Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΠρος λύση στο αδιέξοδο γύρω από τη σταφίδα

Προς λύση στο αδιέξοδο γύρω από τη σταφίδα

Περιφερειακή επιμελητηριακή συνάντηση διοργανώνουν τα ΕΒΕ Ηλείας και Αχαΐας

Μετά την κοινή επιστολή που απέστειλαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που αποκάλυψε η «ΠΡΩΤΗ»

Το αδιέξοδο  που διαφαίνεται  γύρω από  την εμπορία και διάθεση της σταφίδας  και στην Ηλεία, λόγω και των αποθεμάτων  του προϊόντος, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της περιφερειακής επιμελητηριακής συνάντησης, που διοργανώνουν τα Επιμελητήρια Ηλείας και Αχαΐας.

Πριν από λίγες ημέρες η «ΠΡΩΤΗ»  αναφέρθηκε κατ’ αποκλειστικότητα στο κοινό  έγγραφο που απέστειλαν τα δύο Επιμελητήρια στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την ενίσχυση του συνόλου των επιχειρήσεων των δύο περιοχών,  τονίζοντας συγχρόνως πως «αν αποζημιωθεί η Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισµών τότε θα προκληθεί  σημαντική στρέβλωση στην αγορά, σε βάρος άλλων επιχειρήσεων των περιοχών μας».

Οι πληροφορίες θέλουν τους προέδρους των δύο ΕΒΕ, Πλάτωνα Μαρλαφέκα και Κωνσταντίνο Νικολούτσο, να προσανατολίζονται στην πραγµατοποίηση µιας περιφερειακής συνάντησης, πιθανόν στην Πάτρα, µε όλους τους συνεταιριστές, εµπόρους και εξαγωγείς της σταφίδας, µε µοναδικό σκοπό να καταγραφούν τα δεδοµένα της µετά covid περιόδου, ν’ αναλυθούν προβλήµατα και αδιέξοδα και συντεταγµένα να υπάρξει µια κοινή στρατηγική, πρώτα και κύρια υπέρ του αγρότη και κατόπιν ισόρροπα για τον επιχειρηµατικό κόσµο, χωρίς αδικίες και αθέµιτες µεµονωµένες τακτικές και κινήσεις που θα έχουν ως αποδέκτη την Πολιτεία.

Ο κ. Νικολούτσος

Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ»:

«Μας απέστειλαν επιστολή εξαγωγικές επιχειρήσεις ότι μένουν  από αποθέματα σταφίδας και εμείς ενόψει του ότι από την Ένωση ζητάνε μία απόσυρση που είναι ότι τους έχει  απομείνει από το προϊόν, αυτό δημιουργεί πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.  Και  από εκεί και πέρα ζητήσαμε να μη ζημιωθεί κανένας και να μην είναι και οι δικοί μας στη γωνία και δεν μπορούν να βρουν υλικά.  Θα κάνουμε σύντομα  περιφερειακό επιμελητηριακό  συμβούλιο και άποψή μου είναι να βρούμε μια συμβιβαστική λύση, αλλά και αυτοί να καταλάβουν ότι δεν είναι οι μόνοι κυρίαρχοι στην αγορά… . Εμείς υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις της Ηλείας, αυτό μας ενδιαφέρει.  Να είναι ελεύθερος ο ανταγωνισμός και να μην στριμωχτούν οι έμποροι, αφού   αυτοί δημιούργησαν  συνθήκες ασφυξίας».

Από την πλευρά του εξάλλου ο  πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισµών Θανάσης Σωτηρόπουλος, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι «η ΠΕΣ δεν είναι αυτή που όξυνε την κατάσταση και ότι ακόµα περιµένει από τον πρόεδρο του Επιµελητηρίου Αχαΐας να συζητηθεί το θέµα εκεί, ως φορέας επιχειρηµατικός στον οποίο µέλος είναι άλλωστε και η Ένωση».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ