Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΔυναμικό παρόν των σχολείων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Δυναμικό παρόν των σχολείων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Στις δράσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

Ιδιαίτερες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει για τη φετινή χρονιά τα σχολεία αρμοδιότητας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας. Με σκοπό να πραγματοποιήσουν πολυποίκιλες δραστηριότητες αναφορικά με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Η Δυτική Ελλάδα ως κοιτίδα μνήμης και τιμής για την Επανάσταση, αποτυπώνει με τη συνδρομή των βαθμίδων της σχολικής εκπαίδευσης των νομών Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας. Μεταξύ άλλων δράσεων τα δημοτικά τραγούδια και τη μουσική παράδοση των Ελλήνων στην προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο.

Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας. Μεταξύ άλλων, υλοποιεί το πρόγραμμα «Χοροί και Τραγούδια στα χρόνια του ’21». Που εντάσσεται στις εκδηλώσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση 1821.

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία σχετικού ψηφιακού και έντυπου εκπαιδευτικού υλικού. Για τον προγραμματισμό και την πραγματοποίηση επιμορφωτικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων εντός των σχολικών κοινοτήτων. Με τη σύμπραξη εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών. Στόχοι του προγράμματος είναι η συλλογή, ταξινόμηση και ψηφιακή καταγραφή αντιπροσωπευτικών, αλλά και άγνωστων δημοτικών τραγουδιών, η ψηφιοποίηση δημοφιλούς παραδοσιακής

μουσικής από περιοχές των τριών νομών, η παρουσίαση, διδασκαλία και εκμάθηση σχετικών παραδοσιακών χορών. Με τη συνεργασία και συμμετοχή όλων των μελών των σχολικών κοινοτήτων.

Το πρόγραμμα δραστηριοποιείται ήδη από τον Ιανουάριο 2021 προσβλέποντας να παραμένει ανοικτό. Οραματιζόμενο τη διαχρονική διαχείριση της ιστορικής και πολιτισμικής μνήμης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Μέσω εκπαιδευτικών διαδικασιών και εκδηλώσεων.Στο συγκεκριμένο σχέδιο δράσης συμμετέχουν: Η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας. Με την υπεύθυνη Αγωγής Υγείας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας με την υπεύθυνη Αγωγής Υγείας, οι Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας με τους υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Στην υλοποίηση του προγράμματος συντελούν πάνω από 100 σχολεία και από τις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας.

Στη δράση «Χοροί και Τραγούδια στα χρόνια του ’21» η Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας συνεργάζεται στο επιστημονικό πεδίο με τη Χορολογική Εταιρεία, τον μη κερδοσκοπικόσύλλογο καθηγητών φυσικής αγωγής με ειδίκευση στον ελληνικό παραδοσιακό χορό, με έδρα την Πάτρα και με σημαντική γνώση και εμπειρία στην διδασκαλία, την έρευνα και την παρουσίαση του ελληνικού παραδοσιακού χορευτικού φαινομένου.

Χρήσιμος οδηγός μελέτης

Όλο το υλικό που θα συλλεγεί και θα κατηγοριοποιηθεί, θα εκδοθεί με το συντονισμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας σε ψηφιακή και έντυπη μορφή, ως ένας χρήσιμος οδηγός μελέτης και καλλιτεχνικής πράξης για την εκπαιδευτική κοινότητα.Τα προαναφερόμενα έργα θα εμπλουτίζονται επίσης από παράλληλες επιμορφωτικέςδράσειςγια την εκπαιδευτική και τη μαθητική κοινότητα.

Στην όλη διαδικασία συνδράμειεθελοντικά και ένα πλήθος καταξιωμένων παραδοσιακών μουσικών και τραγουδοποιών της Δυτικής Ελλάδας,ραδιοφωνικών παραγωγών και άλλων προσωπικοτήτων και φορέωνπου με την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους δημιουργούν ένα αυθεντικό πλαίσιο αποτύπωσης του μουσικού φαινομένου της περιοχής κατά την περίοδο της Επανάστασης 1821.

Συγκεκριμένα συνεισφέρουν η Τασία Βέρρα, Ξένια Βέρρα και ολόκληρη η οικογένεια των Βερραίων τραγουδιστάδων από την Αχαΐα, Παναγιώτης Λάλεζας (παραδοσιακό τραγούδι), η μουσική οικογένεια Δαλιάνη (παραδοσιακό τραγούδι, Τριπόταμα Αχαΐας), Δημήτρης Γαλάνης (ιεροψάλτης, εκπαιδευτικός ελληνικής παραδοσιακής μουσικής Μουσικού Λυκείου Πατρών),Πάνος Κοτρώτσος (παραδοσιακό κλαρίνο, Ναύπακτος), Ανδρέας Νιάρχος (παραδοσιακή φλογέρα, παραδοσιακά κρουστά), Θεόφιλος Κολοτούρος (παραδοσιακός τραγουδιστής), Βασίλειος Οικονόμου(παραδοσιακά κρουστά), Διαμαντής Ρουμελιώτης (παραδοσιακός τραγουδιστής), Ηλίας Τουτούνης (βιωματικός ερευνητής δημοτικού τραγουδιού), Δημήτρης Καραβασίλης (καθηγητής Φυσικής Αγωγής και πανηγυριστής του Αγίου Συμεών Μεσολογγίου), Βαγγέλης Μακρυγιώργος (εκπαιδευτικός, παραδοσιακός μουσικός), Ιωάννης Παντελόπουλος (ραδιοφωνικός παραγωγός ΕΡΤ Πάτρας), Ραδιοφωνικός σταθμός Μεσολογγίου, Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών.

Η συνδρομή προσώπων και ομάδων από τις δομές της εκπαίδευσης και το χώρο του λαϊκού Πολιτισμού συνεχώς διευρύνεται, αφού κοινός στόχος είναι η μεθοδική εργασία και η συνδιαμόρφωση του έργου με αυθεντικές πληροφορίες και αναστοχασμό του παρελθόντος για μία σύγχρονη απεικόνιση και αναπαραγωγή του φαινομένου της Μουσικής Παράδοσης της περιοχής της Δυτικής Ελλάδας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ