Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΠάτρα: Προς αναβάθμιση ΙΤΕ – Επιστημονικό Πάρκο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Πάτρα: Προς αναβάθμιση ΙΤΕ – Επιστημονικό Πάρκο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Προώθηση και ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης προτάσεων που αφορούν την Πάτρα, την Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα, εστιάζει στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στον τεχνολογικό και ερευνητικό τομέα.

Ο φάκελος για την Πάτρα

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, που επιβεβαιώνονται από αρμόδιες πηγές της Κυβέρνησης, στο εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο, μεγάλης βαρύτητας, για όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα, έχει σταλεί προς έγκριση από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, η αναβάθμιση των υποδομών ερευνητικών κέντρων που εποπτεύει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας. Σε επίπεδο Πάτρας, στον σχεδιασμό της χώρας εντάσσεται το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και το Επιστημονικό Πάρκο (ΕΠΠ).

Οι ίδιες  πηγές αναφέρουν πως θα υπάρξει χρηματοδότηση τόσο σε επίπεδο υποδομών, προγραμμάτων προώθησης της τεχνολογίας και της καινοτομίας, μεταρρυθμίσεων για τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, όσο και σε τομείς της καθημερινότητας, όπως το στελεχιακό δυναμικό.

Σημαντικές επιδόσεις

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ιδρύθηκε το 1983 και από το 2019 αποτελείται από οκτώ Ερευνητικά Ινστιτούτα που λειτουργούν σε κομβικά σημεία της ελληνικής περιφέρειας: Στην Πάτρα, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, και τα Ιωάννινα.

Οι ερευνητικές και τεχνολογικές κατευθύνσεις του κέντρου επικεντρώνονται σε τομείς μεγάλου επιστημονικού, κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως: Πληροφορική, Μοριακή βιολογία, Λέιζερ, Αστροφυσική, Τηλεπικοινωνίες, Μικροηλεκτρονική, Ρομποτική, Βιοτεχνολογία, Υλικά, Χημική Μηχανική, Υπολογιστικά Μαθηματικά, Βιοχημική Μηχανική και Ιστορικές Έρευνες.

Σήμερα το ΙΤΕ έχει να επιδείξει υψηλές επιστημονικές επιδόσεις, καθώς και μια σπουδαία κοινωνική και οικονομική προσφορά, στοιχεία που το καθιστούν το κορυφαίο ερευνητικό ίδρυμα της Ελλάδας και ένα από τα καλύτερα διεθνώς.

Ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα

Τo Επιστημονικό Πάρκο Πατρών ιδρύθηκε το 1989 με βάση το μοντέλο της «θερμοκοιτίδας» νέων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας.

Στο ΕΠΠ στεγάζονται σήμερα περίπου 27 εταιρείες και 1 Ερευνητικό Ινστιτούτο, ενώ απασχολούνται περισσότερα από 150 άτομα υψηλού επιστημονικού μορφωτικού επιπέδου. Οι εγκατεστημένες εταιρείες έχουν κατοχυρώσει τα τελευταία χρόνια περισσότερες από 30 διεθνείς πατέντες, έχουν υλοποιήσει περισσότερα από 40 έργα Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 30 εκ. ευρώ και έχουν επενδύσει σε πάγιο τεχνολογικό εξοπλισμό περισσότερα από 7 εκ. Ευρώ. Το ίδιο το ΕΠΠ έχει υλοποιήσει περισσότερα από 32 ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα (εθνικά και ευρωπαϊκά).

Στρατηγικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης

Όπως άλλωστε έχει τονίσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, Χρίστος Δήμας: «Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια σημαντική ευκαιρία την οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε ώστε να αναβαθμίσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας. Η έρευνα και η καινοτομία είναι στρατηγικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Η χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, η ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, η αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων, οι μεταρρυθμίσεις για τις επενδύσεις σε έρευνα & ανάπτυξη (R&D), καθώς και γενικότερες μεταρρυθμίσεις υπέρ του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα, είναι στην πρώτη γραμμή των αποτελεσματικών έως τώρα διεκδικήσεών και προτάσεών μας».

Αξίζει να σημειωθεί πως, οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι: η αποτελεσματικότερη σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, η προώθηση κίνητρων στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αυξηθούν οι δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη και η οργάνωση του κατακερματισμένου οικοσυστήματος.

Εντός Ιουλίου τα πρώτα χρήματα

Οι πρώτοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα εκταμιευθούν εντός του Ιουλίου για τις χώρες που κατέθεσαν πρώτες (πριν από το τέλος Απριλίου) τα εθνικά τους σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Όπως επιβεβαιώνει η αρμόδια εκπρόσωπος Μάρτα Βιέτσορεκ, η αξιολόγηση των σχεδίων αυτών από την Επιτροπή θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του Ιουνίου. Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο –τα υπόλοιπα κράτη-μέλη– έχουν προθεσμία τεσσάρων εβδομάδων για να δώσουν τη δική τους συγκατάθεση.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει ζητήσει στήριξη ύψους 30,5 δισ. ευρώ από το RRF (Recovery and Resilience Facility), τον κορμό του Ταμείου Ανάκαμψης. Δηλαδή, 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια. Η πρώτη εκταμίευση θα αφορά προχρηματοδότηση 13% επί του συνολικού ποσού, ήτοι 3,965 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, 19 χώρες έχουν καταθέσει τα εθνικά τους σχέδια στην Επιτροπή.

Χρήστος Μπούρας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών

«Τα έργα θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη»

Επιπροσθέτως, το Πανεπιστήμιο Πατρών, σύμφωνα με τον Πρύτανη,  Χρήστο Μπούρα, σχεδιάζει και ωριμάζει αλυσίδα έργων προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, μέσα σε έναν γενικότερο σχεδιασμό για το Ίδρυμα, τα όποια αφορούν τους εξής τομείς:

-ανανέωση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού εξοπλισμού

-ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

-κατασκευή φοιτητικών εστιών

-κατασκευή 6 μεταλλικών αμφιθεάτρων

-δημιουργία θεματικού περιαστικού πάρκου στο Ρίο

-κατασκευή κτιρίων για τμήματα του πανεπιστημίου «Οι προτάσεις έχουν παρουσιαστεί στα αρμόδια Υπουργεία και συνεχίζεται η επεξεργασία τους από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Τα έργα αυτά θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στη περιοχή», σημειώνει ο κ. Μπούρας στο «Νεολόγο.

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

πηγη: dete.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ