Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΑχαϊα: Ο “Γολγοθάς” των ξενοδόχων! Στις τουριστικές περιοχές του νομού το οικονομικό...

Αχαϊα: Ο “Γολγοθάς” των ξενοδόχων! Στις τουριστικές περιοχές του νομού το οικονομικό πλήγμα θα είναι βαρύ

To Πάσχα, που φέτος θα εορταστεί στις 2 Μαΐου, πλησιάζει και οι τοπικές οικονομίες παραθεριστικών κέντρων σε διάφορα σημεία της Αχαΐας. Εναποθέτουν την τελευταία τους ελπίδα να ανάψει το «πράσινο φως» των λοιμοξιολόγων για το «Πάσχα στο χωριό». Ώστε να κινηθεί η αγορά από τους επισκέπτες της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης.

Αυτό που ζητούν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια του νομού. Σε περιοχές που πριν από τον κορωνοϊό προσφέρονταν για μικρές «αποδράσεις» από  τα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι να τους ειδοποιήσουν οι αρμόδιοι εγκαίρως για το αν θα ανοίξουν ή όχι. Έτσι ώστε να προχωρήσουν τις προετοιμασίες τους.

Μη ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε σε επιχειρήσεις που λόγω της κατάστασης, είναι κλειστές εδώ και μήνες. Είτε με κρατική εντολή, όπως αυτές της εστίασης, είτε με δική τους απόφαση, όπως τα ξενοδοχεία που χωρίς κρατήσεις. Με την απαγόρευση των μετακινήσεων, δεν είχαν κανέναν λόγο για να είναι ανοικτές.

Δεν είχαν, δηλαδή, επισκέπτες και κόσμο, ούτε τα Σαββατοκύριακα, ούτε τις αργίες, όπως είχαν άλλες χρονιές. Που συγκέντρωναν εκδρομείς οι οποίοι ήθελαν να ξεφύγουν για λίγο από το κλεινόν άστυ.

Ειδικότερα, τις ημέρες του Πάσχα οι περιοχές αυτές στα χωριά της Αιγιαλείας, των Καλαβρύτων και της Δυτικής Αχαΐας, είχαν μεγάλη επισκεψιμότητα. Όταν οι πόλεις έμεναν άδειες από τους εκδρομείς που πήγαιναν για να κάνουν Ανάσταση και να σουβλίσουν το οβελία, παραδοσιακά στο χωριό και στην εξοχή.

Πέρσι, εξαιτίας της πανδημίας το πατροπαράδοτο Πάσχα στο χωριό δεν πραγματοποιήθηκε. Φέτος, διανύοντας το τρίτο κύμα του κορωνοϊού, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην γιορτάσουμε το Πάσχα, όπως το επιθυμούμε. Να μείνουμε στις πόλεις, αντί να πάμε στα χωριά μας.

Οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στα παραθεριστικά αυτά κέντρα της περιοχής που άλλα χρόνια βούλιαζαν από τον κόσμο τις ημέρες του Πάσχα. Είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στις προβλέψεις τους για το τι θα γίνει φέτος.

Αυτό που περιμένουν είναι το σινιάλο από την επιτροπή αρχικά και στη συνέχεια από την κυβέρνηση για την άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων τις ημέρες του Πάσχα. Όμως δεν κρύβουν ότι τα πράγματα για τις μέρες του Πάσχα είναι έτσι και αλλιώς δύσκολα.

Ακόμα και να δοθεί το σήμα για το Πάσχα στο χωριό, για να πάρει μια ανάσα η αγορά. Αλλά και για να δείξει ο κόσμος το ανάλογο ενδιαφέρον, θα πρέπει αυτό να συνοδευτεί και από το άνοιγμα της εστίασης. Κάτι που με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι εξαιρετικά αμφίβολο.

Όμως δεν παύουν να ελπίζουν. Το Πάσχα θα είναι για αυτούς και τις οικονομίες στις οποίες δραστηριοποιούνται μια μικρή ανάσα μετά την βαθιά αυτή χειμερία νάρκη που τους έβαλε η πανδημία. Εν όψει μάλιστα της καλοκαιρινής σεζόν που πλησιάζει. Για την οποία και πάλι ελπίζουν, να είναι έστω και λίγο, καλύτερη από την περσινή.

Κ. ΔΑΦΑΛΙΑΣΣτα Καλάβρυτα είμαστε έτοιμοι

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καλαβρύτων Κωνσταντίνος Δαφαλιάς ανέφερε στον «Ν» τα εξής:

«Το βλέπω αρκετά δύσκολο να προχωρήσουν στην άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό για τις μέρες του Πάσχα.

Εμείς πάντως στα Καλάβρυτα είμαστε έτοιμοι για να υποδεχτούμε τον κόσμο, εφόσον δοθεί το πράσινο φως.  Ελπίζω όμως οι όποιες αποφάσεις να μην ανακοινωθούν την τελευταία στιγμή.

Αν τελικά  επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση, θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει προσέλευση στα Καλάβρυτα. Κι αυτό θα είναι σίγουρα μια ανάσα για την αγορά».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΝΕΛΛΗΣΔύσκολο να ανοίξουν τα ξενοδοχεία

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστος Κανελλής, σημείωσε:

«Μόλις το 20% των ξενοδοχείων στην Αιγιάλεια είναι ανοικτά αυτή τη στιγμή. Ακόμα και να δοθεί η έγκριση από την Επιτροπή για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Το βλέπω ιδιαίτερα δύσκολο για τα ξενοδοχεία αυτά να ανοίξουν μόνο για τις μέρες του Πάσχα.

 Αλλά πέρα από αυτό υπάρχουν και άλλα ζητήματα για το Πάσχα από τη στιγμή που τα καταστήματα εστίασης παραμένουν κλειστά. Όμως και  το ενδιαφέρον του κόσμου για κρατήσεις για το Πάσχα είναι ανύπαρκτο. Οπότε προετοιμαζόμαστε για τη καλοκαιρινή σεζόν».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χαμένη υπόθεση

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Δημήτρης Διαμαντόπουλος, ανέφερε:

«Δεν νομίζω ότι το Πάσχα, ειδικότερα φέτος, είναι περίοδος δραστηριότητας για τα ξενοδοχεία της Δυτικής Αχαΐας, αλλά και γενικότερα του νομού.

Έτσι, όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση, το φετινό Πάσχα, είναι μία χαμένη υπόθεση τόσο για τα ξενοδοχεία, όσο και γενικότερα για τον επισιτιστικό κλάδο. 

Το βλέπω, άλλωστε, δύσκολα να επιτρέψουν χωρίς όρους, ελεύθερα τις μετακινήσεις. Το πιο πιθανό είναι αυτό που λέγεται να επιτρέψουν τις μετακινήσεις μόνο για όσους έχουν εξοχικά, με την επίδειξη της Ε1 ως απόδειξη».

πηγη: dete.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ