Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΕκδικάζεται σήμερα η υπόθεση στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών: Στο εδώλιο...

Εκδικάζεται σήμερα η υπόθεση στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών: Στο εδώλιο οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας

Είχαν συλληφθεί  τον Οκτώβριο  του 2016 δεκάδες άτομασε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων είναι και η Ηλεία

Εκδικάζεται σήμερα στο  τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών, η υπόθεση του τεράστιου κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας που εξάρθρωσε το 2016 η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών,  υπό την    διοίκηση του νυν Γενικού  Περιφερειακού  Αστυνομικού  Διευθυντή  Δυτικής Ελλάδας Απ. Μαρτζάκλη.

Για την πολύ σοβαρή αυτή υπόθεση είχαν συλληφθεί τότε (Οκτώβριος του 2016) δεκάδες άτομασε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων είναι και η Ηλεία, ενώ ενώπιον του Εφετείου θα παρουσιαστούν 42 κατηγορούμενοι.

Ως «εγκέφαλος» της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης φέρεται ότι είναι ένας 73χρονος (σήμερα) Ελληνογερμανός, αποκαλούμενος ως «παππούς» ή «πρέσβης», μαζί με την 55χρονη Γεμανίδα σύζυγό του.

Η  δικογραφία για την υπόθεση αυτή περιλαμβάνει, τα κατά περίπτωση αδικήματα, της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματικής οργάνωση, της παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, της υπεξαίρεσης μνημείων κατ’ επάγγελμα, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της παράβασης της νομοθεσίας περί καταχραστών Δημοσίου και της παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων.

Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν ακόμη τέσσερις ιδιοκτήτες μεγάλων οίκων δημοπρασιών του εξωτερικού, καθώς και 27 συνεργούς των συλληφθέντων, από τους οποίους έχουν ταυτοποιηθεί τα πλήρη στοιχεία των 14. Πρόκειται για 12 Έλληνες, ηλικίας από 26 μέχρι και 65 ετών, έναν 53χρονο Βούλγαρο και έναν 42χρονο Αλβανό.

Ωστόσο κανένας  εκπρόσωπός τους δεν θα βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου, διότι το Συμβούλιο Εφετών Πατρών έκρινε ότι «δεν υπήρξαν αποχρώσες-επαρκείς ενδείξεις» για να ασκηθεί δίωξη εναντίον τους.

Πλήθος αρχαίων…

Στην κατοχή των φερόμενων δραστών, βρέθηκαν τότε 2.024 αρχαία νομίσματα, 126 αρχαία αντικείμενα. όπως ειδώλια δακτυλίδια – σκουλαρίκια – πόρπες, ένα γυάλινο βολβόσχημο αγγείο, πέντε βυζαντινές εικόνες, ένας σταυρός βυζαντινός, δύο σπαθιά, ένα κυονόκρανο.

Ακόμη, βρέθηκαν δύο αρχαία αγάλματα, μεσαιωνικά εποχής Φράγκων, ύψους ενός μέτρου και 60 εκατοστών, που απεικονίζουν έναν άνδρα πολεμιστή και μία γυναίκα, τα οποία εντοπίστηκαν κρυμμένα σε πηγάδι στη Νεμέα Κορινθίας.

Όλα τα αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν, χρονολογούνται από το 600 π.Χ. έως και το 1700 μ.Χ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο πρώτο στάδιο ιεράρχησης βρίσκονταν οι λαθρανασκαφείς, οι οποίοι δρούσαν σε πολλές περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, επέλεγαν τόπους για λαθρανασκαφή, οι οποίοι ήταν κυρίως κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους ή ακόμα και μέσα σε αυτούς.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μηχανήματα ανίχνευσης υπεδάφους και σκαπτικά εργαλεία, προχωρούσαν σε λαθρανασκαφές, κυρίως βραδινές ώρες, ώστε να μην γίνονται εύκολα αντιληπτοί.

Κατόπιν, ανελάμβαναν δράση οι μεσάζοντες, οι οποίοι, αφού εκτιμούσαν πρώτα τα αρχαία αντικείμενα, στη συνεχεία αναλάμβαναν την πώλησή τους.

Οι μεσάζοντες, είτε αγόραζαν οι ίδιοι τα αρχαία αντικείμενα από τους λαθρανασκαφείς και τα πωλούσαν στα αρχηγικά στελέχη της οργάνωσης, είτε μεσολαβούσαν για να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των αγοραστών και των λαθρανασκαφέων και έπαιρναν ποσοστό από την πώλησή τους.

Τα αρχηγικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, επικοινωνούσαν απευθείας, τόσο με τους υπεύθυνους και τους ιδιοκτήτες των οίκων δημοπρασιών, όσο και με αλλοδαπούς ιδιώτες αγοραστές, πωλώντας τα αρχαία αντικείμενα σε πολλαπλάσια τιμή από αυτή που κατέβαλλαν για την αγορά τους.

Arxaia& arxaia2

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ