«Άνοιγμα» στην Δυτική Ελλάδα του Πανεπιστημίου Πατρών

654

Τη διαμόρφωση μίας ισχυρής συμμαχίας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού της Δυτικής Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Πατρών, που θα λάβει συγκεκριμένο σχήμα και μορφή, πρότεινε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης και είχε ως πρώτο θέμα τη σχέση του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία και τη διαμόρφωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της περιοχής.

Ανάπτυξη των σχέσεων ΠΔΕ και Πανεπιστημίου

Κατά την εισήγησή του, ο Περιφερειάρχης περιέγραψε τη σχέση τοπικής κοινωνίας και Πανεπιστημίου, ως μία σχέση «win-win», δηλαδή μία σχέση επωφελής και για τις δύο πλευρές, η οποία πρέπει να διέπεται από αλληλοϋποστήριξη και αλληλοσεβασμό.

Περιγράφοντας τη σημασία του Πανεπιστημίου για την τοπική κοινωνία, το χαρακτήρισε ως «ένα “εργοστάσιο” που παράγει κάτι μοναδικό: Το ίδιο μας το μέλλον», ενώ συμπλήρωσε «Το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα και ισχυρά πλεονεκτήματα του τόπου μας, ένα μεγάλο κεφάλαιο και συνάμα, έναν σταθερό μοχλό ανάπτυξης και βελτίωσης της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας».

Από την άλλη πλευρά, επεσήμανε ότι εξίσου σημαντική είναι και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας για το ίδιο το Πανεπιστήμιο. «Δεν υπάρχει κανένα ανθρώπινο δημιούργημα που να μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί αυθύπαρκτα. Έτσι και το Πανεπιστήμιο, από την πλευρά του, έχει ανάγκη τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας προκειμένου να μπορεί να επιτελέσει το έργο του και να συνεχίσει την επιτυχημένη παρουσία του με ακόμα μεγαλύτερη ένταση» ανέφερε, σημειώνοντας πως η στήριξη της τοπικής κοινωνίας προς το Πανεπιστήμιο είναι διαχρονική και αντανακλάται, μεταξύ άλλων, στα κονδύλια που διατίθενται από την τοπική κοινωνία και τα οποία, στην παρούσα χρονική περίοδο φτάνουν στο ύψος των 17,5 εκ. ευρώ και το αμέσως προσεχές διάστημα θα ανέρθουν στο ύψος των 22 εκ. ευρώ περίπου.

«Τα κονδύλια αυτά, αποτελούν επί της ουσίας κονδύλια που ανήκουν στους πολίτες του συνόλου της Δυτικής Ελλάδας. Γίνεται φανερό πως οι κοινωνίες και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων της Δυτικής Ελλάδας επενδύουν ένα σεβαστό ποσό στο Πανεπιστήμιο που μάλιστα, είναι υπερδιπλάσιο του ποσού που το κεντρικό κράτος προσφέρει στο Πανεπιστήμιο ως τακτική επιχορήγηση και η οποία, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ανέρχεται στο ύψος των 7.300.000 ευρώ περίπου» τόνισε.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι απέναντι σε αυτή τη διαχρονική σχέση συνύπαρξης και αλληλοϋποστήριξης βρίσκεται μία άλλη, γκρίζα και δύσκολη αλήθεια, που έχει να κάνει με τις πολλές αλλαγές του ακαδημαϊκού χάρτη τα τελευταία χρόνια και τις αποφάσεις που λαμβάνονται από το κεντρικό κράτος ερήμην των Πανεπιστημίων και των τοπικών κοινωνιών, αλλά και πολλές φορές, από τα Πανεπιστήμια ερήμην των τοπικών κοινωνιών, ως αντίδραση προς τις αποφάσεις των κεντρικών εξουσιών.

«Διατηρούμε εδραία την πεποίθηση πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να παραμένει απλός παρατηρητής και θεατής των εξελίξεων.  Δικαιούται να έχει λόγο και άποψη.  Δικαιούται να συνδιαμορφώνει, κατά το δυνατό, το μέλλον του ακαδημαϊκού χάρτη του τόπου μας και η άποψή της, ως κύριου εκφραστή της τοπικής κοινωνίας, να γίνεται σεβαστή, τόσο από τις κεντρικές εξουσίες όσο και από τους ακαδημαϊκούς φορείς» ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

«Το Πανεπιστήμιο Πατρών, είναι ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα που έχει όλες τις δυνατότητες να καταστεί το μεγαλύτερο περιφερειακό Πανεπιστήμιο στην χώρα, ευρισκόμενο σε μία περιοχή που του προσφέρει πολλές δυνατότητες και ισχυρά πλεονεκτήματα.  Με κέντρο την Πάτρα, συνολικά η Δυτική Ελλάδα αποτελεί έναν τόπο τεράστιων δυνατοτήτων που όλοι ξέρουμε και αναγνωρίζουμε. Με μοναδικούς ιστορικούς χώρους, παγκόσμιας εμβέλειας και πολλαπλές πλουτοπαραγωγικές πηγές. Συνολικά, έναν μεγάλο θησαυρό δηλαδή, ο οποίος αποτελεί ισχυρό «όπλο» για την ενίσχυση του έργου αλλά και της φήμης του Πανεπιστημίου Πατρών, εντός και εκτός Ελλάδας. Αυτόν τον μεγάλο θησαυρό πρέπει να αξιοποιήσει το Πανεπιστήμιο και για να συμβεί αυτό, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός» είπε.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Φαρμάκης σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη να επανακαθοριστεί και να ισχυροποιηθεί η συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να υπάρξουν από κοινού διεκδικήσεις έναντι του κεντρικού κράτους, αλλά και μία συμφωνία για τη διαμόρφωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της περιοχής την «επόμενη μέρα». «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αποτελεί συνομιλητή και συνδιαμορφωτή των εξελίξεων στις σχέσεις κράτους – πανεπιστημίου αλλά και στις αποφάσεις που η μία ή η άλλη πλευρά λαμβάνουν», τόνισε και ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τους παριστάμενους τη δημιουργία μίας «Συμμαχίας για το Πανεπιστήμιο».

Προς αυτή τη κατεύθυνση, ο Περιφερειάρχης ζήτησε τη λήψη απόφασης για την έκφραση στήριξης των αιτημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών προς την Πολιτεία, αλλά και τη διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας ενός ευέλικτου οργάνου που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους του Πανεπιστημίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου η «Συμμαχία για το Πανεπιστήμιο» να λάβει οργανωμένη μορφή. Στόχος αυτού του οργάνου θα είναι η παρακολούθηση των ζητημάτων που ανακύπτουν και ο απευθείας διάλογος, με σκοπό την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας για την εξακτινωμένη ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών και την στρατηγική περαιτέρω βελτίωσης του Ακαδημαϊκού Χάρτη στη Δυτική Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Πρύτανης, Χρήστος Μπούρας, μετέφερε τις ευχαριστίες εκ μέρους της Συγκλήτου προς την Περιφερειακή Αρχή για τη στήριξη που παρέχει προς το Πανεπιστήμιο Πατρών. Πρόσθεσε ότι η Σύγκλητος πρόκειται να προσκαλέσει τον Περιφερειάρχη και τους επικεφαλής των περιφερειακών συνδυασμών  στη συνεδρίαση της όταν θα συζητηθεί το στρατηγικό σχέδιο για την ακαδημαϊκή και ερευνητική ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο θα τεθεί υπ όψη των τοπικών κοινωνιών. «Θέλω να ξέρετε πως είμαστε Πανεπιστήμιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, παρά τον τίτλο μας, ως Πανεπιστήμιο Πατρών» τόνισε εμφατικά ο κ. Μπούρας.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι δήμαρχοι και οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Οι Ηλειακές τοποθετήσεις

Στο πλαίσιο της επερώτησης του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Παναγιώτης Μπράμος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι στην χωρική αρμοδιότητα της ΠΔΕ λειτουργούν ακόμα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα, ζητώντας σε επόμενη συναδρίαση του Σώματος να κληθούν προκειμένου να ακουστούν τα προβλήματα και οι απόψεις τους ενώ αναφερόμενος στο τμήμα της Μουσειολογίας ο Π. Μπράμος υπογράμμισε:  «Τα προβλήματα που υπάρχουν στο Τμήμα Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο είναι γνωστά.

Το τμήμα βρίσκεται αντιμέτωπο με ελλείψεις σε χρηματοδότηση, διδακτικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, παρά τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές προοπτικές του…

Ήδη το κλίμα αβεβαιότητας δημιουργεί εύλογη ανησυχία στο επιστημονικό προσωπικό, τους φοιτητές και την τοπική κοινωνία.            Η επίκληση ελλείψεων δεν μπορεί διαρκώς να προτάσσεται, προκειμένου να τεκμηριωθεί ο χαρακτηρισμός του τμήματος ως «μη βιώσιμου». Ιδιαίτερα όταν το Τμήμα αποτελεί ενεργό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί κτήμα όλης της κοινωνίας της Δυτικής Ελλάδας και κάθε απόπειρα συρρίκνωσης του, στρέφεται εναντίον της». «Είναι αυτονόητο ότι στη θέση του Τμήματος Μουσειολογίας του Πύργου, θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε περιφερειακό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς τα προβλήματα είναι κοινά, όμως δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς ευρύ διάλογο και ουσιαστική τεκμηρίωση» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Π. Μπράμος. Αναφερόμενος στα «ανοιχτά» ζητήματα τα οποία υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να μπουν συγκεκριμένες προτεραιότητες και να υπάρχει πίεση προς την Κυβέρνηση έτσι ώστε να υπάρξει δέσμευση αλλά και από τους Βουλευτές της Δυτικής Ελλάδας ότι δεν θα ψηφίσουν Νόμο με τον οποίο θα καταργούνται τα τμήματα, να αποκατασταθεί η μείωση στον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς είναι μειωμένος ο προϋπολογισμός κατά 20% αλλά και να δοθούν 10 τουλάχιστον θέσεις (σ.σ. έδωσε μόλις 12) με την δέσμευση ότι θα πάνε στα Περιφερειακά Τμήματα αλλά και να προχωρήσουν οι μετατάξεις των εκπαιδευτικών από την μέση εκπαίδευση προς το Πανεπιστήμιο. Παράλληλα ο Π. Αντωνακόπουλος τόνισε και την ανάγκη ύπαρξης στρατηγικής ανάπτυξης των Περιφερειακών τμημάτων και να μην ξεκινούν οι περικοπές από τα Περιφερειακά τμήματα. «Η χώρα του πολιτισμού και του τουρισμού, με τόσα μουσεία να μην δικαιούται η Ελλάδα να έχει έστω και ένα τμήμα σε όλη τη χώρα… Δηλαδή θα πρέπει να το κλείσουμε και αυτό;» αναρωτιέται ο δήμαρχος Πύργου.