Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΑναμονή ενός τουλάχιστον μήνα για τον Δυτικό Διάδρομο

Αναμονή ενός τουλάχιστον μήνα για τον Δυτικό Διάδρομο

Συζητήθηκαν χθες στο Πρωτοδικείο Καλαβρύτων τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η Μονή Αγίων Θεοδώρων στις 27 Νοεμβρίου 2020, με στόχο να μπλοκάρει την ενεργειακή αναβάθμιση της Πελοποννήσου στην Υπερυψηλή Τάση (400 kV) εξαιτίας δύο πυλώνων που θα εγκατασταθούν σε απόσταση μισού χιλιομέτρου από το μοναστήρι…. Η απόφαση του Πρωτοδικείου αναμένεται να ανακοινωθεί σε διάστημα ενός μήνα, ωστόσο μέχρι τότε υποχρεωτικά «παγώνουν» όλες οι ενέργειες για την τοποθέτηση των δύο αυτών πυλώνων στη συγκεκριμένη περιοχή. Η μετατόπιση των δύο επίμαχων πυλώνων, ύψους 60 μέτρων  ο καθένας, όπως θα αναφέρει ο νοµικός εκπρόσωπος των µοναχών, συνάδει µε το γεγονός πως, εν αντιθέσει µε την όχληση και τους κινδύνους του σηµερινού σχεδίου, εκεί δεν υπάρχουν κτίσµατα, στάβλοι, σπίτια κ.ά., οπότε µπορούν ν’ ανοίξουν δρόµο.

Οι αιτιάσεις των μοναχών

Οι ισχυρισµοί των προσφευγόντων, σύµφωνα µε την υπερασπιστική γραµµή που ακολουθήθηκαν για να πείσουν το δικαστήριο να δεχθεί το αίτηµά τους και να µεταφερθούν σε άλλο σηµείο οι εργασίες, είναι οι εξής:

 α) Οτι οι πυλώνες, οπτικά θα φαίνονται, σε όσους εγκαταβιούν στη Μονή ή όσους την επισκέπτονται, ως σαν να εφάπτονται µε τη στέγη του κτιρίου.

β) Ο απαιτούµενος δρόµος για την εγκατάστασή τους, περιµετρικά και ΒΑ του µοναστηριού, περνά από την µοναδική πηγή, από την οποία υδρεύεται και όπως αποδεικνύεται µε µελέτη, υπάρχει η µεγάλη πιθανότητα το νερό να χαθεί.

γ) Αν ένα κακοποιό στοιχείο θέλει να πάει εκεί, ο νέος δρόµος πρόσβασης θα κάνει µεγαλύτερο τον κίνδυνο για τις µοναχές, έχοντας και το προηγούµενο (παλιότερα) όπου ληστές σκότωσαν τον ηγούµενο και τον υποτακτικό του και άρπαξαν τις εικόνες.

δ) Με την προσβασιµότητα η Μονή χάνει τη σηµερινή µορφή του ησυχαστηρίου και µετατρέπεται εύκολα σε επισκέψιµο χώρο.

ε) Η περιβαλλοντική διάσωση του τοπίου.

στ) Ο κίνδυνος βλάβης της υγείας των µοναχών -µιας εξ αυτών καρκινοπαθούς- όπως προκύπτει από µελέτες για προβλήµατα από τους πυλώνες υπερυψηλής τάσης.

Η τοποθέτηση του ΑΔΜΗΕ

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του ΑΔΜΗΕ υποστήριξε ότι χωρίς τον «Δυτικό Διάδρομο» η ηλεκτροδότηση της Πελοποννήσου «κρέμεται» από μία κλωστή ενώ υπογράμμισε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να διασφαλιστεί η επάρκεια του συστήματος το συντομότερο δυνατό, ώστε σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή δυσμενών συγκυριών (π.χ. βλάβες σε άλλες μονάδες στη χώρα) οι καταναλωτές να μη βρεθούν χωρίς ρεύμα. Αυτό είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο τόσο για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο υψηλών φορτίων, όσο και στους επόμενους μήνες καθώς θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρό σε περίοδο πανδημίας να υπάρχουν και προβλήματα ηλεκτροδότησης στους κατοίκους της όλης χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ