Δυτική Ελλάδα: Βροχή αιτήσεων για «χρυσή βίζα»

0
149

Διπλασιάστηκε το ενδιαφέρον για Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ιόνια Νησιά – Οι επενδυτές προέρχονται κατά βάση από το Ισραήλ, την Τουρκία, την Κίνα κ.ά.

Βροχή αιτήσεων για την παροχή της πολυπόθητης «Χρυσής Βίζας» από πολίτες τρίτων χωρών, έχει δεχθεί τα δύο τελευταία χρόνια η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, με τις μισές από αυτές να έχουν πάρει ήδη έγκριση μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δημήτρη Κατσαρό το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών επικεντρώνεται κυρίως σε τουριστικά και αστικά ακίνητα κατοικίας, με τις χώρες προέλευσης να είναι κατά βάση το Ισραήλ, η Τουρκία, η Κίνα κ.ά.

Τη μερίδα του λέοντος ως προς τις αιτήσεις «Golden Visa», έχουν δικαίως οι τουριστικές περιοχές και δη, τα νησιά του Ιονίου, καθώς και περιοχές της Πελοποννήσου, με τη Δυτική Ελλάδα και την Πάτρα, να βρίσκονται δυστυχώς στις τελευταίες θέσεις των προτιμήσεων των επενδυτών που επικεντρώνονται περισσότερο σε αστικά ακίνητα για ενοικίαση σε φοιτητές.

Είναι ενδεικτικό ότι τα δύο τελευταία χρόνια υποβλήθηκαν πάνω από 1000 αιτήσεις και πρώτη στη λίστα βρίσκεται η Κέρκυρα με 380 αιτήσεις «Χρυσής Βίζας» (116 το 2023 και 264 το 2024 μέχρι σήμερα), εκ των οποίων έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα οι 224.

Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Κορινθία με 200 αιτήσεις (82 το 2023 και 118 το 2024) και η Αργολίδα με μικρή διαφορά στην τρίτη θέση, με 193 αιτήσεις «Golden Visa» (62 το 2023 και 131 το 2024).

Από τα νησιά του Ιονίου, η Λευκάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 75 αιτήσεις (32 το 2023 και 43 το 2024). Η Αχαΐα βρίσκεται δυστυχώς στις τελευταίες θέσεις με σύνολο 16 αιτήσεις για παροχή «Golden Visa», εκ των οποίων οι 9 κατατέθηκαν το 2023 και οι 7 φέτος μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ 1 απορρίφθηκε.

Οπως σημειώνει ο κ. Κατσαρός, φέτος οι αιτήσεις «Golden Visa» σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2023 και συγκεκριμένα αυξήθηκαν από 380 σε 678 αιτήματα, με αποτέλεσμα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση να βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αναμονή έγκρισης 444 αιτήματα.

Σύμφωνα με τον συντονιστή της Απόκεντρωμένης Διοίκησης, η κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων «Golden Visa» στην περιοχή της Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων, μέσα σε έναν χρόνο, οφείλεται στις φυσικές ομορφιές και στις εξαιρετικές ευκαιρίες επενδύσεων που υπάρχουν στην περιοχή, αλλά και στον διπλασιασμό του ποσού επένδυσης που απαιτείται πλέον για να λάβει κάποιος υπήκοος τρίτου κράτους το πολυπόθητο «χρυσό διαβατήριο».

Αυτό είχε μεγάλη επίπτωση στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον όπως Θεσσαλονίκη, Μύκονος, Σαντορίνη και νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων, όπου η απόκτηση της «Χρυσής Βίζας» απαιτεί πλέον επένδυση για αγορά κατοικίας στις 800.000 ευρώ, από τις 400.000 που ίσχυε μέχρι τα μέσα του χρόνου.

Για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και στη δική μας, η ελάχιστη αξία κτήσης ακίνητης περιουσίας κατά τον χρόνο απόκτησής της, καθώς και το συνολικό συμβατικό μίσθωμα για τις περιπτώσεις σύναψης μακροχρόνιας σύμβασης μίσθωσης ή χρονομεριστικής μίσθωσης τουριστικού καταλύματος, καθορίζονται στο ποσό των 400.000 ευρώ από 250.000 που ίσχυε μέχρι τα μέσα του χρόνου.

Ομοίως και εδώ ορίζεται ότι σε περίπτωση επένδυσης μέσω αγοράς ακίνητης περιουσίας, αυτή πραγματοποιείται σε ένα μόνο ακίνητο, ενώ αν πρόκειται για δομημένη ακίνητη περιουσία ή ακίνητο για το οποίο έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, απαιτείται ελάχιστη επιφάνεια κύριων χώρων 120 τετραγωνικών μέτρων.

Στην Πάτρα, το ενδιαφέρον επενδυτών, περιορίζεται σε Ισραηλινούς, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την αγορά αστικού ακινήτου, στην περιοχή της Ηρώων Πολυτεχνείου, που μετατράπηκε σε συγκρότημα διαμερισμάτων για φοιτητές, που πουλήθηκαν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ανέφεραν στην εφημερίδα «Πελοπόννησο», ότι το προφίλ του Ισραηλινού επενδυτή ακινήτων στην περιοχή, χαρακτηρίζεται από διάφορες παραμέτρους, μεταξύ των οποίων αυτές της μακροπρόθεσμης επένδυσης, της ανάληψης όσο το δυνατόν λελογισμένου ρίσκου, των ζητήσεων για οικιστικά ακίνητα, κυρίως για επενδύσεις με απόδοση τουλάχιστον 6% μετά τα έξοδα, ενώ και η χορήγηση άδειας διαμονής μέσω του προγράμματος «Golden Visa» περιλαμβάνεται επίσης στα κίνητρα για επένδυση, αν και ο αριθμός των ενδιαφερομένων τώρα έχει μειωθεί, λόγω των αλλαγών στους επενδυτικούς όρους του προγράμματος, που ισχύουν από το περασμένο καλοκαίρι.

pelop.gr