Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΗ Πολιτεία σκοτώνει, η Περιφέρεια πληρώνει

Η Πολιτεία σκοτώνει, η Περιφέρεια πληρώνει

Το χρηµατικό ποσό των 160 χιλιάδων ευρώ (συν τους τόκους) θα λάβει από την Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας η οικογένεια θυµάτων, πατέρα και γιου, που έχασαν την ζωή τους σε τροχαίο δυστύχηµα τον Απρίλιο του 2009. Γιατί από την Περιφέρεια; Ας όψεται η µεταβίβαση από το κράτος της αρµοδιότητας για την συντήρηση και λειτουργία του δρόµου, πριν από µερικά χρόνια.

Ας δούµε όµως πρώτα την υπόθεση που απασχόλησε την οικονοµική επιτροπή της Περιφέρειας. Στα τέλη Απριλίου του 2009, σε τροχαίο δυστύχηµα στο ύψος του Απιδεώνα Αχαΐας, έχασαν τη ζωή τους οι Νίκος και Αρης Κολοκούτσας, πατέρας και γιος αντίστοιχα (66 ετών ο πρώτος και 33 ο δεύτερος). Η οικογένειά τους προσέφυγε στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να καταλογιστεί ευθύνη στον φορέα που έχει την αρµοδιότητα για την συντήρηση και την ασφαλή λειτουργία του οδικού δικτύου.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πελοπόννησος», η υπόθεση εκδικάστηκε σε δύο βαθµούς και δικαίωσε την οικογένεια των θυµάτων, µε πιο πρόσφατη απόφαση του Τριµελούς ∆ιοικητικού Εφετείου Πατρών το 2020. Στο σκέλος του συµβάντος διερευνήθηκε αν υπήρξε πληµµέλεια εκ µέρους της Περιφέρειας και των υπηρεσιών της. Σύµφωνα µε πληροφορίες, κρίθηκε ότι υπήρξε ζήτηµα µε το στηθαίο ασφαλείας και η ευθύνη αποδόθηκε στον φορέα που έχει την αρµοδιότητα για αυτό, δηλαδή την Περιφέρεια. Μάλιστα, µια εβδοµάδα αργότερα σηµειώθηκε νέο τροχαίο στο ίδιο σηµείο από οδηγό που πέρασε στο αντίθετο ρεύµα κυκλοφορίας και καρφώθηκε σε στύλο, χωρίς να τραυµατιστεί. Η τροχαία ζητούσε τότε να αντικατασταθεί ο ασφαλτοτάπητας.

Στην οικονοµική επιτροπή τέθηκε προς συζήτηση αν θα έπρεπε να εγκριθεί η άσκηση αναίρεσης ενώπιον του Συµβουλίου της Επικρατείας για την απόφαση που υποχρέωνε την Περιφέρεια να καταβάλει την αποζηµίωση στην οικογένεια των δύο θυµάτων. Εκτιµήθηκε ότι το µόνο που ίσως θα προκαλούσε η αναίρεση της απόφασης στο ΣτΕ, θα ήταν να καθυστερήσει για λίγα χρόνια η ολοκλήρωση της υπόθεσης.

Η καταβολή της αποζηµίωσης θα γινόταν έτσι και αλλιώς, αφού για το γεγονός και την υπαιτιότητά του, η υπόθεση είχε κριθεί σε δύο βαθµούς. Αποφασίστηκε, λοιπόν, οµόφωνα να µην προχωρήσει η Περιφέρεια στην άσκηση αναίρεσης και να αναγνωρίσει την υποχρέωσή της, καταβάλλοντας στους ενάγοντες το ποσό των 160 χιλ. ευρώ.

Αρμοδιότητες

Το ζήτηµα, πέρα από τον ανθρώπινο παράγοντα, έχει τουλάχιστον δύο ενδιαφέρουσες πτυχές. Η πρώτη σχετίζεται µε την ευθύνη για τον δρόµο. Η ευθύνη ανήκε πιο παλιά στην πρώην διεύθυνση ελέγχου συντήρησης έργων (∆ΕΣΕ) που αναφερόταν διοικητικά στο κράτος. Η αρµοδιότητα µεταβιβάστηκε στην Περιφέρεια και µαζί µε αυτή «κληρονόµησε» και τις αξιώσεις που απορρέουν τόσο για τροχαία δυστυχήµατα, όπως αυτό για το οποίο αποζηµιώνεται η οικογένεια από την Αµαλιάδα, όσο και για ατυχήµατα που µπορεί να προκληθούν από µια… λακκούβα.

Πηγή: Εφ. «Πελοπόννησος»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ