Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΟ πρωτογενής τομέας ισχυρό θεμέλιο της οικονομίας

Ο πρωτογενής τομέας ισχυρό θεμέλιο της οικονομίας

Επίσκεψη Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Ν. Φαρμάκη, σε μονάδες παραγωγής και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων

   Μονάδες παραγωγής και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων με εξαγωγική δράση, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε περιοχές της Δυτικής Αχαΐας και της Π.Ε. Ηλείας, επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη 20 Μαΐου 2021, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

   Ο κ. Φαρμάκης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο. Τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρο Βασιλόπουλο, τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας της ΠΔΕ Σταύρο Βέρρα. Καθώς και τους Διευθυντές ΔΑΟΚ Ηλείας και Αχαΐας Παναγιώτα Σπυροπούλου και Νίκο Κοσμά αντίστοιχα, και τον Προϊστάμενο του Τμημ. Ποιοτικού Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ  Ηλείας Γιώργος Μικέογλου επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων «ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ, Αγροτικά Προϊόντα Α.Ε» και «KAPLANIS fruits – Νικόλαος Γ. Καπλάνης», καθώς επίσης τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φράουλας «Ήλιδα» αλλά και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Κάμπος».

   Εκεί είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους εκπροσώπους των διοικήσεων των μονάδων. Αλλά και να παρακολουθήσουν από κοντά τις διαδικασίες τυποποίησης των προϊόντων. Τα οποία φέρουν την «υπογραφή» ποιότητας των εύφορων εδαφών και κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στη Δυτική Ελλάδα. Στοιχεία, τα οποία, σε συνδυασμό με την ικανή διαχείριση των επιχειρηματιών, έχουν πετύχει. Τόσο η φράουλα όσο και το καρπούζι, να κερδίσουν σημαντικό έδαφος στις αγορές της Ευρώπης αλλά και της Μέσης Ανατολής. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων. Η αυξανόμενη ζήτηση θα οδηγήσει σε σταδιακή αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για διπλασιασμό, που θα φτάνει τα 30.000 στρέμματα το 2025. Ωστόσο, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, τόσο στην παρούσα χρονική στιγμή, συνεπεία της πανδημίας. Όσο και στα διαχρονικά προβλήματα που αφορούν στην απασχόληση των εργατών γης, κ.α

«Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί μεγάλο και ισχυρό θεμέλιο της οικονομίας της Δυτικής Ελλάδας. Είμαστε περήφανοι που υπάρχουν τέτοιες πρότυπες μονάδες στον τόπο μας, που διοικούνται από άξιους ανθρώπους. Οι οποίοι αγαπούν αυτό που κάνουν και αγαπούν τον τόπο που ζουν. Σ’ αυτή την προσπάθεια, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αποδείξει ότι είναι παρούσα. Με την συνεισφορά της στις πληρωμές των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στήριξης, στην διαδικασία άντλησης πόρων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α).

Μέσα από πρωτοβουλίες που αφορούν στην αναβάθμιση των τοπικών μας προϊόντων – όπως είναι τα Π.Ο.Π κρασιά και τα ιχθυοαλιεύματα μας  – και φυσικά μέσα από τις προωθούμενες δράσεις μας για ανάπτυξη Π.Ο.Π, σε 10 – τουλάχιστον – εμβληματικά προϊόντα, τα οποία παράγονται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Φαρμάκης. Εξήγησε ωστόσο πως, οι προσπάθειες της Π.Δ.Ε δεν σταματούν εκεί, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «…θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες σε κάθε πρόγραμμα αναβάθμισης εγγειοβελτιωτικών έργων και υποδομών, που θα βοηθήσουν τον αγρότη – παραγωγό και τον επιχειρηματία που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, να αναπτυχθεί».

  Τέλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους επιχειρηματίες, να συμμετέχουν σε κάθε δημόσια διαβούλευση της ΠΔΕ, καταθέτοντας τις προτάσεις τους, σημειώνοντας πως, η συμβολή όλων, πόσο μάλλον των ανθρώπων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και το επιχειρείν, είναι πολύτιμη για την διαμόρφωση των σχεδίων ανάπτυξης κάθε τόπου.

   Παρόντες στις επισκέψεις, ήταν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων Θανάσης Μαυρομμάτης ο Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΠΔΕ Γιώργος Σύρμος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Περιφερειάρχη Γιάννης Μάκκας κ.ά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ