Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΑναβρασμός για τις αλλαγές: Αντιδράσεις από Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία για τις συγχωνεύσεις...

Αναβρασμός για τις αλλαγές: Αντιδράσεις από Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία για τις συγχωνεύσεις τμημάτων του ΑΕΙ Πάτρας

«Το Πανεπιστήμιο δεν πολιτεύεται, ούτε κάνει πολιτική». Αυτή είναι η θέση της πρυτανικής αρχής για τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο οποίος έχει συναντήσει την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, κυρίως από την Ηλεία.

Το όλο θέμα έχει προκύψει μετά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων της

Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου, οι οποίες μεταξύ άλλων, προβλέπουν τη μετακίνηση του Τμήματος Μουσειολογίας από τον Πύργο στην Πάτρα. Την ένταξή του μαζί με το Τμήμα Αρχαιολογίας – Ιστορίας το οποίο θα μετακινηθεί από το Αγρίνιο επίσης στην Πάτρα. Όλα τα παραπάνω Τμήματα προτείνεται να ενταχθούν στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Επίσης το Τμήμα Γεωπονίας που εδρεύει στην Αμαλιάδα προτείνεται να μεταφερθεί στο Αγρίνιο.

Η πρόταση αυτή ξεσήκωσε κυρίως τον Νομό Ηλείας που βλέπει να απογυμνώνεται η περιοχή από τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με ακαδημαϊκούς κύκλους, το ζητούμενο για το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν είναι η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και των αγορών τους. Ούτε η δυναμική που προσδίδουν σε αυτές οι φοιτητές, αλλά η ανάπτυξη του Ιδρύματος, με τέτοιο τρόπο που να εξασφαλίζει το επιστημονικό και ακαδημαϊκό του κύρος, την παροχή της αντίστοιχης κατάρτισης και γνώσης του στους φοιτητές του, όπως και την εξέλιξη της περαιτέρω έρευνας στα επιστημονικά πεδία των σχολών του.

Όλα αυτά είναι στοιχεία που, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, με το παρόν σχηματισμό του Πανεπιστημίου Πατρών βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Αν όχι τώρα, σίγουρα στο μέλλον.

Ο νόμος Γαβρόγλου

Το όλο ζήτημα αποτελεί μια από τις πτυχές του νόμου Γαβρόγλου και της συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Πατρών με το ΑΤΕΙ της Δυτικής Ελλάδος.

Με τη συγχώνευση των ιδρυμάτων το Πανεπιστήμιο Πατρών «κληρονόμησε», πέρα από τις σχολές του ΑΤΕΙ που βρίσκονταν στην Πάτρα,  μια σειρά από σχολές που έδρευαν σε πόλεις. Όπως ο Πύργος, το Αίγιο, η Αμαλιάδα, το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο, η Ναύπακτος κτλ.

Αυτή τη στιγμή το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι διασκορπισμένο σε εφτά τουλάχιστον αστικά κέντρα της περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδος. Πρόκειται για πάνω από 30 τμήματα που στην ουσία δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Με την έννοια ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τις  ελλείψεις μελών ΔΕΠ, αλλά και εργαστηρίων.

Ένα τμήμα, όπως αναφέρουν οι ακαδημαϊκοί για να λειτουργήσει σωστά, χρειάζεται 15 μέλη ΔΕΠ. Όμως ο μέσος όρος των ΔΕΠ στα τμήματα αυτά δεν ξεπερνάει με τις υπάρχουσες συνθήκες του τα δύο με τρία.

Επιπλέον, φέτος το Πανεπιστήμιο Πατρών δίνει αγώνα για να εξασφαλίσει στους τελειόφοιτους των σχολών αυτών (κάτι που ισχύει και τα τμήματα της Πάτρας) του πρώην ΑΤΕΙ το πτυχίο τους.

«Αναγκαίες οι αλλαγές»

Ο σχηματισμός του Πανεπιστημίου Πατρών με τη συγχώνευση, αλλά κυρίως με τον διασκορπισμό των σχολών/τμημάτων του, δεν έχει μέλλον και κατά συνέπεια θα πρέπει να αλλάξει, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Η πλειοψηφία των Τμημάτων αυτών, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα κριτήρια που έχει θέσει το υπουργείο Παιδείας. Για να νομοθετήσει για τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.

Το πρόσφατο νομοσχέδιο με την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, ουσιαστικά σβήνει από τον χάρτη τις περισσότερες από τις σχολές αυτές. Με τη μορφή που έχουν τώρα. 

Είναι χαρακτηριστικό από τους 220 εισακτέους των σχολών αυτών, ζήτημα είναι αν έχουν γράψει οι 20 πάνω από την βάση. Η Επιτροπή Σχεδιασμού έχει λάβει υπόψη της όλα αυτά τα κριτήρια στον σχεδιασμό που θα προτείνει. Θα εισηγηθεί στο υπουργείο Παιδείας.

Η ακαδημαϊκή κοινότητά είναι ανοικτή πάντως στον διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες. Όμως τις αποφάσεις για τις τελικές εισηγήσεις θα τις πάρει αποκλειστικά η Σύγκλητος μέσα στον ερχόμενο μήνα.  Και αναλόγως θα αποφασίσει το υπουργείο Παιδείας που θα έχει τον τελευταίο λόγο.

Βενετσάνα ΚυριαζοπούλουΔεν διαφωνώ με το νέο σχέδιο

Ο «Νεολόγος» των Πατρών απευθύνθηκε στην πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου της Πάτρας, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου. Να σχολιάσει τη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με την πρόταση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών. Δεδομένου ότι ως πρύτανις είχε την ευθύνη του σχεδιασμού της ενιαίας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Από την υλοποίηση του, τότε, σχεδιασμού έχουν μεσολαβήσει περίπου ενάμισης χρόνος. Ο «Νεολόγος» ρώτησε την κυρία Κυριαζοπούλου, τι έχει αλλάξει σε αυτό το διάστημα, ώστε  να αλλάξει ο σχεδιασμός.

Η πρώην πρύτανις, ήταν σαφής: Η πορεία των Τμημάτων παρακολουθείται και αξιολογείται. Βάσει αυτών, η Σύγκλητος αποφασίζει, ποια Τμήματα πρέπει να παραμείνουν, ποια πρέπει να μεταφερθούν και ποια πρέπει να κλείσουν.

«Ήδη από την δική μας θητεία, είχαμε πάρει αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες μερικά Τμήματα πρέπει να μεταφερθούν στην Πάτρα. Κατά συνέπεια, δεν διαφωνώ με το νέο σχέδιο, που προτείνει εξοικονόμηση δυνάμεων, πόρων και χρόνου. Ήταν αποφάσεις που είχαμε πάρει και εμείς. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από την Πολιτεία.»

Νεκτάριος Φαρμάκης: Διαφωνεί με τις προτάσεις

«Η καλή και αγαστή συνεργασία του Πανεπιστημίου και της Αυτοδιοίκησης είναι μία σχέση win win. Αλλά πρέπει να είναι μία σχέση που θα στηρίζεται στην πρόσθεση και όχι την αφαίρεση, στον πολλαπλασιασμό και όχι στη διαίρεση».

Αυτό υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης. Kατά την εισήγησή του στο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 και στο οποίο συζητήθηκε το ζήτημα των αποκεντρωμένων τμημάτων του Πανεπιστημίου, στον απόηχο και των συγχωνεύσεων και μετακινήσεων που εισηγείται η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου.

Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τη διαφωνία του με τις προτάσεις της Επιτροπής. Σημειώνοντας ότι η διατήρηση και ισχυροποίηση των περιφερειακών Σχολών και Τμημάτων, επιβάλλεται για λόγους ισχυροποίησης του ίδιου του Πανεπιστημίου αλλά και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης.

πηγη: dete.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ