Καλάβρυτα: Κινδυνεύει από ολοκληρωτική καταστροφή το κλίμα Παυσανία, το αρχαιότερο κλίμα στον κόσμο

Είναι ορατός κίνδυνος εξαφάνισης, λόγω εγκατάλειψης και έλλειψης συντήρησης

Από ολοκληρωτική καταστροφή απειλείται το «Κλήμα Παυσανία» στο Παγκράτι Κλειτορίας των Καλαβρύτων, ένα σπάνιο μνημείο της φύσης. Ο κοινοτάρχης Αντρέας Ντατσόπουλος και ο Σύλλογος Παγκρατιωτών Καλαβρυτινών έστειλαν επιστολή στον Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού ζητώντας να προλάβουν το κακό καθώς όπως λένε είναι ορατός κίνδυνος εξαφάνισης, λόγω εγκατάλειψης και έλλειψης συντήρησης, οι όποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι τώρα από τοπικούς φορείς δεν φτάνουν για την διάσωσή του. Το παράλογο όπως λένε είναι ότι το 2005 διατέθηκαν 200.000 ευρώ για να φτιαχθεί ο περιβάλλων χώρος, αλλά κανένα κονδύλι για συντήρηση του ίδιου του μνημείου της φύσης.

Το κλήμα (Vitis vinifera) υπολογίζεται ότι είναι περίπου 3.000 ετών και σίγουρα είναι πάνω από 2.200 ετών, αφού ήδη από το 160 π.Χ. ο Παυσανίας το αναφέρει ως «αξιοπερίεργο φαινόμενο», λόγω του μεγέθους του! Ο ιστορικός είχε επισκεφθεί την περιοχή για να διαπιστώσει εάν ισχύει η φήμη ότι οι πέστροφες του ποταμού Αροάνειου κελαηδούσαν, όπως το πουλί, τσίχλα. Φυσικά διαπίστωσε ότι η φήμη δεν είχε καμία βάση αλήθειας και ότι ένας καλοφαγάς είχε διαδώσει την πληροφορία εννοώντας ότι οι πέστροφες κελαηδούν από νοστιμιά! Στη συνέχεια, ο Παυσανίας αναζήτησε ένα σκιερό μέρος να ξεκουραστεί. Τότε συνάντησε το περίφημο αγριόκλημα, που ήταν από τότε τεράστιο, προκαλώντας το ενδιαφέρον του.

Έχει μήκος περίπου 100 μέτρα και αποτελείται από 9 κορμούς, καθώς συμφύεται με ομάδα από πουρνάρια. Ανθίζει κάθε Μάιο, αλλά δεν δίνει καρπούς. Το γιγαντιαίο κλήμα πήρε το όνομά του από τον ιστορικό Παυσανία όταν εκείνος επισκέφθηκε την περιοχή.

Το εντυπωσιακό άγριο κλήμα έχει κηρυχθεί από το 1976 Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και αποτελεί αξιόλογο επιστημονικό και αισθητικό μνημείο της φύσης, που έχει γίνει τουριστικός πόλος έλξης. Βρίσκεται στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, κοντά στο χωριό Παγκράτι της περιοχής Καλαβρύτων Νομού Αχαίας….

πηγη: thebest.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ