Home Δυτική Ελλάδα Η Αρχαία Φειά μπορεί να «μαγέψει» ως σύγχρονο καταδυτικό πάρκο

Η Αρχαία Φειά μπορεί να «μαγέψει» ως σύγχρονο καταδυτικό πάρκο

0

Ξεκινά μελέτη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Τη θεσµοθέτηση του πρώτου καταδυτικού πάρκου, στην Δυτική Ελλάδα φαίνεται ότι σχεδιάζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Την πρωτοβουλία, έχει αναλάβει ο αντιπεριφερειάρχης Έρευνας και Καινοτοµίας, Φωκίων Ζαΐµης, με αφορμή την  πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των Περιφερειακών Παράκτιων Περιοχών (CPRM), όπου τα µέλη του παρακολούθησαν τις ενέργειες άλλων κρατών και περιφερειών για την αξιοποίηση του θαλάσσιου πολιτιστικού αποθέµατος όπως είναι για παράδειγµα τα ιστορικά ναυάγια.

Ο αντιπεριφερειάρχης Φ. Ζαΐμης ήδη έχει ξεκινήσει τη διερεύνηση των διαδικασιών, ώστε να θεσµοθετηθεί και στη Δυτική Ελλάδα το πρώτο καταδυτικό πάρκο. Στις προθέσεις της περιφερειακής αρχής και του Φ. Ζαΐµη είναι να ανατεθεί µία µελέτη για να επιλεγεί η καταλληλότερη περιοχή για την ανάπτυξη καταδυτικού πάρκου, σύμφωνα µε τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από το νοµικό πλαίσιο. Ευτυχής συγκυρία είναι ότι βρισκόμαστε στην τελική φάση για την εκπόνηση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος µε το συγκεκριµένο περιεχόµενο, όπως µας ενηµέρωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Η μελέτη θα εξετάσει όλα τα πιθανά σημεία και στις τρείς Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας. Γι’ αυτό ο Φ. Ζαΐµης διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να δοθεί πρόκριµα σε καμία θαλάσσια περιοχή από τώρα. «Αυτή είναι και η ουσία της µελέτης» πρόσθεσε.

 «Πιστεύω ότι µπορούµε να το καταφέρουµε. Υπάρχει εµπειρία. Θα «πατήσουµε» πάνω σε µια µεθοδολογία που υπάρχει» επισήµανε ο Φ. Ζαΐµης σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια µπορεί να επισπεύσει το νοµοθετικό κοµµάτι της υπόθεσης.

Μοναδικό σημείο

Ένα από τα σημεία τα οποία σίγουρα θα πρέπει να εξεταστούν από πλευράς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την δημιουργία καταδυτικού πάρκου είναι εκείνο της Αρχαίας Φειάς στο Κατάκολο. Η Φειά ή Φεά στο σημερινό κόλπο του Αγίου Ανδρέα, στην περιοχή του Κατακόλου, αποτελούσε κατά την αρχαιότητα σημαντικό λιμάνι, επίνειο της Πισάτιδας και όριό της με την βορείως κειμένη περιοχή της Κοίλης Ήλιδας. Όταν η Ήλιδα υπέταξε την Πίσα και τις άλλες πόλεις ως περιοίκιδες, η Φειά λειτούργησε ως το δεύτερο σε σπουδαιότητα μετά την Κυλλήνη λιμάνι του ηλειακού κράτους. Η περιοχή βρίθει αρχαιολογικών ευρημάτων- στον βυθό του «κοιμάται» η αρχαία Φειά-και αρχές του ‘ 70 αποστολή δυτών- αρχαιολόγων είχε αναδείξει μεγάλο μέρος τους που εκτίθενται σε διάφορα μουσεία της χώρας.

Η προβολή

Μετά από την θεσµοθέτηση του καταδυτικού πάρκου, θα απαιτηθεί να γίνει προβολή και επικοινωνία του, να στηριχθεί από τις καταδυτικές σχολές και να υπάρξει συνεργασία µε τον τουριστικό κλάδο. «Φαντάζοµαι ότι όλα αυτά θα ληφθούν υπόψη στη µελέτη, καθώς για παράδειγµα πρέπει να επιλεγεί µια περιοχή που να διαθέτει τουριστική υποδοµή. Μπορεί, για παράδειγµα, να υπάρχει µια εξαιρετική περιοχή για κατάδυση, αλλά να µην υπάρχει δρόµος. Ολα αυτά θα πρέπει να συνεκτιµηθούν…». ΟΦΕΛΗ Υπολογίζεται ότι ο αριθµός των τουριστών που επιλέγει προορισµούς για καταδύσεις στην Ευρώπη ανέρχονται στα πέντε εκατοµµύρια. Ο Φ. Ζαΐµης πιστεύει ότι τα οφέλη είναι πολλά, τόσο τουριστικά όσο και πολιτιστικά. «Αυτό που µπορούµε να κάνουµε εµείς σε πρώτη φάση είναι να ανοίξουµε τον φάκελο και να χωροθετήσουµε, και σε δεύτερη φάση να το διαφηµίσουµε και να βοηθήσουµε στις υποδοµές…»  τόνισε.

Exit mobile version