Ισραήλ: Προϊόν «τοξικής αντισημιτικής υποκίνησης μίσους» η επίθεση στο προξενείο, λέει ο ΥΠΕΞ

0
14
Το Ισραήλ έχει γίνει στόχος σφοδρής καταδίκης διεθνώς λόγω της τακτικής του στη Λωρίδα της Γάζας - Ευρωπαϊκή καταδίκη για την επίθεση στο προξενείο.

Το Ισραήλ έχει γίνει στόχος σφοδρής καταδίκης διεθνώς λόγω της τακτικής του στη Λωρίδα της Γάζας – Ευρωπαϊκή καταδίκη για την επίθεση στο προξενείο

Προϊόν «τοξικής αντισημιτικής υποκίνησης μίσους κατά του Ισραήλ και των Εβραίων σε ολόκληρο τον κόσμο» και ιδιαίτερα στην Ευρώπη χαρακτηρίζει την επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο υπάλληλοι της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκίντεον Σάαρ. Και, όπως φαίνεται, αναφέρεται στην παγκόσμια κατακραυγή που έχει προκαλέσει ο πόλεμος του Ισραήλ στην Γάζα και ειδικότερα η τελευταία του φάση: ο καθολικός αποκλεισμός που έχει επιβάλει εδώ και δύο μήνες το Ισραήλ και οδηγεί σε λιμοκτονία τον πληθυσμό στον ήδη ρημαγμένο από 19 μήνες πολέμου παλαιστινιακό θύλακα.

«Υπάρχει ευθεία σύνδεση ανάμεσα στην υποκίνηση αντισημιτικού μίσους και την δολοφονία αυτή. Αυτή η υποκίνηση προέρχεται επίσης από τους ηγέτες και τους αξιωματούχους πολλών χωρών και διεθνών οργανώσεων, κυρίως στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γκίντεον Σάαρ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ είναι στόχος σφοδρής καταδίκης διεθνώς διότι εδώ και δύο μήνες δεν επιτρέπει την είσοδο ίχνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, χώρες έχουν ανεβάσει τους τόνους για την κλιμάκωση της ισραηλινής επίθεσης κατά του παλαιστινιακού θύλακα με τον προβαλλόμενο στόχο την εξόντωση της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων. Προσεκτικές μέχρι σήμερα χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς καταγγέλλουν την ισραηλινή στάση, ενώ και η Ουάσινγκτον αρχίζει να δείχνει ότι χάνει την υπομονή της.

Ευρωπαϊκή καταδίκη για την επίθεση

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάγια Κάλας δήλωσε πως έχει «σοκαριστεί» από την επίθεση. «Το μίσος, ο εξτρεμισμός και ο αντισημιτισμός δεν έχουν και δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στις κοινωνίες μας», υπογράμμισε σε ανάρτησή της στο X.

Στη Ρώμη, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Αντόνιο Ταγιάνι καταδίκασε «σθεναρά τις σκηνές τρόμου και βίας» που εκτυλίxθηκαν στην Ουάσινγκτον. «Πρέπει να σταματήσουμε τον αντισημιτισμό, η φρίκη του παρελθόντος δεν πρέπει να επιστρέψει», έγραψε στο Χ, προσθέτοντας ότι είναι «κοντά» στο Ισραήλ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό καταδίκασε, από την πλευρά του, «μια φρικτή πράξη αντισημιτικής βαρβαρότητας». «Ο φόνος δύο μελών της πρεσβείας του Ισραήλ κοντά στο Εβραϊκό Μουσείο της Ουάσινγκτον είναι μια φρικτή πράξη αντισημιτικής βαρβαρότητας. Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια βία. Οι σκέψεις μου πηγαίνουν στους οικείους τους, στους συναδέλφους τους και στο κράτος του Ισραήλ», έγραψε στα αγγλικά ο Μπαρό στο X.

Στο Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι εξέφρασε σήμερα τη «φρίκη» του για την επίθεση και κατήγγειλε μια «φρικιαστική αντισημιτική» ενέργεια.

«Φρίκη από το φόνο δύο εργαζομένων της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον. Καταδικάζουμε αυτή τη φρικιαστική αντισημιτική ενέργεια», έγραψε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας στο X. «Οι σκέψεις μας πηγαίνουν στα θύματα, στις οικογένειές τους και στους συναδέλφους τους αυτή την τρομερή στιγμή».

Στο Βερολίνο, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς καταδίκασε «αυστηρά» σήμερα το φόνο των δύο εργαζομένων της ισραηλινής πρεσβείας, καταγγέλλοντας κι αυτός μια «φρικτή πράξη».

«Είμαι συγκλονισμένος από την είδηση του φόνου δύο εργαζομένων της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον. Οι σκέψεις μας πηγαίνουν στους οικείους των θυμάτων. Τη στιγμή που μιλάμε, πρέπει να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για μια αντισημιτική πράξη», δήλωσε ο καγκελάριος μέσω του λογαριασμού του στο X.

ΠΗΓΗ: protothema.gr