Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΤέσσερις Πατρινοί εισάγουν την έννοια του γεωτουρισμού στην Ελλάδα

Τέσσερις Πατρινοί εισάγουν την έννοια του γεωτουρισμού στην Ελλάδα

Η Ελλάδα διαθέτει μόλις πέντε αναγνωρισμένα γεωπάρκα, ένα από τα οποία είναι στην Αχαϊα, το «Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού» που φιλοξενεί μοναδικά τοπία, με σημεία πλούσιας ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στην Ευρώπη και στην Αμερική ο γεωτουρισμός αποτελεί μια αναπτυσσόμενη  εναλλακτική μορφή τουρισμού, ενώ τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτούνται προγράμματα καταγραφής και ανάδειξης γεωπάρκων, περιοχών δηλαδή που έχουν μια ιδιαίτερη γεωλογική ταυτότητα.

Θα περίμενε κανείς, ότι η Ελλάδα ως χώρα που διαθέτει μια πολύ πλούσια γεωλογική κληρονομιά, θα βρισκόταν στην κορυφή αυτής της νέας μορφής τουρισμού. Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι. Η Ελλάδα διαθέτει μόλις πέντε αναγνωρισμένα γεωπάρκα, ένα από τα οποία είναι στην Αχαϊα, το «Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού» που φιλοξενεί μοναδικά τοπία, με σημεία πλούσιας ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μια παρέα πατρινών απόφοιτων του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο των επαγγελματικών αναζητήσεών της, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια μέσα από την οποία επιχειρεί να συνδυάσει την επιστήμη της Γεωλογίας, για να αναδείξει τα γεωλογικά «μυστικά» της Ελλάδας και να αναπτύξει δραστηριότητες γεωτουρισμού.

Ο Νικόλαος Σοφής, υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Γεωλογίας, ο  Κωνσταντίνος Βαβαρούτας και η Ηλιάνα Τσιώτου, πτυχιούχοι και οι δύο του ίδιου τμήματος και η Μαρία Γιαννοπούλου πτυχιούχος του Οικονομικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, έχουν ιδρύσει στην Πάτρα την εταιρεία Geoexploration.

Οπως εξήγησαν στην «ΠτΚ», η επιστήμη και το επάγγελμα του γεωλόγου, είναι παραγκωνισμένα στην Ελλάδα για διάφορους λόγους. Σε ένα δύσκολο επαγγελματικό περιβάλλον, αυτοί οι τέσσερις νέοι αποφάσισαν να κάνουν κάτι δικό τους και διαφορετικό. Στόχος τους, να δείξουν προς τα έξω τις κρυφές πτυχές και τις δυνατότητες της γεωλογίας, φωτίζοντας την επιστήμη τους και δίνοντας μια διαφορετική προοπτική, μέσα από το πρίσμα του τουρισμού.

Η εταιρεία τους, Geoexploration, αυτή τη στιγμή υπάρχει ως νομική οντότητα και έχει παρουσία μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με οπτικόακουστικό υλικό, ενώ σύντομα θα γίνει και ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.

Ο Νίκος Σοφής είπε ότι «αρχικά σκεφθήκαμε να αναδείξουμε την επιστήμη της γεωλογίας, να την κάνουμε πιο γνωστή στο ευρύ κοινό, να γνωρίσει τι είναι και που χρησιμεύει. Εχουμε δημιουργήσει οπτικόακουστικό υλικό και μέσα από την ιστοσελίδα που ετοιμάζουμε, θα δείχνουμε όσα πρέπει να γνωρίζει σε επίπεδο βασικής γνώσης ένας γεωλόγος».

Ο Κώστας Βαβαρούτας, πρόσθεσε ότι υπάρχει συζήτηση και συνεργασία και με το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, ενώ απότερος στόχος της ομάδας είναι να ασχοληθεί και να αναδείξει τον γεωτουρισμό, ο οποίος στην Ελλάδα είναι ακόμα στα σπάργανα. Η ομάδα, όπως είπε ο Κώστας Βαβαρούτας, σκοπεύει να οργανώνει ταξίδια ξενάγησης, υπό μορφή υπαίθριου workshop, για να γνωρίζουν οι συμμετέχοντες τον γεωλογικό πλούτο μιας περιοχής.

ΚΟΧΥΛΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΑΧΑΪΚΟ

Οσο κι αν ακούγεται παράξενο, ένα πέτρωμα είναι «ζωντανό», λέει ο Νίκος Σοφής, καθώς έχει εντυπώσει πάνω του, την γεωλογική ιστορία ενός τόπου. Πόσοι ξέρουν ότι στην κορυφή του Παναχαϊκού όρους βρίσκουμε σήμερα κοχύλια;

Η περιοχή αυτή, όπως εξήγησε ο Κώστας Βαβαρούτας, ήταν πριν από πολλά χρόνια ο βυθός ενός ωκεανού. Αυτό που βλέπουμε σήμερα, πριν από εκατομμύρια χρόνια βρισκόταν εκατοντάδες χιλιόμετρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας για να δημιουργηθεί.

«Στην κορυφή του Παναχαϊκού μπορείς να βρεις σήμερα πετρώματα από άλλες ζώνες, πολύ μακριά από την σημερινή Ελλάδα, και μέσα από την κίνηση των τεκτονικών πλακών έφτασαν κάποια στιγμή στην Πάτρα. «Με την γεωλογία συνειδητοποιείς τι έχει συμβεί στην περιοχή σου στην πορεία του χρόνου» είπε ο Νίκος Σοφής. «Ετσι καταλαβαίνεις τι έγινε στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών, γι΄αυτό και λέμε ότι, στην ουσία ένα πέτρωμα είναι κάτι «ζωντανό», που μεταφέρει την ιστορία του πλανήτη πάνω του.»

Πηγή:pelop.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ