Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΕΒΟ Αιγίου: Ξαφνικός θάνατος στο εργοστάσιο όπλων – Αναστάτωση από απολύσεις εργαζομένων

ΕΒΟ Αιγίου: Ξαφνικός θάνατος στο εργοστάσιο όπλων – Αναστάτωση από απολύσεις εργαζομένων

Αναμένονται δυναμικές κινητοποιήσεις του Σωματείου της ΕΒΟ Αιγίου. Η “Π” σε προ ημερών δημοσίευμα είχε αποκαλύψει τις κρίσιμες εξελίξεις, που αναμένονταν και τα σενάρια “λουκέτου” και εισόδου ιδιωτών στην ΕΒΟ.

Ραγδαίες είναι οι αρνητικές εξελίξεις στο κρατικό εργοστάσιο παραγωγής όπλων του Αιγίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr , από τη διοίκηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ανακοινώθηκαν αιφνιδιαστικά συνολικά 36 απολύσεις «ενοικιαζόμενων» εργατοτεχνιτών, που απασχολούνταν εδώ και 4 χρόνια και θεωρούνται η «ατμομηχανή» του παραγωγικού τμήματος.

Αναμένονται δυναμικές κινητοποιήσεις του Σωματείου της ΕΒΟ Αιγίου. Η «Π» είχε αποκαλύψει τις κρίσιμες εξελίξεις , που σηματοδοτούν μια αντίστροφη μέτρηση της μονάδας Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία ενδεχομένως οδηγήσει σε «λουκέτο», αδρανοποίηση ή και ιδιωτικοποίηση των ΕΑΣ.

Περίεργα σενάρια αβέβαιου μέλλοντος, τα οποία προκύπτουν ωστόσο μέσα από επίσημες συζητήσεις μεταξύ επιτελών στα συναρμόδια υπουργεία Αμυνας και Οικονομικών, έρχονται να σκεπάσουν, γι΄ακόμα μία φορά, με «σύννεφα» την κρατική Ελληνική Βιομηχανία Οπλων Αιγίου, σε μία περίοδο που κυβερνώντες και διοικούντες υπόσχονται την παραγωγή του νέου εθνικού τυφεκίου με πολλά χρόνια δουλειάς, ενώ προ ημερών εξαγγέλθηκαν παραγγελίες 800 εκατ. ευρώ για όλα τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, μέσα στη επόμενη πενταετία.

«Ναι υπάρχει πρόβλημα» μετέφερε στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας» κυβερνητικός παράγοντας, αφού στις τελευταίες συσκέψεις που έγιναν, προέκυψε η αναγκαιότητα να τα βρουν για την πορεία των ΕΑΣ τα δύο υπουργεία, επί τη βάσει, τί ακριβώς θέλουν να κάνουν, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται ως… «μετέωρη»!

Στα συμπεράσματα των επαφών μεταξύ ΥΕΘΑ και ΥΠΟΙΚ αποδείχθηκε πως δεν υπάρχει πλάνο ενιαίου σχεδιασμού, παρά μόνο σκόρπιες κουβέντες για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και το σημαντικότερο δεν συνεχίζονται οι συζητήσεις για το νέο εθνικό όπλο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά ούτε και για το χίλια νέα νατοϊκά όπλα 5,56 minimi και την Ταχεία Αποκατάσταση Κάννης, με αποτέλεσμα η ΕΒΟ Αιγίου να τείνει προς μια ανενεργό εργοστασιακή μονάδα!

«Δεν αποκλείεται η ασυνεννοησία και η ασάφεια αυτής της συζήτησης να οδηγήσει σε ιδιωτικοποίηση της Αμυντικής Βιομηχανίας» λέει στην «ΠτΔ» ίδιος κυβερνητικός παράγοντας, αφού συν τοις άλλοις οι «μνηστήρες» (από Αμερική κ.ά.) είναι πολλοί, κάποιοι εκ των οποίων επιβεβαιώνουν πως γίνονται τέτοιες κουβέντες, αλλά ακόμα το κράτος δεν τους διευκολύνει.

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται συνάντηση στελεχών των δύο υπουργείων για να καταλήξουν αν τα ΕΑΣ θα παραμείνουν στο ελληνικό Δημόσιο, αν ναι πότε και πως θα γίνει η αύξηση ΜΚ κατά 20 εκατ. ευρώ και το κυριότερο αν θα δοθούν δουλειές στα κατά τόπους εργοστάσια του Αιγίου, της Μάνδρας και του Λαυρίου.

‘Oλα τα παραπάνω χρήζουν άμεσης απάντησης από την Κυβέρνηση, αλλά και της απαραίτητης ενεργοποίησης των αχαιών βουλευτών, αφού ήδη αιωρείται το ερώτημα: Κλείνουν τα ΕΑΣ, κλείνει η ΕΒΟ;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ