Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΨυχρολουσία στον τουρισμό στη Δυτική Ελλάδα – Μηδέν κρατήσεις, πτήσεις με το...

Ψυχρολουσία στον τουρισμό στη Δυτική Ελλάδα – Μηδέν κρατήσεις, πτήσεις με το “σταγονόμετρο”

Η τουριστική σεζόν ξεκίνησε, όμως, τα πράγματα δεν εξελίσσονται τόσο καλά, ούτε για την περιοχή μας, ούτε και γενικότερα για όλη την επικράτεια. Η αρχική αισιοδοξία έχει δώσει την θέση του στον προβληματισμό.

Ειδικότερα,  για την περιοχή μας, οι κρατήσεις από τις ξένες τουριστικές αγορές, είναι από ελάχιστες έως και μηδενικές, με τους ξενοδόχους και τους επαγγελματίες του τουριστικού – επισιτιστικού κλάδου, να ελπίζουν ότι αυτό θα αλλάξει από τον Ιούνιο και μετά.

Παρόλο που ο τουρισμός άνοιξε θεωρητικά, στην πράξη ένα μεγάλο μέρος των εποχικών ξενοδοχείων, δεν έχει καν ανοίξει. 

Φοβούνται πλέον μην χάσουν και τον Ιούνιο

Στην περιοχή μας είναι  χαρακτηριστικό ότι εκεί που τα εποχικά ξενοδοχεία της Δυτικής Αχαΐας και της Ηλείας (στις υπόλοιπες περιοχές της περιφέρειας είναι ως επί το πλείστον all season) ήταν να ανοίξουν στα μέσα Μαΐου, έδωσαν παράταση στο άνοιγμα τους στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. 

Ενδεχομένως αυτή η παράταση να πάρει ακόμα μεγαλύτερη προέκταση, αν δεν υπάρξει κάτι που να φέρει την ανατροπή.  Όπως λένε ο Μάιος έχει χαθεί και αυτό που φοβούνται πλέον είναι να μην χαθεί και ο Ιούνης. Κάτι που θα επιβεβαιώσει ότι η φετινή καλοκαιρινή σεζόν θα είναι μία βελτιωμένη (στην καλύτερη περίπτωση) επανάληψη της περσινής του 2020. Όπου οι τουρίστες από τις ξένες χώρες δεν φαίνονταν ούτε με το κιάλι.

Το κρύο ντους μετά το αρχικά ζεστό κλίμα

Ο μεγάλος ανασταλτικός παράγοντας για τη διαφαινόμενη καθήλωση του εξωτερικού τουρισμού. Κι αυτή τη σεζόν είναι σίγουρα ο κορωνοϊός και η πανδημία. 

Η πρώτη ψυχρολουσία ήρθε από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία, δύο αγορές που αποτελούν τους στυλοβάτες του ελληνικού τουρισμού.

Οι δύο αυτές χώρες χαρακτήρισαν την υγειονομική κατάσταση της Ελλάδας ως επικίνδυνη. Βάζοντας μας στο πορτοκαλί και αναγκάζοντας όσους έρχονται σε μας. Να μπαίνουν σε καραντίνα με την επιστροφή τους.

Οι περιορισμοί αυτοί ισχύουν ακόμα για τη Μεγάλη Βρετανία. Δεν ισχύουν πλέον για όλα τα κρατίδια της Γερμανίας. Ωστόσο, το όλο θέμα ήταν ένα κρύο ντους που έφερε μια ψυχρολουσία που παραμένει.

Οι εξωγενείς παράγοντες, εκτός πανδημίας

Στη συνέχεια βέβαια  προέκυψαν και άλλοι παράγοντες που δεν είχαν να κάνουν ακριβώς με τον κορωνοϊό. Εξωγενείς παράγοντες που πάντα  επηρεάζουν τον τουρισμό. 

Για παράδειγμα, τα αιματηρά επεισόδια στο Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους. Αλλά και στη Λευκορωσία όπου και εκεί η κατάσταση είναι έκρυθμη. Στη δε Ρωσία μια ξαφνική έξαρση του ιού το περασμένο διάστημα έκανε ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα.

Ειδικότερα για τους Ρώσους η αναμενόμενη έλευση τους στη Δυτική Ελλάδα (σ.σ. αεροδρόμιο Αράξου) πήρε παράταση για τις 16 Ιουνίου και αυτό είναι σίγουρα μια αρνητική εξέλιξη, όσες διαβεβαιώσεις και αν δίνονται από τους κυβερνώντες ότι εντέλει θα δώσουν το «πράσινο» φως.

Μειωμένες οι πτήσεις στο αεροδρόμιο του Αράξου

Στην Δυτική Αχαΐα όπου το σύνολο σχεδόν των ξενοδοχείων είναι εποχικά, το μεγαλύτερο ποσοστό των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων δεν έχει ακόμα καν ανοίξει.

Τα μηνύματα που έρχονται από το αεροδρόμιο του Αράξου δεν είναι θετικά, οι πτήσεις είναι με τον… ρυθμό του σταγονόμετρου για αυτόν τον μήνα, οι ακυρώσεις από διάφορες χώρες είναι αρκετές και οι μόνοι που μέχρι ώρας δείχνουν να είναι πιστοί στη Δυτική Ελλάδα είναι οι Γερμανοί.

«Τα πράγματα δεν πάνε καλά και η αρχική αισιοδοξία για φέτος δεν επιβεβαιώνεται από κανένα στοιχείο που υπάρχει στη διάθεση μας» τονίζει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Αχαΐας Δημήτρης Διαμαντόπουλος που δραστηριοποιείται στην Δυτική Αχαΐα.

«Όσοι έρθουν φέτος στην περιοχή μας θα είναι τουρίστες της… τελευταίας στιγμής». 

Ποντάρουν στους ομογενείς στην Αιγιάλεια

Στην Αιγιάλεια έφεραν μία πνοή για αυτόν τον μήνα οι κρατήσεις της μιας βραδιάς από τους Έλληνες επισκέπτες. Μετά την άρση της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

 Για τους ξένους τουρίστες μέχρι ώρας δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. «Περιμένουμε ότι θα έχουμε μία τόνωση του ενδιαφέροντος από τις ξένες αγορές. Μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου» τονίζει ο Χρήστος Κανελλής, αντιπρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Αχαΐας που δραστηριοποιείται στην Αιγιάλεια και προσθέτει:

«Ελπίζουμε ότι φέτος τα πράγματα θα πάνε έστω και ελάχιστα καλύτερα από το περασμένο καλοκαίρι.

Αυτό που δίνει μία ελπίδα για τον τουρισμό της περιοχής είναι το ενδιαφέρον που φαίνεται να υπάρχει από τους ομογενείς. Κυρίως από τους Έλληνες της Αμερικής και της Αυστραλίας».

Δύσκολη η κατάσταση και στην Πάτρα

Ακόμα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για την Πάτρα.  Οι επενδύσεις που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο στην αχαϊκή πρωτεύουσα με νέα ξενοδοχεία και αγορές παλιώ. Μάλλον έχουν μία μακροπρόθεσμη προοπτική που δεν σχετίζεται και τόσο με την φετινή χρονιά.

«Ακόμα τα πράγματα είναι ρευστά. Το γεγονός είναι ότι μέχρι ώρας υπάρχει ένα μικρό ενδιαφέρον χωρίς τίποτα περισσότερο.

Σε τοπικό επίπεδο θεωρώ ότι δύσκολα θα αλλάξει κάτι από αυτό που είχαμε ζήσει το περσινό καλοκαίρι». Τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος τον ξενοδόχων της Πάτρας Ηλίας Μεντζελόπουλος.

Πηγή: dete.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ