περιμένουμε πλημμυρικά φαινόμενα».

ΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ωστόσο, από το σαββατοκύριακο τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν κι όπως εξηγεί ο έμπειρος ειδικός, «από το σαββατοκύριακο θα βελτιωθούν οι συνθήκες, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα ανέβει η θερμοκρασία. Στο τέλος του Οκτωβρίου περιμένουμε το “μικρό καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου” όπου οι θερμοκρασίες θα είναι αρκετά υψηλές για την εποχή».

ΑΤΤΙΚΗ
Ο κ. Θεοδοσόπουλος έκανε στην «Π» και ένα σχόλιο για την Αττική, που ως πυρόπληκτη συγκεντρώνει το ενδιαφέρον για πλημμύρες: «Η νέα κακοκαιρία θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την Αττική. Προβλέπεται μεγάλο ύψος βροχής περίπου 80 με 100 χιλιοστά. Δυστυχώς, τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν πιθανότατα θα είναι μεγάλα».

ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Απάντηση στο ερώτημα σχετικά με το πώς θα πάει ο καιρός φέτος το χειμώνα, έδωσε στην «Π» ο Νίκος Θεοδοσόπουλος, έχοντας μελετήσει τα σημερινά δεδομένα. «Ο Νοέμβριος θα μπει λίγο απότομα με χειμωνιάτικη διάθεση και για λίγες ημέρες η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πιο χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Όμως συνολικά, ο φετινός χειμώνας θα είναι ήπιος, ενώ τα δεδομένα δείχνουν θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου τον Φεβρουάριο και πρόωρη άνοιξη».

Πηγή:pelop.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ