Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΔυτική Ελλάδα: Βρέχει ακυρώσεις Astrazeneca στην Αχαΐα

Δυτική Ελλάδα: Βρέχει ακυρώσεις Astrazeneca στην Αχαΐα

Τι συνιστά η Άννα Μαστοράκου για όσους έχουν κάνει την α΄ δόση

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η σύσταση να μην γίνεται σε άτομα κάτω των εξήντα η πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca. 

Σύμφωνα με πληροφόριες, κι μέσω φαρμακείων και μέσω πλατφόρμας οι ακυρώσεις για τον εμβολιασμό με Astrazeneca, στην Αχαΐα, «πέφτουν βροχή» με τους πολίτες να βρίσκονται σε σύγχυση και να μην ξέρουν πώς να πορευτούν. 

«Οι ακυρώσεις, Πανελλαδικά, στο Astrazeneca είναι τριπλάσιες από αυτές που γίνονται σε άλλα εμβόλια» λέει χαρακτηριστικά στο thebest. gr η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και Αντιπρόεδρος του πανελλήνιου ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου. Με ανησυχεί οτιδήποτε ακούγεται για κάποιο εμβόλιο γιατί σε καμία περίπτωση δε θέλω να δω να υπάρξει κάμψη στην πορεία του εμβολιασμού

Ωστόσο γενικά οι εμβολιασμοί στην Αχαΐα φαίνεται πως προχωρούν κανονικά. Όπως ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, «χθες, 15 Ιουνίου είχαμε  3.145 εμβολιασμούς. Είναι ένα πολύ καλό ημερήσιο νούμερο, όταν άλλες περιοχές δεν ξεπερνούν τις 2.500. Δεν βλέπω να «κάνουν κοιλιά» οι εμβολιασμοί. Γενικά έχουμε φτάσει τις 186.497, ένα μεγάλο νούμερο. Έχουμε ξεπεράσει κατά 30.000 την Ανατολική Αττική και το Ηράκλειο κατά 13.000. Επιπλέον ο αριθμός των ατόμων που έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, μέχρι τις 15 Ιουνίου, ξεπερνά τις 74.000. Αυτό σημαίνει ότι έχει εμβολιαστεί πλήρως το 1/3 του πληθυσμού.

Τα δεδομένα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή ένωση και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν χρησιμοποιήσει το Astrazeneca, δεν είναι εκείνα που θα ακυρώσουν το εμβόλιο. Όταν έχουν εμβολιαστεί 38 εκατ. Βρετανοί με Astrazeneca, και υπάρχουν 170 περιστατικά, δεν υπάρχει τέτοιο στατιστικό αποτέλεσμα για ακυρώσεις. Από εκεί και πέρα είναι θέμα των ειδικών. Δεν αποκλείεται να υπάρχουν ακυρώσεις αλλά ο ρυθμός εμβολιασμών εδώ στην Αχαΐα παραμένει σταθερός. Δεν υπάρχει κάμψη στην Αχαΐα. Από την άλλη αυτές οι αποφάσεις των ειδικών λοιμοξιολόγων υπάρχει μια παλινωδία που χρησιμοποιεί μία σύγχυση.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, όσοι δεν είχαν παρενέργειες με την πρώτη δόση, δύσκολα θα έχουν με τη δεύτερη. Με ανησυχεί οτιδήποτε ακούγεται για κάποιο εμβόλιο γιατί σε καμία περίπτωση δε θέλω να δω να υπάρξει κάμψη στην πορεία του εμβολιασμού. Έχουμε υπολογίσει ότι θα έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας στα τέλη Ιουλίου και ο ρυθμός εμβολιασμού που υπάρχει δεν πρέπει να μειωθεί για να μπούμε στο φθινόπωρο με αισιόδοξα δεδομένα. Οι πολίτες να τηρήσουν το πρωτόκολλο εμβολιασμών γιατί έτσι προφυλαγόμαστε από τις μεταλλάξεις.

Από την πλευρά της η Άννα Μαστοράκου επισημαίνει τα εξής: «Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στην κοινωνία. Οι πολίτες βρίσκονται σε σύγχυση μετά από αυτές τις ανακοινώσεις. Υπάρχει η κατηγορία πολιτών  όπου αν υπήρχε παρενέργεια από την πρώτη δόση του εμβολίου Astrazeneca, αυτό πρέπει να δηλωθεί από τον θεράποντα ιατρό του και φυσικά μέσα από τη γνωμάτευση να ακολουθήσει αλλαγή πλατφόρμας. Επειδή η ανάμειξη των εμβολίων δεν είναι μία συνήθης πρακτική, χρειάζεται προσοχή. Βεβαίως υπάρχουν κάποιες μελέτες, είναι όμως μία διαδικασία που ακολουθείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Σχετικά με τους ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και δεν είχαν καμία παρενέργεια, υπάρχει σύσταση της επιτροπής να προχωρήσουν στη δεύτερη δόση. Και θα έλεγα να τηρήσουν το πρωτόκολλο εμβολιασμών γιατί έτσι προφυλαγόμαστε από τις μεταλλάξεις.  Όλες οι επιστημονικές μελέτες αναδεικνύουν την αξία της τήρησης του πρωτοκόλλου εμβολιασμού που προφυλάσσει από τις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν στην κοινότητα. Υπάρχει και η μερίδα ατόμων που είναι κάτω από 60 ετών και είχαν κλείσει ήδη ραντεβού στο σύστημα.

Αυτοί από Δευτέρα θα λάβουν ακυρωτικό sms. Αν δεν το λάβουν, θα πρέπει να επικοινωνήσουν οι ίδιοι με το εμβολιαστικό κέντρο έτσι ώστε να ακυρώσουν το ραντεβού τους. Γενικώς, επειδή υπάρχει αυτή η αναστάτωση, αυτό που πρέπει να είναι σαφές προς τον πολίτη είναι ότι η δεξαμενή των ανεμβολίαστων, είναι μία ευάλωτη ομάδα που είναι το μόνο πεδίο δράσης του ιού ο οποίος θέλει να επιβιώσει και για να το πετύχει θα στραφεί σε αυτή την ομάδα. Μέχρι να χτιστεί το τείχος ανοσίας είναι μία ευάλωτη δεξαμενή ανθρώπων που μπορεί να επιτεθεί ο ιός και να έχουμε πολλά κρούσματα. Επιπλέον όσο δεν έχει χτιστεί ακόμα το τείχος ανοσίας αυτή η ομάδα είναι ευάλωτη ενώ το επίπεδο προστασίας αυτού του τείχους ανοσίας εξαρτάται από το ποιες μεταλλάξεις κυκλοφορούν. Όσο έχουμε υπερμεταδοτικές μεταλλάξεις, τόσο θα πρέπει να ανεβάζουμε τον πήχη για το τείχος ανοσίας. Ξεκινήσαμε με το κλασικό στέλεχος να χρειαζόμαστε 50% του πληθυσμού, με την βρετανική μετάλλαξη χρειάστηκε 60% και τώρα με τις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν χρειάζεται πάνω από 70-80%. Και αυτό γιατί είναι ιδιαίτερα υπερμεταδοτικές. Υπάρχει λοιπόν μία κούρσα εμβολιασμών που αν δεν αποβεί θετική, το φθινόπωρο θα έχουμε ένα τέταρτο κύμα. Και ήδη η χώρα και η οικονομία της είναι ταλαιπωρημένη.

Όλοι πρέπει να είμαστε σε τροχιά για να κλείσει αυτός ο κύκλος του κορωνοϊού. Για να κλείσει αυτός ο κύκλος δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να είμαστε πιστοί στο πρωτόκολλο εμβολιασμού. Ακόμα και αυτοί που έχουν νοσήσει γιατί η φυσική νόσηση δεν παράγει τόσο καλά αντισώματα για να προστατευθεί θα πρέπει και αυτός να εμβολιαστεί με μία δόση, σε απόσταση έξι μηνών από τη φυσική νόσηση. Το εμβόλιο ενεργοποιεί πιο καλά το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να προστατευτούμε στο μέλλον».

πηγη: thrbest.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ